Merikarvian kotiseutumuseo oli alun perin lasitehtaan konttori

SATAKUNTA / MERIKARVIA – Merikarvian entinen kunnantalo on saanut uuden elämän. Nyt sen tiloissa on kotiseutumuseo. Alun perin rakennus toimi Kuivaskankaan lasitehtaan konttorina. Rakennus siirrettiin Merikarvian keskustaan jo 1800-luvun lopulla tehtaan mennessä konkurssiin. Kunnantalon jälkeen, ennen kotiseutumuseon perustamista, rakennus oli Merikarvian kansalaisopiston käytössä.

Kotiseutumuseon käytävillä ja huoneissa on yhä aistittavissa edellisten käyttäjien jäljet. Kotiseutumuseon näyttely painottuu kertomaan Merikarvian elinkeinojen kehityksestä. Kunnan lukuisat joet ja kosket sekä runsaat metsävarat synnyttivät vilkkaan sahateollisuuden.

Noususuhdannetta elettiin 1920-luvulta sotavuosiin asti. Parhaimpina aikoina Merikarvialla oli kuusikin sahaa. Työvoimaa tuli naapurikunnista asti. Lisääntynyt väkimäärä synnytti kauppoja ja kahviloita. Sahateollisuuden kanssa samoihin aikoihin kukoisti myös Merikarvian kala-astiateollisuus.

Osa kotiseutumuseon näyttelystä on varattu kansakouluopettaja Ines Tommilalle (Dunberg), joka vaikutti paikkakunnan elämään 1900-luvun alusta aina sotavuosiin asti. Tommilan perinnöksi jättämä henkilöhistoria ja esineet, kuten laaja hattukokoelma, on esillä kotiseutumuseossa.

Ines asettui miehensä Arvi Tommilan kanssa Merikarvialle vuonna 1917. Sitä ennen pariskunta asui Venäjällä, jossa Arvi toimi suuren öljy-yhtiön palveluksessa. Merikarvialla Ines toimi opettajana 70-vuotiaaksi saakka. Työnsä ohella Ines toimi myös lukuisissa luottamustehtävissä. Energisen rouvan elämä päättyi 1959. Aviomies Arvi kuoli jo 1920.

Museotaloon on sijoitettu pakohuone Merikarvialla syntyneen hypnotisoija Olliver Hawkin hengessä. Pakohuone johdattaa mysteeripulmien avulla syvälle merikarvialaisten kummallisten henkilöhahmojen historiaan.

Merikarvian kirkon lähellä on Makasiinimuseo entisessä Ruotsin vallan aikaisessa lainajyvästössä. Sinne on tallennettu lahjoituksina saatua maatalousesineistöä. Kirkkomaalla voi tutustua myös kirjailija Matilda Roslin-Kalliolan hautaan. Hänen kuvansa on ikuistettu hautakiveen.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kauppatie 42, Merikarvia.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Merikarvialla pitää tietysti olla Kalastusmuseo

LUE MYÖS: Korsutupa on sisustettu upeasti

LUE MYÖS: Pyttymakasiini on harvinaisuus – se on alansa ainoa museo Suomessa

LUE MYÖS: Roslin-Kalliolan kirjailijakoti on säilynyt alkuperäisenä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.