TUTO Volley siirsi ottelun Nunnavuoreen – tapahtuma oli menestys ja taloudellinen säästökin oli merkittävä

– Nunnavuoressa ei tarvitse olla tuhatta ihmistä, niin tunnelma on silti katossa. Kupittaa on kylläkin meidän kotimme.

Näin totesi TUTO Volleyn päävalmentaja Olli Kuoksa värikkään kotiottelun jälkeen. Vastustaja Vantaa Ducks saapui turkulaisten vieraaksi, ei Kupittaalle, vaan paljon pienempään Nunnavuoren palloiluhalliin.

Runosmäen kaupunginosassa sijaitseva Nunnavuori on tuttu paikka TUTO Volleyn organisaatiolle. Pelaajat ovat toki vaihtuneet paljon niistä ajoista, kun joukkue pelasi siellä ykkössarjaa. Kupittaan komean palloiluhallin valmistuttua ja sarjatason vaihtuessa Mestaruusliigaan TUTO Volley siirtyi pelaamaan liigatason olosuhteisiin.

Ottelusta puolapuiden reunustamassa Nunnavuoren hallissa tuli mainio. Se oli eräs kauden mielenkiintoisimmista. Tunnetta ulosajoineen riitti pohdittavaksi vielä pitkään ottelun jälkeenkin. TUTO Volley on panostanut Kupittaan laadukkaissa olosuhteissa paljon ottelutapahtuman toteuttamiseen. Kaikesta näkyi, että myös Nunnavuoren ahtaimmissa olosuhteissa haluttiin tarjota liigatason ottelutapahtuma. Sellainen siitä myös tuli.

Palataan Nunnavuoreen tämän tarinan lopuksi.

Kansainväliset mitat täyttävä Kupittaan palloiluhalli tuli tarpeeseen. Nykyisillä koronan jälkeisillä yleisömäärillä tila vaikuttaa kuitenkin turkulaisjoukkueille liian suurelta. Enää harvoin sarjapeleissä tarvitaan koko hallin (2700 katsojaa) varaamista ottelutapahtumaa varten. Kaksi kolmasosaakin hallista (1700 katsojaa) on tarvittu todellisuudessa tällä kaudella sarjaotteluissa vain kahdesti. Se on tapahtunut, kun FBC Turku ja TPS Salibandy ovat kohdanneet paikallisotteluissa.

FBC Loisto pelaa kotiottelunsa kustannussyistä pääsääntöisesti muualla, mutta TPS Salibandyn naiset siirtyivät tasa-arvon nimissä Leaf Areenalta Kupittaan kirkkaisiin valoihin. Molemmilla joukkueilla yleisömäärät ovat niin pieniä, että Kupittaan katsomokapasiteetti on näille ylisuuri. Toisaalta FBC Turun ja TPS:n salibandyn miesten liigajoukkueilla ei ole muuta vaihtoehtoa Turussa kuin pelata Kupittaalla.

TPK:n futsaljoukkue pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa. Pelialustana on matto, ei parketti, mutta taloudelliset tekijät ratkaisevat pelipaikan.

Koripallon divisioonajoukkue Kristika Turku harjoittelee Kupittaalla poikittain, vieläpä eri koreihin kuin itse otteluissa. Vaikka turkulaiset koripalloperinteet ovat komeat, ei yleisö löydä enää Kupittaalle. Seurassa on pohdittu siirtymistä takaisin huomattavasti edullisempaan Nunnavuoreen. Seuran naiset pelaavat jo Nunnavuoressa.

Otetaan vertailukohdaksi Kerttulan liikuntahalli. Raision Loimun kotiotteluissa käy 500-700 katsojaa, jotka täyttävät mukavasti koko hallin. Loimun ottelutapahtumat ovat laadukkaita ja kotiotteluiden tunnelma on tällä hetkellä Turun alueen paras. Kiitos juuri sopivan kokoisen Kerttulan liikuntahallin.

