Pyhän Olavin kirkko rakennettiin uudestaan tuhopolton jälkeen

PIRKANMAA / VAMMALA – Palokunta sai hälytyksen varhain aamulla syysuussa 1997. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä. Kirkko oli ilmiliekeissä. Kirkon sisätilan kaikki puuosat olivat tuhoutuneet. Kuumuus oli vaurioittanut kivimateriaaliakin. Tuhopolttajan aiheuttama vahinko oli peruuntumaton. Vain kolme viikkoa aikaisemmin valmistunut paanukattokin tuhoutui. Vahingon aiheuttaja saatiin myöhemmin kiinni.

Pyhä Olaville omistettu Tyrvään seurakunnan kirkko on rakennettu 1500-luvulla. Myöhäiskeskiaikainen harmaakivikirkko palveli pitkään seurakuntalaisia, kunnes uusi kirkko valmistui vuonna 1855. Tyrvään vanha kirkko jäi autiokirkoksi. Sen sisustus pysyi muuttumattomana yli sadan vuoden ajan. Ainutlaatuisena ansiosta Pyhä Olavin kirkkoa oltiin ehdottamassa Unescon maailmanperintölistalle.

Unohduksissa ollut kirkko otettiin uudestaan käyttöön 1970-luvulla. Sitä tuli heti suosittu vihkikirkko. Sen sijaintikin niemennokassa Rautaveden rannalla on idyllinen. Kirkon sijaintipaikka kuuluukin Suomen kansallismaisemiin. 1990-luvulla kirkkoa ryhdyttiin kunnostamaan. Kirkon uusi paanukatto saatiin valmiiksi talkootyöllä.

Tuhopolton jälkeen kirkon jälleenrakentamisesta tuli kansallinen projekti, johon osallistui satoja vapaaehtoisia. Keräyksin ja lahjoituksin saatiin rahoitussuunnitelma kuntoon. Kirkko kunnostettiin Museoviraston valvonnassa talkoovoimin, samalla tavoin kuin kirkko oli rakennettu satoja vuosia sitten. Paanukatto tehtiin lyhyessä ajassa kahteen kertaan.

Kuusi vuotta kestäneen entisöinnin tavoitteena oli palauttaa kirkon sisätilojen tunnelma mahdollisimman aidolla tavalla. Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen maalauksia uudessa kirkossa pidetään varsin onnistuneina. Pyhä Olavin kirkko on tullut tutuksi myös Mauri Kunnaksen kirjasta Koiramäen joulukirkko. Kirjan tuotto meni kirkon jälleenrakentamiseen.

PYHÄN OLAVIN KIRKKO

Osoite: Kallialan kirkkotie 50, Vammala (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Herra Hakkaraisen talo kiehtoo kaikenikäisiä

LUE MYÖS: Kotajärven Auto- ja Traktorimuseo siirtyi uusiin tiloihin – museon anti muutetaan teemalliseksi

LUE MYÖS: Pukstaavi on omistettu suomalaiselle kirjalle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.