Ruskon Esinemuseo sijaitsee kirkon tavoin upealla paikalla

VARSINAIS-SUOMI / RUSKO – On harmaakivikirkkoja ja harmaakivikirkkoja, vaan Ruskon kirkko poikkeaakin muista. Syystäkin Museovirasto on määritellyt sen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Korkealla mäellä kellotapulin, lainamakasiinin ja hautausmaan ympäröimä pieni harmaakivikirkko tekee lähestyjään heti vaikutuksen. Historiallista arvoa lisäävät Ruskojoen ylittävä vanha kivisilta sekä joenvarren Keskikylän ja Nissin kantatalot.

Ruskon keskiaikainen kivikirkko on peräisin 1500-luvulta ja puinen kellotapuli 1700-luvulta. Jälkimmäisen kivinen alaosa toimii ruumishuoneena. Ruskon Märttelän kylästä kotoisin olleen piispa Maunu I:n, Amos Andersonin lahjoittama muistomerkki on vuodelta 1929.

Punamullattu Esinemuseo kirkkomäellä on entinen viljalainamakasiini.

Ruotsin vallan aikana kruunu määräsi ylimääräisen viljan varastoimista katovuosien varalle. Ruskon lainamakasiini on vuodelta 1874. Kunnan manttaalikunta hoiti makasiinin lainaustoimintaa vuoteen 1956. Viljelysmenetelmien kehittyessä lainaustoiminta tuli tarpeettomaksi. Kotimuseotoiminta aloitettiin vuonna 1973.

Pysyväisnäyttely kertoo muun muassa Ruskon kirkosta. Esillä on myös ruskolaisten tilojen käyttämiä puumerkkejä, ajalta ennen kuin kirjoitustaito oli mitenkään yleistä. Rusko seura järjestää makasiinissa vaihtuvia näyttelyitä.

Esinemuseossa on nähtävä kopio historiallisesti arvokkaasta kinkerikousasta. Alkuperäinen 1500-luvun kuusen kannosta tehty Ruskon kousa on tallennettu Helsingin kansallismuseoon. Kinkerit kiersivät talosta taloon ja kousasta juotiin sahtia. Kinkereiden päätyttyä kousa vietiin juhlakulkueessa taloon, missä seuraavat kinkerit pidettiin. Vuosisatoja vanha arvokas kousa löydettiin ruskolaisen maatilan kätköistä.

ESINEMUSEO

Osoite: Kirkkotie, Rusko, kirkon vieressä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ketosen torppa on Rusko seuran tärkeä kokoontumispaikka

LUE MYÖS: Rindellin mäkitupalaismuseon sijainti ympäröivine maisemineen on täydellinen

LUE MYÖS: Sepän pajan tunnelma hämyisine valaistuksineen on aito

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.