Raumalta siirtynyt viilipytty Lassi Lehtinen on turkulaisjoukkueen alkukauden paras pelaaja

Onneksi TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokkaan korvat eivät kuule, mitä mieltä ultrakannattajat ovat oman joukkueen ylivoimapelistä. Kielenkannat Mutkassa, kannattajien äänekkäimmässä katsomonosassa, ovat illan ottelussa herkässä. Palaute valmennukselle on vähemmän mairitteleva.

Syystäkin.

Turun Palloseura häviää lauantai-illan perhepelin sarjakärki Lukolle Turkuhallissa lukemin 1-3. Yksittäistä tappiota enemmän kannattajia kismittää joukkueen vaisu peli-ilme ja vaatimaton erikoistilannepelaaminen.

TPS on tehnyt tällä kaudella koko SM-liigassa toiseksi vähiten maaleja, vain kaksi per ottelu. Eli todella vähän. Lopputulokset ovat olleet kuin jalkapallo-otteluista. Silti seitsemän turkulaisten voitoista on tullut tekemällä korkeintaan kaksi maalia. Näin pienillä maalimäärillä joukkueen sijoitus sarjataulukossa on yllättävän hyvä.

Parhaat valokuvat saa kiekko-ottelussa muualta kuin kaukalosta. Tai saisi, jos maaleja tulisi enemmän. Kun kotiyleisö saa keskimäärin vain pari kertaa ottelun aikana riemuita maalin syntymistä, tallentuu kameran muistikortille harvakseltaan iloisia ilmeitä.

Onneksi kuvattavaa on muuallakin. Kotijoukkueen maalia vartioi TPS:n alkukauden paras pelaaja Lassi Lehtinen, lehmänhermoinen nuori maalivahti, josta huokuu rauhallisuus. On siis melkoinen viilipytty, vähän samanlainen kuin edeltäjänsä, Venäjälle takaisin palanut Andrei Kareev.

Ei voi kuin ihmetellä, miksi Rauman Lukko päästi juniorimyllynsä kruununjalokiven vapaille markkinoille. Lehtinen, toisen polven lukkolaismaalivahti, oli joukkueen tärkein pelaaja, joka takasi raumalaisille pitkään kaivatun mestaruuden koronakeväänä 2021. Hänet valittiin myös koko SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi.

Kun huippumaalivahti ilmestyi vapaille vesille, TPS:n maalivahtivalmentaja Ari Moisanen ja urheilujohtaja Rauli Urama iskivät heti kiinni. Verkkoon tarttui melkoinen vonkale. Vieläpä hyvään saumaan, sillä Kareew oli juuri yllättäen ilmoittanut lähtevänsä muualle.

– Lassi oli meille selkeä ja ehdoton ykkösvalinta, kun maalivahtihankinta tuli meille ajankohtaiseksi. Olimme onnekkaita, että tämän tason maalivahti oli vielä vapailla markkinoilla.

Turkulaisille raumalaisvahti on kiusallisen tuttu, sillä juuri hän torppasi TPS:n mahdollisuudet mestaruuteen. Onnistuipa Lehtinen vielä harvinaisessa suorituksessa tekemällä itse maalin TPS:n verkkoon. Erityisesti hänelle oli varmasti unelmien täyttymys voittaa mestaruus juuri Lukossa ja Raumalla sekä laittaa kaupunki sekaisin vuosikymmenien odotuksien jälkeen.

Varttuneemmat kiekkojännärit muistanevat Lassin isän Sami Lehtisen, joka vartioi Lukon maalia 1990-luvun alkuvuosina. Omena ei siis Lehtisen perheessä pudonnut kauas. Nykymaalivahdeista poiketen poika-Lassi ei ole pitkänhuiskea hujoppi. Toki 183 senttiä riittää, etenkin, kun Lehtisen pelinlukutaito on priimaa.

Monet nuoret maalivahdit ovat hakeutuneet Turkuun kehittymään ja keräämään kannuksia. Lehtinen oli kannuksensa Suomen mestaruuden myötä saanut jo ennen Turkuun siirtoaan. Mutta ei kahta sanaa etteikö 23-vuotiaan eteenpäin pyrkivän veskarin tavoitteet olisi isoimmissa kiekkokaukaloissa. Tosin maalivahtienkin osalta vallitseva maailmantilanne vähentää siirtomahdollisuuksia. TPS-veskari Lassi Lehtisellä on toistaiseksi vain vuoden mittainen sopimus Turkuun.

TPS:n kannattajat ovat alkukaudesta saaneet perin harvoin tuulettaa oman joukkueen tekemää maalia.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!