Pienet Sammakot ne lystikkäitä ovat

Siinä vaiheessa, kun moni vielä kääntää kylkeään leppoisan viikonlopun kunniaksi, on Raision uimahallissa melkoinen vilske. Vesi pärskyy altaissa aikaisin lauantaiaamuna, kun Raision Urheilijoiden vesipedot ovat aamuharjoituksissa.

Väitetään, että moni suomalainen lapsi liikkuu liian vähän. Näitä nuoria uimareita se ei ainakaan koske. Edes varhainen lauantaiaamu ei hidasta vauhtia. Pidemmälle edenneet kilpauimarit täyttävät uimahallin ison altaan. Aloitteleva kilparyhmä harjoittelee toisessa altaassa. Kaikkein pienimmät ovat vanhempiensa kanssa mukana vauvauintiryhmässä.

Ja sitten on tietysti lystikkäät Sammakot, Raision Urheilijoiden aloitteleva uintiryhmä. Kyseessä ei ole kuitenkaan perinteinen lapsille tarkoitettu uimakoulu.

– Ryhmään tulevat lapset osaavat jo jonkin verran uida. Ja pitää uskaltaa laittaa pää veden alle. Sammakot ovat 5-8 -vuotiaita lapsia, tyttöjä ja poikia. Osa on siis alle kouluikäisiä. Ryhmässä totutellaan vesiympäristöön ja harjoitellaan erilaisia uintiteknikoita. Osa ryhmäläisistä jatkaa kilpauintikouluun, kertovat Sammakoiden ohjaajat Nea-Maria Laitervo ja Rita Mäki-Puhtila.

Molemmilla ryhmänvetäjillä on nuoresta iästään huolimatta paljon kokemusta. Sekä Nea-Maria ja Rita ovat entisiä kilpauimareita ja uimaopettajakurssin käyneitä ammattilaisia. Molempien päivätyö päiväkodissa pienten lasten parissa on oiva lisä, sillä vilkkaan lapsikatraan ohjaaminen vaatii kärsivällisyyttä. Turvallisuus on tärkeää, sillä vesiympäristössä lapsia täytyy koko ajan pitää silmällä.

Joillekin lapsista sattuu aina välillä känkkäränkkä-päivä, ja silloin tarvitaan uimaopettajaltakin pelisilmää. Lapset ovat erilaisia, toiset ovat rohkeampia kuin toiset. Useampi silmäpari on tarpeen, kun altaan molemmissa päissä tapahtuu koko ajan.

– Sammakoihin kuuluu runsas parikymmentä lasta, joista moni käy harjoituksissa kahdesti viikossa. Tavoite on, että jokainen kehittyy riittävästi, jotta voi siirtyä seuraavaan ryhmään, kertovat Nea-Maria ja Rita.

Joka vuosi muutama innostunut eteneekin Sammakoista kilpauintia vakavasti harjoitteleviin ryhmiin. Raision Urheilijoiden uintijaosto on toiminut jo vuosikymmenien ajan. Seurassa on useita kilpauintiin erikoistuneita valmennusryhmiä. Menestystäkin on tullut aina MM-kisoja myöten.

Tunnin kestävä Sammakoiden harjoituskerta etenee vahvasti leikin kautta. Ryhmä on jaettu erikseen hieman kokeneempiin ja vasta-alkajiin.

Altaan toisessa päässä opetellaan selkäuintitekniikkaa. Toisessa päässä on menossa harjoitusten suosituin osuus: veteen hyppääminen. Käytännössä se tarkoittaa hypäten lähtötelineen päältä pää edellä veteen. Taito kehittyy toistojen kautta. Useat pulahtavatkin jo altaaseen sujuvasti kuin kilpauimari konsanaan. Monelta aikuiseltakin jäisi moinen tekemättä. Lopuksi ahkera harjoittelu palkitaan pääsyllä uimahallin liukumäkeen.

Vaikka kaikista Sammakoista ei tulekaan kilpauimareita, oppii jokainen lapsi talven aikana kansalaistaitonakin pidettävän uimataidon. Sen lisäksi, että vesi tulee elementtinä tutuksi, opitaan samalla ryhmässä toimimista ja yhteisten sääntöjen noudattamista. Ei siis ihme, että moni lapsen vanhempi seuraa hymyssä suin uimahallin kahvion puolella sumppikupin ääressä, miten jälkipolvi nauttii uimataidon kehittymisestä.

Hyppy pää edellä altaaseen vaatii jo rohkeutta. Aamuharjoitusten lopuksi pääsee kokeilemaan uimahallin liukumäkeä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!