Lentopallon Suomen cup kaipaa pikaista päivitystä palkintobonusta myöten

Kupittaan palloiluhalli ja yli 1400 katsojaa on paikalla seuraamassa lentopallon Suomen cupin miesten finaaliottelua. Ylen TV-studio asiantuntijoineenkin ovat paikalla. TV-kamerat ovat valmiina välittämään kiihkeitä tunnelmia myös kotisohville.

Raision Loimu ja sen kannattajat saavat nauttia lähes kotiedusta. Paljon on saapunut väkeä paikalle myös kaukaa Savosta kannustamaan omaa joukkuettaan.

Kaikki tärkeät palaset ovat siis kohdillaan. Vai onko sittenkään…

Turun komea Kupittaan palloiluhalli valittiin vuoden 2024 Suomen cupin ratkaisupaikaksi. Jo nyt on päätetty, että vastaava turnaus nähdään Turussa myös vuosina 2025 ja 2026.

Suomen cupin voittajaa on ratkottu lähes keskeytyksettä 1960-luvun lopulta alkaen. Nykyään, vaikka on kyse supisuomalaisesta tapahtumasta, kolmipäiväistä lopputurnausta halutaan kutsua englanninkielisellä nimellä Final Four. Siihen osallistuu lopputurnaukseen selvinnyttä neljä mies- ja naisjoukkuetta. Finaalijoukkueet ratkotaan pelaamalla ensin välierät.

Nykyturnausta kutsutaan Suomen cupiksi, vaikka todellisuudessa sillä ei ole mitään tekemistä perinteisen cup-järjestelmän kanssa. Paikat lopputurnaukseen on ratkottu normaalien liigapelien yhteydessä. Esimerkiksi Raision Loimu voitti Hurrikaani Loimaan viime vuoden joulukuussa ja eteni näin vain yhden ottelun perusteella Turussa pelattuun lopputurnaukseen. Eli voittamalla vain kaksi ottelua (liigapelin ja välierän), joukkue voi yltää Suomen cupin loppuotteluun.

Cupin ottelut tulisi pelata cupin otteluina. Cup-romantiikkaan kuuluu, miten alasarjan joukkue saa vieraakseen huippujoukkueen. Se on usein pikkupaikkakunnan vuoden tärkein ja eniten julkisuutta saava urheilutapahtuma. Jos vieläpä alempisarjalainen voittaisi ottelun, lehdet kirjoittavat sensaatiosta. Lentopallossa nykymuodossaan tämä kaikki on karsittu pois.

Omituisuudestaan huolimatta Kupittaan Suomen cup -turnaus oli onnistunut. Tasokas Kupittaan palloiluhalli on juuri sopivan kokoinen tällaiselle turnaukselle. Ilmaisia parkkipaikkojakin on viikonlopun aikana tarjolla runsaasti Turkuun pelejä katsomaan saapuville vieraspaikkakuntalaisille.

Vaikka turnaus ei oikeasti täytä Suomen cupin todellisia kriteerejä, finaalivoitto tuntui maistuvan niin pelaajille kuin joukkueen kannattajillekin. Saavutusta juhlittiin kuin Suomen mestaruutta konsanaan.

Lentopalloa vähemmän tuntevalle joukkueiden saamat palkintosummien suuruus vaikuttavat pieniltä, jopa noloilta. Voittajan saama bonus lentopallossa on pienempi kuin muiden lajien finaalin hävinneen joukkueen saama palkintosumma. Ehkä lentopallossa rahallinen bonus on kuitenkin oikeassa suhteessa lajin Suomen cupin laajuuteen. Eikä lentopallossa ole ollut palkintorahoja muutenkaan moneen vuoteen.

Nyt onneksi naisten finaalin hävinnyt Pölkky Kuusamosta sai kuitattua itselleen pari tuhatta euroa palkintorahaa. Sillä pystyy jo maksamaan joukkueen satojen kilometrien bussimatkat Suomen cupin loppuhuipennukseen.

Lentopallon “Suomen cup” kaipaa pikaista päivitystä. Samalla voittobonuskin pitää nostaa vastaamaan sille tasolle, mitä on muissakin kotimaisissa palloilulajeissa.

Suomen cupin voitto maistui.

Pölkky Kuusamosta kuittasi itselleen bonuksen, jonka avulla ainakin bussimatkat saa maksettua.

ETUSIVU