Sepän pajan tunnelma hämyisine valaistuksineen on aito

VARSINAIS-SUOMI / RUSKO – Seppä oli kylän arvostetuimpia miehiä. Hänen ammattitaitoaan tarvittiin ennen koneita ja teollista tuotantoa. Kylän sepät valmistivat metalliset työkalut ja tarve-esineet. Sepän tehtäviin kuului myös vanhojen metallitavaroiden kunnostus.

Paloturvallisuuden vuoksi sepän pajat sijaitsivat yleensä syrjässä. Ruskon keskustan ulkopuolella Liukolantien ja Pikku-Liukolantien risteyksessä sijaitseva Raarelman kyläsepän paja on säilynyt tähän päivään asti. Samalla paikalla on ollut pajatoimintaa jo 1600-luvulta alkaen. Nykyinen rakennus on 1800-luvulta. Sepän ahjo kuumeni ja vasaran kalke kuului 1900-luvun alkuun asti. Sen jälkeen tehdasvalmisteiset tuotteet syrjäyttivät perinteisen käsityöammatin.

Raarelman sepän pajan tunnelma hämyisine valaistuksineen on aito. Hirsirakennuksen sisäpuolella on maalattia. Keskellä tilaa on yhä toimintakuntoinen ahjo palkeineen. Pajassa järjestetään toisinaan työnäytöksiä.

Seppä kuumensi ahjolla metallia, kunnes se pehmeni. Muotoilua varten tarvittiin vasaraa, alasinta ja pihtejä. Kuumennetun metallin väri kertoi lämpötilasta. Kun rauta hohti sopivan oranssin ja keltaisen värisenä oli saavutettu taontalämpötila. Värien erottamisen helpottamiseksi sepät työskentelivät usein hämärässä. Raarelman sepän pajassa hämyinen tunnelma on täydellinen.

Sepän pajan ympärillä puhuttelee kiviaita. Sen rakensi Erik Gabriel Asola, Jaakkolan talon isäntä 1800-luvulla. Melkoinen urakka. Kerrotaankin, että työ oli niin raskas, että se lopulta vei Erikin voimat. Kivisen karja-aitauksen sisäpuolella oli rakennuksia. Niistä on jäljellä vain kivikellari. Sepän paja ja ympäröivä sammaloitunut kiviaita muodostavat yhdessä arvokkaan kulttuurihistoriallisen ja maisemallisen kokonaisuuden.

SEPÄN PAJA JA RAARELMAN KIVIAITA

Osoite: Liukolantie 105, Rusko.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ruskon Esinemuseo sijaitsee kirkon tavoin upealla paikalla

LUE MYÖS: Ketosen torppa on Rusko seuran tärkeä kokoontumispaikka

LUE MYÖS: Rindellin mäkitupalaismuseon sijainti ympäröivine maisemineen on täydellinen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.