Muodostelmaluistelussa vanhempien tuki on korvaamaton

Juuri ennen tuomareiden arvostelupisteiden antamista kilpailijoiden tunnelataus on äärimmillään. Voittajalla se purkautuu ilon kyyneleinä, halauksina, jopa hysteerisenä huutona. Kaiken taustalla on valtava määrä harjoittelua, tiukkaa sitoutumista ja kurinalaisuutta.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa pätevien valmentajien ohella vanhempien rooli on korvaamaton.

– Perheemme kalenteri rakentuu lasten harrastusten mukaan. Sen jälkeen ei tarvitse miettiä, mitä itse tekee. Olemme kiinnostuneita, mitä he harrastavat, kertoo luistelua harrastavien tyttöjen äiti Terhi Painilainen, joka toimii myös joukkueiden huoltotiimissä joukkueenjohtajana ja huoltajana.

Samanaikaisesti, kun äiti Terhi on Turkuhallissa kannustamassa tyttäriään muodostelmaluistelun SM-kisoissa, on isä Petri Painilainen seuraamassa poikansa jääkiekko-ottelua Naantalin jäähallissa.

Muodostelmaluistelu on laji, jossa suurten harjoitusmäärien ansiosta ajankäytön suunnittelu on tärkeää. Lajiin tarvittava vaatimustaso omaksutaan jo nuorena alakouluikäisenä ja taito kehittyy toistojen kautta. Koska kyseessä on joukkuelaji, yksikään tiimin jäsen ei voi olla poissa yhteisharjoituksista. Urheilijan elämäntavat ruokavaliota myöten sisäistetään varhain.

– Kotona vanhempien pitää huolehtia levosta ja ravitsemuksesta. Jääkaapissa pitää olla aina ruoka valmiina, koska jokainen kulkee harjoituksiin hieman eri aikaan. Vanhin tytär opiskelee Naantalin lukiossa. Lähellä harrastaminen on ajankäytön kannalta järkevämpää. Harrastuspaikat ja laadukas valmennus ovat Naantalissa lähellä. Aikaa ei kannata laittaa bussissa istumiseen. Se aika on pois läksyjen tekemisestä ja harrastamisesta.

Painilaiset osaavat arvostaa muodostelmaluistelun tarjoamaa mahdollisuutta vaikuttaa positiivisesti nuoren elämään.

– Koska laji on tunteisiin menevä joukkuelaji, niin sosiaaliset taidot kehittyvät. Se eräs tämän lajin hyvä puoli. Ihmisenä kasvaminen on koko ajan läsnä. Se on meille vanhemmille tärkeintä.

Kilpailuissa jäälle pääsee esiintymään vain osa joukkueen luistelijoista. Muutama joutuu tyytymään varaluistelijan rooliin. Tytöt ovat kuitenkin harrastaneet lajia niin kauan, että ymmärtävät pelisäännöt.

– Se ei ole tässä lajissa lainkaan ongelma. Viimeiseen asti harjoituksissa ovat kaikki mukana. Valmentajat aina perustelevat, miksi juuri tiettyyn kisaan mennään tietyllä kokoonpanolla. Valmentajat huolehtivat, että jokainen tyttö saa positiivista palautetta. Kaikki pääsevät kyllä kauden aikana esiintymään. VG-62:n valmentajilla on hyvä kasvatuksellinen ote ja me vanhemmat voimme olla luottavaisia. He osaavat antaa rakentavaa palautetta. Jokainen lapsi on vahvasti joukkueessa mukana.

Muodostelmaluistelussa Suomi on maailman huipulla. Koska laji on vaativa, jää vähän aikaa muiden lajien harrastamiselle. Sekään ei ole ongelma.

– Nuoremman kohdalla, kun harjoituskerrat eivät ole vielä suuria, voi rinnalla olla jokin toinenkin laji. Voi vielä kokeilla, mikä laji motivoi eniten. Muodostelmaluistelussa harjoittelu on monipuolista. Siihen kuuluu jää- ja fysiikkatreeniä sekä balettia. Fysioterapeutti huolehtii lihasten tasapainoista ja liikkuvuudesta, jotta ei tulisi loukkaantumisia. Laji on siis hyvin kokonaisvaltainen.

Muodostelmaluistelu on ollut vahvasti pääkaupunkikeskeinen, mutta erityisesti juniorisarjoissa Turun alue on kovassa nousussa. Siiri Eskelisen valmentama Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue voitti toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Naantalin Essi Kivistön valmentama VG-62:n Sun City Swing on myös kohonnut muutamassa vuodessa kohti Suomen kärkeä.

Kun laji on voimakkaasti tunteisiin menevä, koetaan lajissa suuria elämyksiä. Tältä näyttää, kun Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue tietää voittaneensa Suomen mestaruuden.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!