Originelli Park Hotel on yksi Turun jugendhelmistä – maailma muuttuu, mutta hotelliklassikko halutaan säilyttää omalaisena yöpymispaikkana

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Mennään ensin ajassa muutama vuosikymmen taakse päin, 1980-luvun lopulle. Pysähdyin sattumalta sunnuntaikävelyllä Puolalanpuiston laidalla sijaitsevan kauniin jugendtalon kohdalle. Tiesin, että rakennus on toiminut Turun Marttayhdistyksen emäntäkouluna. Mutta eipä toiminut enää. Rakennus oli muuttunut hotelliksi.

Uteliaisuuteni heräsi. Sen huomasi myös uuden Park Hotelin johtaja Eva Dziedzic. Hän esitteli ystävällisesti Turun uusimman yöpymispaikan. Ällistykseni oli melkoinen nähdessäni, miten hotelli oli sisustettu. Se oli silloin täysin poikkeuksellista Turussa.

Nyt 30 vuotta myöhemmin olen samassa paikassa. Mikään ei ole muuttunut. Rouva Dziedzic esittelee jälleen minulle omistamaansa originellia hotellia. Konsepti on sama ja toimii yhä. Miten tämä voi olla mahdollista…

Mennään ajassa kuitenkin vielä kauemmaksi, yli sadan vuoden taakse.

Uusi arkkitehtoninen muotivirtaus, jugend, saapui Turkuun 1900-luvun vaihteessa. Kaupunkiin muuttanut Alexander Nyström oli Turun ensimmäisiä jugend-tyylin arkkitehteja. Kun työvoima oli halpaa ja sitä oli hyvin tarjolla, ei koristeellisten talojen suunnittelussa tarvinnut murehtia ylimääräisistä kustannuksista.

Niinpä Turkuun nousi toinen toistaan upeampia rakennuksia. Eräs niistä oli Puolalanpuiston kupeeseen vuonna 1902 valmistunut Nyströmin suunnittelema yksityisasunto, nykyinen Park Hotel Turku.

Kyseessä oli englantilaisen Crichton & Co:n johtaja Johan Edward Eagerin asunto.

Tehtaanjohtaja ei ehtinyt pitkään nauttia kauniista kodistaan. Eager kuoli vuonna 1908. Arvorakennus myytiin ja sen omistajaksi tuli saksalainen kauppias Kurt Sperrhake. Tämän leski, suomalaissyntyinen Hilma, asui talossa vuoteen 1955 asti, jonka jälkeen kiinteistö siirtyi Turun Marttayhdistyksen omistukseen. Rakennus toimi emäntäkouluna aina 1980-luvulle asti.

Emäntäkoulun lähdettyä Rauhankatu 1:n kiinteistö tuli myytiin. Sen osti Hesburger-dynastian luonut Heikki Salmela. Turkulainen liike-elämän visionääri halusi muuttaa rakennuksen hotelliksi. Eikä ihan mikä tahansa hotelliksi. Park Hotelista tuli Turun ensimmäinen niin sanottu boutique-hotelli. Käytännössä se tarkoitti sisustukseltaan yksilöllistä, ketjuhotelleista täysin poikkeavaa majoitusvaihtoehtoa.

Salmela kuitenkin muutaman vuoden kuluttua myi hotellinsa, kuten myös väliaikaisesti koko Hesburger-pikaravintolaketjunsa.

Taloudellisesti haastavien aikojen johdosta uuden hampurilaisketjun omistajan liiketoiminta ajautui vaikeuksiin. Salmela osti perustamansa Hesburgerin itselleen takaisin. Lamavuodet olivat koitua Park Hotelinkin kohtaloksi.

Pitkälinjan hotelliammattilainen Eva Dziedzic oli tullut taloon hotellinjohtajaksi Salmelan suosittelemana. Eva halusi vuorostaan pelastaa Park Hotelin. Aluksi hän vuokrasi tilat. Lopulta Eva ja hänen miehensä Zbigniew Dziedzic ostivat koko hotellin itselleen 1990-luvun alussa.

Energinen pariskunta ehosti entisestään persoonallista hotelliaan. Muun muassa piha-alue kunnostettiin. Nyt koristekasvit ja patsaat täydentävät jugend-kaunottaren synnyttämää ilmapiiriä. Park Hotel on kuin pala Keski-Eurooppaa keskellä Turkua.

Hotellin parikymmentä huonetta ovat kaikki erilaisia aina sänkyjä myöten. Oleellinen osa hotellin sisustusta on Zbigniew Dziedzicin keräämillä antiikkiesineillä. Isännän haave oli aikoinaan perustaa oma antiikkiliike. Haave ei toteutunut, mutta nyt antiikkiesineet luovat kiehtovaa tunnelmaa isännän omassa hotellissa. Sisustuksesta aistii, että Dziedzicin intohimona on historia.

Vaikka muutama vuosikymmen on Park Hotelin perustamisesta, se luottaa yhä alkuperäiseen ideaansa. Kun kerran remontin jälkeen yritettiin hieman vähentää vuosien aikana kertyneitä esineitä, vakioasiakkaat protestoivat. Vaikka maailma ympärillä muuttuu, Park Hotel halutaan säilyttää samanlaisena, omalaisena yöpymispaikkana. Hotelliasiakkaissakin on jo perheen kolmas sukupolvi menossa.

Niin ja, harva kaupungin keskustassa sijaitseva hotelli tarjoaa kaikille asiakkailleen ilmaisen parkkipaikan.

Hotellibisneksessä on tällä hetkellä trendi kohti pienempiä ja yksilöllisempiä hotelleita. Ennen oli vahva käsitys, että alle 50 huoneen hotellit eivät voi pärjätä. Yli 30 vuotta toiminut Park Hotel todistaa, että se on mahdollista. Tosin sen mahdollistaa, kun persoonallisen hotellin ylläpitämisestä on tullut enemmänkin omistajiensa elämäntapa. Onneksi jälkipolvikin, Saul Paavola, on ollut toiminnassa mukana jo pitkään.

PARK HOTEL TURKU

Osoite: Rauhankatu 1, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.