Laukon kartano tunnetaan Suomen historiasta

PIRKANMAA / VESILAHTI – On kartanoita ja kartanoita. Ja sitten on Laukon kartano. Vesilahdella sijaitsevan kartanon historia on maassamme poikkeuksellinen.

600 vuoteen mahtuu paljon tapahtumia, jotka ovat jääneet muistiin jälkipolville. Useasti historiansa aikana Laukon kartano on palanut poroksi, mutta aina se on noussut ylös tuhkasta. Ja jälleen on yksi sivu käännetty. Kartanosta on tullut suosittu matkailukohde.

Laukon kartano kuului vuosisatojen ajan Kurki-suvulle. Monet muistavat Elias Lönnrotin talteen kirjoittaman balladin Elinan surmasta, johon Kurki-suvun tunnetuin henkilö Klaus Kurki liittyy. Kartanon isäntä surmaa mustasukkaisuudessaan puolisonsa Elinan. Laukko kuului vuoteen 1817 Kurki-suvulle.

Ylioppilas Lönnrot saapui Laukkoon Törngrenien perheen kotiopettajaksi 1800-luvun alkupuolella. Tulevan suurmiehen ja kartanonomistajan suhde säilyi tiiviinä pitkään. Lönnrot olikin tuttu näky Vesilahden kartanolla.

Laukko muistetaan hyvin myös 1900-luvun murheellisista tapahtumista silloin kartanoherra Herman Standertskjöld-Nordenstamin aikakauden torpparimellakoista. Kymmeniä ihmisiä häädettiin kodeistaan. Katkeruus purkautui sisällissodan aikana, jolloin punaiset polttivat Laukon maan tasalle.

Vuosina 1929-1968 Laukon omisti Haarla-suku. Tamperelainen tehtailija Rafael Haarla siirrätti kartanonsa maille Amerikasta valkohäntäpeuroja. Hän rakennutti myös nykyisen kartanon päärakennuksen.

Vuodesta 1968 Laukko on ollut Lagerstam-suvun omistuksessa. Kartano tunnettiin laadukkaista ravihevosistaan. Nyt ammattimaisesta hevoskasvatuksesta on luovuttu. Nykyisten omistajien, Liisa Lagerstamin ja Jouni Minkkisen, aikana kartanosta on tehty kartanomatkailukohde. Osa kartanosta säilyy yksityiskotina, osaan järjestetään opastettuja kierroksia. Laukossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

LAUKON KARTANO

Osoite: Laukontie 32, Narva, Vesilahti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Narvan markkinat houkuttelee paikalle tuhansia ihmisiä

LUE MYÖS: Lastenkirjan Tirlittanin kirjoittaneen Oiva Paloheimon taiteilijakoti säilyi, mutta tuhoutui tulipalossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.