Suomen maatalousmuseo Sarka on valittu Vuoden museoksi

VARSINAIS-SUOMI / LOIMAA – Loimaalla Turku-Tampere -valtatien kupeessa sijaitsee valtakunnallinen maatalouden eri-koismuseo. Suomen maatalousmuseo Sarka on vuodesta 2010 kuulunut opetusministeriön alaisuuteen.

Idea maatalousmuseon perustamisesta juontuu jo vuosikymmenien taakse. 1970-luvulla Loimaa-Seura teki aloitteen maatalousmuseon perustamiseksi. Kesti kuitenkin kauan ennen kuin hanke toteutui. Sarka avattiin vuonna 2005. Punatiilinen rakennus on U-kirjaimen mallinen. Sisätiloihin mahtuu näyttelyhallin lisäksi muun muassa ravintola ja toimistotilat.

Sarka haluaa välittää perinnettä, antaa elämyksiä ja avata näköaloja tulevaisuuteen. Museon perusnäyttely Maatalouden aika esittelee maatalon töitä vuoden kierron mukaisesti. Talvesta edetään kylvötöiden kautta sadonkorjuun aikaan ja puintitöihin. Vuosi päättyy joulun viettoon. Näyttely havainnollistaa menneitä, mutta myös nykyisiä työtapoja. Esillä on aitoja esineitä, kuvamateriaalia ja mielenkiintoisia pienoismalleja. Tunnelmaa saadaan elokuvien ja äänimaailman avulla.

Erillisessä Konehallissa on museon toinen pysyvä näyttely. Hallissa on esillä entisaikojen maamoottoreita, traktoreita, puimureita ja muita maatalouden työkoneita sekä salaojituksen historiaa. Vaikka kyseessä on pysyvä näyttely, pientä muutosta tapahtuu koko ajan.

Kolmas pysyvä näyttely, Ennen koneita, esittelee nimensä mukaisesti ennen konevoiman käyttöönottoa esikoneellisen ajan maataloustöitä ja työvälineitä. Työtä riitti, kun työt tehtiin pääosin käsin. Raskaissa peltotöissä apuna toimivat vetojuhdat, hevoset ja härät. Peltotöiden lisäksi tutustutaan karjanhoitoon, tuvan ja pihapiirin töihin sekä sivuelinkeinoihin: metsästykseen, kalastukseen, metsätöihin ja kotiteollisuuteen.

Kulloisenkin vaihtuvien näyttelyiden annista voi lukea museon omilta internet-sivuilta.

Museon aulaan on sijoitettu pienoismalli Ajan virta. Se kertoo kuvitteellisen Sarkajoen kylän historiasta aina pronssikaudelta nykyaikaan asti. Ulkoalueiden rakennuksiin on sijoitettu vanhoja maatalouskoneita. Ulkoalueella on lapsille suunnattu keppihevosradat sekä mahdollisuus tehdä tuttavuutta oikeisiin maatalon eläimiin.

Sarka-museolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto keväällä 2021

SUOMEN MAATALOUSMUSEO SARKA

Osoite: Vanhankirkontie 383, Loimaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.