Onko sählyleiri riittävä syy olla poissa koulusta – uusi perusopetuslaki kiristänee tulkintaa

Liki 40 vuotta tuli lehtorina ja rehtorina ihmeteltyä oppilaiden loma-anomusten määrän moninkertaista kasvua. Vuoden viralliset 170 lomapäivää eivät enää riittäneet koululaisille, vaan ajan myötä erikseen anottavien ylimääräisten vapaapäivien määrä kasvoi kiihtyvällä tahdilla.

Lukuvuoden ensimmäiset oppilaiden ”loma-anomukset” ilmestyvät rehtorin pöydälle heti elokuun ensimmäisenä koulupäivänä. On syntynyt vahva vaikutelma, että ylimääräisen vapaan saaminen koulusta on ollut huoltajien mielestä aina automaatio.

Perheen lomamatkojen oheen on tullut myös uusi ilmiö. Koulusta tarvitaan vapaata oppilaan harrastusten takia. Pääsyynä on urheilu.

Urheilulukiot ovat urheilevia nuoria varten. Niissä koulunkäynti rytmitetään tavoitteellisen urheilun kanssa. Ristiriita saadaan pienemmäksi. Normaalit koulut ovatkin sitten jo ongelmallisempia.

Ilmeisesti oppilaan huoltajien ohella eri lajiliitotkin olettavat, että ylimääräisen vapaan saaminen koulusta on aina automaatio. Leirityksiä ulotetaan yhä nuorimpiin ikäluokkiin. On siinä rehtoreilla ihmettelemistä, kun 12-vuotias lapsi pyytää koulusta vapaita ”maajoukkueleirejä” varten.

Ja ihan aiheellinen kysymys on, onko todellakin tarpeellista, ylipäätään järkevää, että rippikouluikäisilläkin on jo oma maajoukkue kansainvälisine turnauksineen?

Uusi perusopetuslaki velvoittaa kouluja ehkäisemään oppilaiden poissaoloja, muttei yksilöi tarkkoja keinoja. Kouluille annettu velvoite ennaltaehkäistä oppilaiden poissaoloja aiempaa voimallisemmin on johtanut tilanteeseen, jossa lomaa ei ole myönnetty. Ylimääräisiä lomia ei myönnetä ilman erityisen vahvoja perusteita. Ongelma on toistaiseksi se, että ei tiedetä, mikä olisi vahva peruste.

Esimerkiksi, onko riittävä peruste se, että lapsi pääsisi keskellä viikkoa pelaamaan sählyä Eerikkilään.

Lasten ensisijainen velvoite on käydä koulua, ei osallistua liiton maksullisille leireille keskellä arkiviikkoa. Eli lajiliittojen tulisi jatkossa keksiä muita keinoja toimintansa rahoittamiseksi, kuin leirittään kouluikäisiä lapsia keskellä viikkoa yhteistyökumppaneiden liikuntakeskuksissa pelaajien vanhempien rahoilla.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!