Pukstaavi on omistettu suomalaiselle kirjalle

PIRKANMAA / VAMMALA – Äkkiseltään ei arvaa, kuinka mielenkiintoisesta museosta onkaan kysymys. Teemaltaan suomalaisen kirjan ympärille rakennettu Pukstaavi on toteutettu poikkeuksellisen monipuolisella tavalla luovuutta hyväksi käyttäen.

Lopputulos on yllättävä.

Museon anti sopii kaikenikäisille, myös lapsille. Lapsiperheiden kannattakin poiketa ensin täällä ennen kuin siirtyy naapuritalossa sijaitsevaan Hakkaraisen taloon.

Pukstaavi on avattu vuonna 2011. Itse rakennus on vanha. Museo toimii vanhassa 1920-luvun puutalossa, jossa aikoinaan oli Backmanin apteekki sekä pieni kirjakauppa. Talo on peruskorjattu museon tarpeisiin, mutta vanhan talon henkeä kunnioitten. Museota hallinnoi Suomen kirjainstituutin säätiö. Syystäkin Sastamala on julistautunut Suomen kirjapääkaupungiksi.

Museoon osuvaan nimeen päädyttiin nimikilpailun perusteella. Sana ”pukstaavi” on alun perin peräisin Mikael Agricolalta, suomen kirjakielen isältä.

Pukstaavin päänäyttely kertoo suomalaisen kirjan 500-vuotista historiaa alkaen kirjapainon keksimisestä päättyen nykyaikaiseen sähkökirjaan. Kirjan historiasta kerrotaan yleistajuisesti ja kiinnostavalla tavalla, erilaiset kohderyhmät huomioon ottaen.

Ketju alkaa kirjailijasta ja hänen tuottamasta tekstistä. Sen jälkeen tarvitaan kustantaja, taittaja, kuvittaja, mahdollisesti kääntäjä. Ketjun lopuksi kirjapainon ammattilainen työstää teoksen kirjaksi. Vaikka sähkökirjan suosio kasvaa, perinteinen paperikirjaa elää vielä pitkään.

Kirjaa lähestytään eri näkökulmista. Näyttely kertoo esimerkiksi, miten lasten satukirja on muuttunut ajan myötä. Teksti on muuttunut, valokuvat ja väri ovat tulleet mukaan. Nykylastenkirjasta esimerkkinä on Finlandia Junior -palkittujen Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoittama ja kuvittama Tatu ja Patu. Kirjantekijät asuvat itse Sastamalassa.

Erityisen kiinnostava on huone, jossa pienoismallin avulla havainnollistetaan, miten kirja syntyy kirjailijan luovan työn tuloksena ja miten se lopulta painetaan. Mukana tarinassa on myös 1920-luvun asussa oleva Otavan kustannustalo.

Yhdessä museon huoneessa paneudutaan kirjansidontaa. Seuraavassa kerrotaan, miten suomalaisten kotien kirjahylly on muuttunut ajan myötä. Samalla värikäs satujuna puksuttaa tuttujen lastenkirjojen maisemien halki.

SUOMALAISEN KIRJAN MUSEO PUKSTAAVI

Osoite: Marttilankatu 12, Vammala (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Herra Hakkaraisen talo kiehtoo kaikenikäisiä

LUE MYÖS: Kotajärven Auto- ja Traktorimuseo siirtyi uusiin tiloihin – museon anti muutetaan teemalliseksi

LUE MYÖS: Pyhän Olavin kirkko rakennettiin uudestaan tuhopolton jälkeen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.