Palataan takaisin Nunnavuoreen ja udellaan TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Ekolta, miksi Mestaruusliigan lentopallo-ottelu siirrettiin Nunnavuoreen.

– Pelasimme koronakaudella muutaman ottelun Nunnavuoressa, mutta ilman yleisöä. Ajatuksena oli, että tällä kaudella pelaisimme siellä yhden ottelun, mutta yleisön kanssa. Ottelu oli alun perin merkitty pelattavaksi sunnuntai-iltana Kupittaalla, joka ajallisesti yleisön houkuttelemisen kannalta olisi ollut meille huono vaihtoehto. Joten päätimme siirtää juuri tämän pelin Nunnavuoreen. Liittokin suhtautui positiivisesti ottelusiirtoon, vaikka Nunnavuoren yleisökapasiteetti ei vastaa liigamääräyksiä.

TUTO Volley oli rakentanut Nunnavuoreen liigatason ottelutapahtuman. Kuinka paljon ylimääräistä työtä se vaati?

– Nunnavuoressa pelattiin samana päivänä ensin seuran kakkossarjan ottelu. Jo sitä ennen kaikki oli valmiina liigaotteluakin varten. Muutamalla pakettiautolla tavarat siirrettiin Kupittaalta Nunnavuoreen. Eli ei ottelutapahtuman rakentaminen ja purkaminen vaatinut juuri sen enempää kuin normaalistikaan.

Odotettavasti oli ehkä tiedossa, että yleisömäärä jää pienemmäksi kuin Kupittaalla.

– Myytyjen lippujen määrässä ei ollut merkittävää eroa siihen, mitä se olisi oletettavasti ollut Kupittaalla.

Vertaa ottelutapahtuman kustannuksia Nunnavuoren ja kalliina pidetyn Kupittaan välillä.

– Pelaamalla Nunnavuoressa taloudellinen säästö oli meille merkittävä. Ero oli satoja euroja.

TUTO Volleyn kotiotteluissa on käytössä modernia tekniikkaa, kuten sähköiset videotaulu ja ledlaita sekä näyttäviä mainoksia. Onko tekniikka kallista ja missä säilytätte rekvisiittaa?

– Turku Audio on meidän yhteistyökumppanimme, joka omistaa vuokraamamme rekvisiitan. Yhteistyöhön kuuluu myös yksi työntekijä, joka on mukana ottelutapahtumassa. Kaikesta tulee kustannuksia, mutta saamme taloudellista hyötyä esimerkiksi mainostuloina kustannuksia enemmän. Kyse on myös ottelutapahtumaan tuodusta visuaalisesta ilmeestä. Tarvittavan kaluston voimme varastoida Kupittaan palloiluhallin tiloihin.

Onko mahdollista, että TUTO Volley pelaa tällä kaudella vielä toisenkin ottelun Nunnavuoressa?

– Todennäköisesti ei enää tällä kaudella, mutta jatkossa on harkinnassa, että pelaisimme Nunnavuoressa jonkun ottelun, etenkin, jos ei löydy järkevää ajankohtaa Kupittaalta.

Vaikka TUTO Volleyn liigaottelu pelattiin Nunnavuoressa, oli se ehkä enemmänkin lajille eduksi kuin haitaksi. Tapahtumasta tuli onnistunut.
Tällä hetkellä vain miesten salibandy on saanut pariin kertaan Kupittaan palloiluhallin täyttymään.
Kristika Turku siirtyi Nunnavuoresta Kupittaalle. Turkulaisyleisö ei ole kuitenkaan löytänyt sinne.
FBC Loiston naisten liigajoukkue pelaa kotiottelunsa Salibandy Areenalla. Kustannukset ovat pienemmät kuin Kupittaalla ja tunnelmakin on parempi.
Raision Kerttulan liikuntahalli on juuri sopivan kokoinen Loimun otteluille. Kotiotteluiden tunnelma on ollut tällä kaudella Turun alueen paras.

ETUSIVU