Olisiko Jokereista Mestiksen elvyttäjäksi – monta mutkaa on matkassa

Näky, joka saattaisi olla mahdollista jälleen kotimaisissa kiekkokatsomoissa. Jokereiden mahdollinen paluu synnyttää paljon tunteita.

1-0, 2-1, 3-2, 1-2…Ei, kyse ei ole Valioliigan lopputuloksista, vaan nyky-SM-liigan kiekkokierroksen matsituloksista. Pääsarjatasolla tehdään vain rapiat nelisen maalia ottelua kohden.  Valokuvaajan riemuhetket, maalituuletukset, ovat nykyään SM-liigassa harvassa. Meidän peli keskialueen träppeineen toimii.

Onneksi on Mestis. Tai mitä se olisikaan, jos Mestis olisi se entisaikojen Mestis. Siitä muistona on Kupittaan jäähallin orsille ripustettu pahviviiri, mikä todistaa TUTO Hockeyn voittaneen Mestiksen mestaruuden keväällä 2008. Siitähän on aikaa jo viisitoista vuotta.

Se oli myös aikaa, kun Kupittaankin lehterit täyttyivät kiekkojännäreistä. Nyt 3 000 yleisön hallissa muutaman sadan katsojan määrä ei mieltä innosta. Sama se on muuallakin. Koronan jälkeen on ollut liian hiljaista myös monissa muissa palloilulajeissa.

Mestis-seura SaPKo liittyi jo aikaisemmin konkurssiin menneiden joukkoon. Tämän kauden jälkeen todennäköisesti hanskat isketään tiskiin muuallakin, tai ainakin vakavasti harkitaan.

Arkiottelussa TUTO Hockey saa vastaan Joensuun Kiekko-Pojat. Kupittaan jäähalli, nykyinen Rajupaja Areena, on Mestiksen parhaimpia halleja. Olosuhteet ovat Turussa kunnossa eikä itse ottelussakaan ole valittamista. Vauhtia ottelussa Mestis-matsin tavoin riittää. Maaleja tehdään yhteensä seitsemän. Tuton sloganille Kaupungin värikkäintä lätkää saadaan jälleen katetta.

Illan viitisen sataa katsojaa on kuitenkin liian vähän. Mestis on laadultaan yhä ylivoimaisesti parasta, mitä Suomessa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla on tarjolla. Jos vain tahtoa riittäisi, Mestis voisi olla Suomessa todellinen yleisömagneetti. Kiekkojännärit saisivat ruotsalaisten tavoin nauttia kevään nousu- ja putoamiskarsinnoista.

Kaikki toki tietävät, miten Mestiksen ahdinkoa voitaisiin lieventää. Kymmenkunta liigan pukumiestä on päättänyt toisin. Kyse ei ole kuitenkaan Liigan avaamisesta, vaan koko sarjajärjestelmän uudistamisesta.

Helsingin Jokereista odotetaan, jos ei ihan pelastajaa, niin ainakin jonkinlaista piristysruisketta. Helsinkiläisseuran Mestis-anomus on jätetty sisälle, mutta on eri asia johtaako se mihinkään. Monta kimuranttia yksityiskohtaa pitää päättää, ennen kuin narripaitojen paluu kahdeksan vuoden jälkeen olisi mahdollista. Liigassa Jokereita ei ainakaan kaivata.

Ensin pitäisi tietää, missä päin pääkaupunkiseutua Jokerit aikoo pelata kotiottelunsa. Huonolta näyttää.

Toiseksi, jos joukkue saisi sarjapaikan, pääsisi se Suomen korkeimmalle sarjatasolle takaportin kautta. Ongelmana on se, kun nykyisen sarjajärjestelmän perusteella kaksi Mestiksen runkosarjan huonointa suomalaisjoukkuetta joutuu keväällä karsimaan sarjapaikasta kahden Suomi-sarjan kärkijoukkueen kanssa. Näistä vain yhdelle on paikka ensi kaudella Mestiksessä. Ideana on tiputtaa Mestiksen joukkuemäärä kahdella.

Niinpä olisiko reilua, jos Jokerit tulee takaoven kautta sisään? Eli helsinkiläisjoukkue tulisi mukaan ja joku toinen seura vastaavasti tippuisi. Jos Mestis-karsinnat peruttaisiin kokonaan, olisi se Suomi-sarjan joukkueille äärimmäisen epäreilua.

Oma omituisuutensa on Jääkiekkoliiton alainen U20 SM-sarja, jossa on mukana 24 joukkuetta. Tasoerot ovat jättisuuret, ja tässäkin sarjassa liigajoukkueiden organisaatioilla on erikoisasema ilman putoamispelkoa. Kilpailuasetelma on hyvin kaukana. Eipä tämäkään sarjamalli palvele suomalaista jääkiekkoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaupungin värikkäintä lätkää, lupaa TUTO Hockey jo nyt eikä ole siinä juurikaan väärässä.
Pahviviiri Kupittaan jäähallin orsilla kertoo ajasta, kun Mestis oli vielä Mestis. Jos vain haluttaisiin toiseksi korkein sarjataso voisi jälleen olla eräs kiinnostavimmasta sarjoista Suomessa. Ainekset siihen ovat mainiot.
Ainakin Turussa Mestiksen olosuhteet ovat kunnossa, mutta nyt muutama sataa katsojaa 3000 katsojan hallissa on liian vähän.
Vaikka Jokereiden taival aikuissarjoissa päättyi, eivät kannattajat ole kadonneet minnekään.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!