Risto Nummelalla on FC Inter -aiheinen Kunniagalleria – seurahistoriaa on tallennettu oman kodin yläkertaan

Jalassa sinimustaraidalliset villasukat. Ikkuna on somistettu sinimustavärisellä fanilipulla. Ei puutu kuin, että Turun Jäkärlässä sijaitseva omakotitalokin olisi maalattu sinimustavärein. Ei siis epäselvyyttä, minkä turkulaisen jalkapallojoukkueen kannattaja on Risto Nummela.

Jalkapalloon hurahtaneen Nummelan tuntevat kaikki, etenkin FC Interin kannattajat. Onhan Risto lähes aina vakiopaikallaan Kupittaan jalkapallokatsomossa kotijoukkueen pelatessa. Ultraboyz-kannattajaryhmän nokkamies on tietysti mukana myös FC Interin vieraspeleissä.

Harva kuitenkaan tietää, että FC Interiä jo vuosikymmeniä kannattaneella Nummelalla on kotonaan oma Inter-aiheinen Hall of Fame, Kunniagalleria. On kymmeniä pelipaitoja, useita pokaaleja, pelikenkiä, nimikirjoituksilla varustettuja pelipalloja, kaulahuiveja, entisaikojen pelaajakortteja, lehtileikkeitä, Riston itsensä ottamia valokuvia otteluista ynnä muuta mielenkiintoista.

Osa tavaroista on tullut pelaajilta lahjoituksina, osa on löydetty kirpputoreilta. Oleellista on kuitenkin se, että ison osan Kunniagalleriansa esineistä Risto on pelastanut niiden ollessa menossa roskiin. Interin innokkaana kannattajana hän on oivaltanut ottaa talteen esineitä, joiden arvoa ei ole aina ymmärretty. Joukossa on nimittäin aivan poikkeuksellisiakin muistoesineitä.

Annetaan Riston itse kertoa.

– Olin aikoinaan junnuna Pyrkivän noustessa Mestaruussarjaan mieluummin sen kannattaja kuin Tepsin. Turun Tovereiden otteluitakin kävin katsomassa. Oman pojan pelatessa jalkapalloa siirryttiin Nappulaliigan jälkeen Interiin. Vaimoni Sirpan kanssa olemme seuranneet FC Interin otteluita parinkymmenen vuoden ajan. Stefan Håkansin poika Patrik perusti aikoinaan joukkueelle kannattajaryhmän Ultraboyzin. Lähdin itsekin sen toimintaan mukaan. Näitä Interiin liittyviä esineitä on kertynyt koko ajan lisää. Eikä tätä keräilyä ole tohtinut lopettaakaan.

FC Interin pitkäaikainen huoltaja oli Arto ”Nasu” Wallenius.

– Walleniuskin tallensi paljon Interiin liittyvää, kuten lehtileikkeitä ja itse tehtyjä muistimerkintöjä otteluista. Hän antoi ne minulle, kun olin kiinnostunut seuran historiasta. Materiaalia olen tallentanutkin tietokoneelleni jo runsaasti eri vuosilta.

Paljon tavaraa olisi mennyt kaatopaikalle.

– Siivoja soitteli minulle, että Interin varastossa olisi tavaraa, mikä on lähdössä kaatopaikalle. Kävin hakemassa sieltä esineitä kotiini. On minulla yksi Interin mestaruusvuoden 2008 kultamitalikin tallessa. Yhteen pelipalloon on tallennettu mestaruusvuoden kaikkien pelaajien nimikirjoitukset. Ja löytyy täältä Interin A-nuorten Suomen mestaruusmitalikin vuodelta 2011.

Nummela tutustui entisaikojen pelaajiin helpommin kuin nykyisin, sillä nyt pelaajien vaihtuvuus on nopeaa. Risto muistaa, miten aikoinaan pelireissuilla pelaajat ja kannattajat yöpyivät samassa hotellissa sekä järjestettiin yhteisiä tilaisuuksia ennen otteluja. Vaikka Interissä pelanneiden pelaajien lista on pitkä, nousee sieltä ikikannattajan mieleen muutama pelaaja.

Aristides Pertot on ulkomaalaisvahvistuksista jäänyt hyvin mieleen. Ehkä eräs suosituimmista pelaajista on ollut maalivahti Magnus Bahne. Hän kävi aina kiittelemässä ottelun jälkeen kannattajia. ”Mankku” on viidesti valittu Ultraboyz-pelaajaksi. Yksi on tietysti Henri Lehtonen. Jos ”Pänä” ei mahtunut alkuaikoina pelaavaan kokoonpanoon, hän lähti vieraspeliin kannattajabussin mukana.

– Maalivahti Jere Koponen on jäänyt myös mieleeni miellyttävänä persoonana. Pitää vielä mainita Touko Tumanto, myös hän oli yksi kannattajien suosikkipelaajista. Täältä löytyy myös Joni Kaukon pelikengät ja maajoukkueessa käyttämä pelipaita.

Riston kokoelman ehkä erikoisin löytö on eräältä Prahan kirpputorilta. Siellä oli sattumalta myytävänä matkamuistoksi Itä-Euroopasta tuttuja päällekkäin meneviä maatuskoja, jotka olivat puettu yllättäen Interin peliasuun. Selässä luki Ojala, Lehtonen, Nyman, Belica, Gnabouyou ja rinnassa tietysti Håkans…

Nummelan galleriassa on useita kaulahuiveja. Yksi niistä on hänelle arvokkain.

– Inter pelasi europelin kesällä 2012 hollantilaista FC Twentteä vastaan. Tässä on huivi, joka on teetetty Hollannissa niin, että toinen pää on kotijoukkueen värein ja toinen pää vastustajan FC Interin värein. Siinä on mukana Interin logokin.

FC Inter on perustettu vuonna 1990. Ikää seuralle on kertynyt jo yli 30 vuotta, mutta yksityiskohtaisempaa historiikkia ei ole vielä kirjoitettu. Risto Nummelan Kunniagalleria odottaa mahdollista uutta sijoituspaikkaa.

– Olen kerännyt Interin seurahistoriaa talteen, mutta ei ole tarkoitus, että taloni yläkerta olisi näiden arvokkaiden esineiden loppusijoituspaikka.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!