Öjskogsparkenin museoalueen helmi on monipuolinen apteekkimuseo

POHJANMAA / NÄRPIÖ – Öjskogsparkenin museoalueen parkkipaikka täyttyy autoista kesäiltaisin. Syynä on suosittu kesäteatteri näytöksineen. Päiväsaikaan voi tutustua museoalueen historiallisiin rakennuksiin sekä alueen uuteen kohteeseen, Stella Polaris -museoon.

Ensimmäiset maininnat Närpiöstä ovat 1300-luvulta. Keskiajalla Pohjanmaan rannikkoseutu oli jaettu vain kolmeen pitäjään: Närpiöön, Mustasaaren ja Pedersöreen. 1800-luvun lopulla kooltaan iso Närpiö jaettiin pienempiin kuntiin. Nykyinen Närpiö syntyi 1970-luvulla kolmen kunnan yhdistyessä.

Merenkulku ja veneenrakennus olivat aikoinaan tärkeässä asemassa. Nykyään Närpiö tunnetaan vihannesviljelyksestä, etenkin tomaateistaan ja kurkuistaan. Monet kasvihuoneet leimaavat paikallista maisemaa.

Närpiön kotiseutuyhdistys ylläpitää ulkomuseota Öjskogsparkenissa. Yksi alueen paristakymmenestä rakennuksesta on komea Bengtsgården, tyypillinen punavalkoiseksi maalattu pohjalainen 1800-luvun maalaistalo. Eräs talossa asuneista oli taiteilija Carl Bengts (1876-1934). Hän toimi kuuluisan maalari Akseli Gallèn-Kallelan avustajana.

Bengtsgården ei sijaitse alkuperäisellä paikallaan, vaan se on siirretty Öjskogsparkeniin. Bengts-suvun jälkeen rakennus toimi majatalona ja kulkutautisairaalana. Tuvan sisustus on samalainen kuin silloin, kun talossa asuttiin 1800-luvulla. Eräs erikoisuus on yhdessä kamarissa esillä oleva morsiuspuku koristeelisine kruunuineen.

Bengtsgårdenin pihapiirissä on luhti, hevostalli, savusauna, riihi, paja, useampi aitta ja tuulimylly.

Museoalueen helmi on hyvin varusteltu maalaisapteekki laboratorioineen. Öjskogsparkenin museoapteekki on ainoa ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Apteekkimuseon perustaja on paikallinen apteekkari Karl-Erik Källström, joka säilytti Närpiön apteekin vanhat kalustot ja täydensi kokoelmaansa hankkimalla apteekkiesineistöä muualta.

Esillä on muun muassa poikkeuksellisen iso mortteli, joka ilmeisesti oli alun perin tarkoitettu kirkonkelloksi. Sen ääni osoittautui kuitenkin kehnoksi, joten käännettynä se sopi paremmin mortteliksi.

1800-luvun nostalgisessa maalaiskaupassa on esillä satoja tuotteita, joista suurin osa on toista maailmansotaa edeltävältä ajalta. Eräässä museoalueen rakennuksessa voi aistia, millaista oli aikoinaan entisaikojen koulussa.

Museoalueen erikoisuus on pyörivä 500 hengen teatterikatsomo. Närpiön teatteri on tunnettu laadukkaasta ohjelmistostaan, vieläpä paikallisella Närpiön omintakeisella murteella esitettynä.

Stella Polaris -museo kertoo salaisesta jatkosodan lopun operaatiosta, joka käynnistyi Närpiön satamasta. Stella Polaris oli operaatio, jossa haluttiin turvata Suomen puolustusvoimien tiedustelutoiminnan edellytykset, jos Neuvostoliitto miehittäisi maamme jatkosodan päätyttyä aselepoon syksyllä 1944.

ÖJSKOGSPARKENIN MUSEOALUE

Osoite: Kirkkotie 23, Närpiö.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Närpiön kirkkotallit on ainutlaatuinen nähtävyys Suomessa

LUE MYÖS: Salainen operaatio Stella Polaris – Närpiössä voi tutustua kiehtovaan vakoilutarinaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.