Roslin-Kalliolan kirjailijakoti on säilynyt alkuperäisenä

SATAKUNTA / MERIKARVIA – Matilda Roslin-Kalliola? Nimi kuulostaa varmaan monelle kotimaista kirjallisuutta vähemmän tuntevalle vieraalle. Matilda Roslin-Kalliolaa (1837-1923) on kuitenkin kutsuttu merkittäväksi kansankirjailijaksi. Se on melkoinen saavutus 100 vuotta sitten. Suomeksi kirjoittava nainen oli silloin harvinaisuus.

 

Matilda Roslin-Kalliolan koti on Merikarvian museotarjonnan helmi. Kirjailijan koti on säilynyt juuri sellaisena kuin mitä se oli Matildan aikana. Tosin rakennus on saanut keltaisen maalipinnan vasta Matildan kuoleman jälkeen. Merikarvian kunta on vaalinut hyvin kuuluisan kirjailijan perintöä. Asunnon sisutus on säilynyt alkuperäisenä huolimatta, että sota-aikana taloon majoitettiin evakkoja.

 

Äidinkieleltään ruotsinkielinen, mutta suomeksi kirjoittavan naisen tie meritoituneeksi kirjailijaksi ei ollut helppo. Matilda oli merikarvialaisen mäkitupalaisen Juho ja Karoliina Ahlrotin tytär. Hän sairasti nuorena isorokon, joka vaikutti hänen silmiinsä. Osan lapsuudestaan Matilda vietti kummitätinsä hoidossa.

 

Matilda kasvatettiin elättämään itsensä jo nuorena. Hänestä tulikin taitava ompelija. Tätä ammattitaitoa hän hyödynsi ollessaan hetken käsityönopettajana. Lisäksi Matilda toimi myös kauppiaana.

 

Matildan sukunimi vaihtui Ahlrotista Rosliniksi hänen mennessään naimisiin puuseppä Gustaf Roslinin kanssa. Avioliitto oli kuitenkin epäonninen yhteiselämän päättyessä jo kuuden aviovuoden jälkeen. Vuonna 1906 suuressa nimenmuutoksessa Matilda otti lisäsukunimen Kalliola.

 

Matildasta tuli päätoiminen kirjailija vasta aikuisiällä, noin 50-vuotiaana. Hänen kirjoituksiaan julkaistiin usein lehdissä. WSOY julkaisi hänen kirjoittamia tarinoita kirjoina. Matilda Roslin-Kalliolan kirjailijauran iso merkitys oli siinä, että hänen tarkoilla kuvauksilla sen ajan elämästä on säilynyt tietoa seuraaville sukupolville.

 

Kirkkomaalla voi tutustua myös kirjailija Matilda Roslin-Kalliolan hautaan. Hänen kuvansa on ikuistettu hautakiveen.

 

ROSLIN-KALLIOLAN KIRJAILIJAKOTI

Osoite: Papintie 3, Merikarvia.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Merikarvialla pitää tietysti olla Kalastusmuseo

LUE MYÖS: Korsutupa on sisustettu upeasti

LUE MYÖS: Merikarvian kotiseutumuseo oli alun perin lasitehtaan konttori

LUE MYÖS: Pyttymakasiini on harvinaisuus – se on alansa ainoa museo Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.