Lieskiven pajamuseolla on pidetty kyläyhdistyksen järjestämät pajapäivät

VARSINAIS-SUOMI / LOIMAA – Seppiä useassa sukupolvessa. Loimaan Kauhanojan kylän Lieskiven suvun miehet ovat olleet kylän tärkeimpiä henkilöitä. Sepän ammattitaitoa tarvittiin ennen teollistumisen aikakautta. Aikoinaan kaikki metalliset tarve-esineet, työkalut ja koriste-esineetkin tehtiin käsityönä. Viikatteet, kirveet ja kuokat taottiin sepän pajassa.

Niittokoneen katkennut terä piti korjata ahjossa hitsaamalla. Kärrynpyörien vanteiden kiristäminen vaati erityistä ammattitaitoa. Puuosien kuivatessa teräsvanne löystyi. Se piti kiristää. Metallinkäsittelytaitoa piti opetella jo nuoresta alkaen.

Muutama kilometri Loimaan keskustasta Katinhännäntien ja Ypäjälle menevän tien risteyksen lähellä on Lieskiven pajamuseo. Se seisoo tukevasti pienen mäen päällä. Seinät on punamullattu ja kattokin on korjattu. Pajan viimeinen varsinainen seppä oli Kalle Lieskivi. Hän kuoli vuonna 1978. Hänen lapsensa lahjoittivat isänsä hyvin säilyneen pajan Loimaa-Seuralle museon perustamiseksi.

Lieskiven pajassa vasaran pauke kuului useamman sukupolven ajan. Sepän töitä tehtiin täällä jo 1800-luvun alussa. Pajan vanhimmat esineet ovatkin ensimmäisten seppien ajalta. Suurin osa työkaluista on Kalle Lieskiven itsensä tekemiä. Olihan normaalia, että seppä teki itse omat työkalunsa.

Lieskiven pajamuseon säilyttäminen jälkipolville on arvokas kulttuuriteko. Kerran kesässä kyläläiset saapuvat sankoin joukoin paikalle, kun Lieskiven pajamuseolla pidetään Kauhanojan kyläyhdistyksen järjestämät pajapäivät. Silloin ahjo kuumenee ja kyläläiset pääsevät näkemään, miten entisaikoina sepät työskentelivät.

Pajan vieressä on muistomerkki Kauhajoen kylän miehille, jotka kaatuivat sodassa. Kiveen kaiverrettujen miesten nimien määrä on hämmästyttävän suuri suhteutettuna kylän sodan aikaiseen asukaslukuun.

LIESKIVEN PAJAMUSEO

Osoite: Vanha Hämeentie 338, Loimaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alpo Jaakolan patsaspuisto herättää ristiriitaisia tunteita

LUE MYÖS: Loimaan kotiseutumuseo sijaitsee komean kirkon vieressä

LUE MYÖS: Suomen maatalousmuseo Sarka on valittu Vuoden museoksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.