TPS 100 vuotta – Tero Töyrylä muistelee – ”Jos et nyt laita persettäsi penkkiin, niin lennät ulos hallista”

TPS 100 vuotta. Tapahtui vuosia sitten. Raholan liikuntakeskuksessa tapahtui kummia. Salibandyliigaotteluun Ilves-TPS oli saapunut vierasjoukkueen äänekäs kannattaja Turusta Tampereelle.

Jopa liiankin äänekäs.

Järjestysmiehet kehottivat kaveria jo pariin kertaan rauhoittumaan, mutta kun sillä ei ollut perin innokkaaseen turkulaiskannattajaan vaikutusta, häneltä takavarikoitiin pihakirppikseltä mukaan tarttunut lasten rumpu. Järjestysmiesten korviin oli kantautunut pienten lasten vanhemmilta valituksia. Rumpu aiheutti liikaa meteliä.

Nykyisin salibandymaailman kestojulkkiksen tunnistavat kaikki. Kun Tero Töyrylä saapuu rumpuineen ja värikkäine vaatteineen paikalle, tunnelma hallissa nousee. Enää ei ole pelkoa rumpujenkaan menettämisestä.

Tampereen rumpuepisodi oli aikoinaan sen verran merkittävä tapahtuma, että paikallinen Aamulehti uutisoi aiheesta enemmänkin. Itse asiassa lähes yhtä paljon kuin itse ottelusta, joka päättyi turkulaisten voittoon. Lehti tiesi myös kertoa, että eräs turkulainen nimeltä mainitsematon häirikkö jatkoi kannustusta torven avulla.

Ehkä järjestysmiesten herkkään reagointiin vaikutti myös ottelun kiihkeys. Siinä nimittäin jaettiin jäähyjä 60 minuutin edestä. Niistä kotijoukkue Ilvekselle kertyi peräti 54 minuuttia. Muun muassa kotijoukkueen valmentaja määrättiin punaisen kortin voimin katsomon puolelle.

Eikä tässä vielä kaikki. Töyrylä muistelee nyt hymyssä suin vuosia sitten sattuneita muitakin välikohtauksia. Se oli aikaa, kun meillä ei oltu totuttu Suomessa siihen, että joku elämöi salibandykatsomossa.

– Jo ennen kyseistä Ilves-ottelua tapahtui ikimuistoinen episodi KooVee-ottelussa Spiral-hallissa. Hain itselleni oman paikan puolityhjän hallin yhdestä kulmasta niin, että en häiritse ketään. Paikalliset lähinnä naureskelivat touhujani. Yksi järkkäri ei kuitenkaan pitänyt. Jos et nyt laita persettäsi penkkiin, niin lennät ulos hallista, totesi kaveri. Hän keksi hätävalheen, että otteluvalvoja olisi näin käskenyt toimia.

Noh, heitettiinkö sinut ulos hallista?

– Järjestysmiesten esimies ratkaisi ongelman niin, että tämä ärsyyntynyt järkkäri siirtyi hallin toiseen päätyyn ja tilalle tuli hieman suvaitsevaisempi mies. Sain jatkaa touhujani.

Töyrylä on ollut tuttu näky myös Jyväskylässä Happeen otteluissa. Sielläkin on sattunut ja tapahtunut.

– Itselläni oli naamari päässä, mutta se kiellettiin. Myöhemmin järjestimme seuran kanssa otteluissa oman shown hirvimaskotin kanssa ja minä naamari päässäni. Happeen järkkäreistä tuli lopulta hyviä ystäviäni. Alkukankeuden jälkeen olin aina tervetullut matseihin. Esiinnyn kerran itsekin Heimo Hirvenä.

Maailma on muuttunut. Laji kuin laji, niin katsomoissa on toinen toistaan värikkäämpiä ja äänekkäämpiä toteutuksia. Mutta on eletty aikaa, kun Töyrylä on ollut kansainvälisissäkin salibandyotteluissa erikoinen ilmestys. MM-kisoissa turvatoimet ovat tiukemmat kuin kotimaisessa liigassa. Teron mukanaan kuljettaman rekvisiitan määräkin on vuosien varrella lisääntynyt.

– Latvian MM-kisoissa Riiassa ei katsomoon saanut viedä aluksi yhtään mitään. Ei edes Suomen lippua eikä mitään tekstiäkään saanut olla missään. Tarkastukseen meni vanhan neuvostohengen mukaisesti toista tuntia, kun kaikki tavarani tutkittiin ja valokuvattiin. Mukanani oli plakaatti, mihin oli kirjoitettu Peter Kotilaisen hokema pörssipäivästä. Sekin aluksi kiellettiin. No plakat, totesivat, mutta turnauksen loppupuolella oikein toivottivat minut tervetulleiksi otteluihin. Ainoa, mikä oli yhä kielletty, oli Topi Naskalin legendaarinen sorsapilli.

Lue lisää

ETUSIVU