Lappajärven museo on entinen käräjätalo – Patokapina on yhä kuntalaisten muistissa

ETELÄ-POHJANMAA / LAPPAJÄRVI – Lappajärven alle kolmen tuhannen asukkaan pieni kunta sijaitsee samannimisen kraatterijärven rannalla. Kunta muistetaan Tulivuorirock-tapahtumasta, joka oli eräs Suomen vanhimmista rockfestivaaleista.

Lappajärvi tunnetaan myös urheilusta ja urheiluseura Lappajärven Veikoista. Olympiapainijat Petra Olli, Jarmo ja Kari Övermark ovat paikkakunnan kuuluisimmat urheilijat. Laulaja Tarja Lunnas, näyttelijä Jussi Lampi ja kirjailija Antti Tuuri ovat myös kotoisin Lappajärveltä.

Lappajärven kuningas Taavetti Kärnä (1658-1738), voimakastahtoinen talonpoika ja käräjien lautamies, lienee kuitenkin merkittävin lappajärveläinen. Isovihan aikana Lappajärven päällikkö oli kotiseutunsa intohimoinen puolustaja. Venäläisviha oli jatkossakin suvussa voimakas. Kun jääkärit lähtivät paljon myöhemmin Saksaan sotilaskoulutukseen, matkaan lähti kuusitoista Kärnän sukuun kuulunutta miestä. Heistä Toivo Kärnä oli Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanin kapteeni Kaarnan esikuva.

Lappajärveläistä päättäväisyyttä tarvittiin myös kuuluisan Patokapinan aikana vuonna 1979.

Paikallinen sähköyhtiö sai luvan säännöstellä Lappajärven vedenpintaa voimaloiden juoksutusta varten. Se olisi merkinnyt voimakasta vedenpinnan laskua. Syntyi kansanliike, kun lappajärveläiset lähtivät protestoimaan hanketta. Lappajärven kylistä lähti saattue, joka vei kivikuormia Niskan sillalle ja kippasi lastin jokeen padoksi. Tapahtumasta tehtiin rikosilmoitus. Kun kuulusteluihin ilmoittautui vapaaehtoisesti toista tuhatta kuntalaista, tutkinnasta päätettiin luopua. Myös Yle oli paikalla TV-kameroineen.

Patokapinaa on muisteltu myös Lappajärven museossa, entisessä käräjätalossa. Siinä tehtävässä maalaistalon päärakennus toimi 1840-luvulta 1970-luvulle saakka. Nyt komeaa kaksifonikista rakennusta hallinnoi vuonna 1947 perustettu Lappajärvi-seura. Vanha käräjätalo Hyytiälän mäeltä siirtyi tontteineen Lappajärvi-seuralle vuonna 1997 ja sen jälkeen se kunnostettiin museoksi.

Lappajärven museo toimii sekä museona että Lappajärvi-seuran kotiseututalona, yhdistyksen kokoontumispaikkana. Alakerta, Nimismiehensali keittiöineen, on varustettu nykyaikaisesti. Löytyy vesivessakin. Toiseen kerrokseen johtava portaikko seinämaalauksineen on hieno. Yläkerta on varattu museotoiminnalle.

Museossa on esillä muun muassa seurakunnan-, sotaveteraanien-, kansakoulun- ja Lappajärven Veikkojen historiaa käsittelevät näyttelyt.

Esimerkiksi Seurakuntasaliin on tallennettu esineistöjä Lappajärven vanhoista kirkoista. Veteraanienkamarissa muistellaan lappajärveläisten sotahistoriaa. Monet paikkakunnan sotilaat palvelivat pioneerijoukoissa. Yhdessä kamarissa on esillä Lappajärven kouluhistoriaa. Käräjäsalissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Katso Lappajärven museon Virtuaalikierros.

Lähellä museota sijaitsee Matti Hongan suunnittelema Lappajärven ristikirkko ja tapuli vuodelta 1765.

LAPPAJÄRVEN MUSEO

Osoite: Kotiahonkuja 9, Lappajärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kylähullu, jolla on terveen paperit – poliisimies rakensi kirkon ja tuonelan lievittääkseen työstä tullutta ahdistusta

LUE MYÖS: Lappajärvi syntyi meteoriitin iskusta kymmeniä vuosimiljoonia sitten

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.