Satulinnaa muistuttava Mikaelinkirkko on Turun suosituimpia nähtävyyksiä

VARSINAIS-SUOMI /TURKU – Jos ette pura, niin muuttakaa ainakin piirustuksiani, totesi Turun Mikaelinkirkon suunnittelija Lars Sonck. Hän oli itse tympääntynyt omaan suunnitelmaansa. Nuoruuden innolla tehty voittoidea ei tyydyttänytkään tekijäänsä.

Seurakunnan päättäjät pitivät pintansa. Kirkko rakennettiin lähes alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Hyvä niin, sillä näin Turku sai komean satulinnaa muistuttavan pyhätön, joka on myös monen kaupunkiin saapuvien matkailijoiden ihmetyksen kohde. Ei ole myöskään sattumaa, että Mikaelinkirkko on kaupungin suosituin vihkikirkko.

Kirkossa vierailee päivittäin uteliaita tasaisena virtana. Pitkämatkalainenkin löytää melko helposti ilmaisen parkkiruudun lähistöltä. Katutasolta noustaan ensin graniittiportaita pitkin ylös ja joulukuusimetsän vierestä tullaan pääovelle. Sisällä odottaa jugendkoristemaailman ilotulitus, joka tekee vaikutuksen jokaiseen vierailijaan.

Voittaessaan suunnittelukilpailun Sonck oli vielä 24-vuotias opiskelija. Ratkaisu suivaannutti erityisesti vanhemmat ja kokeneemmat arkkitehdit. Oli nöyryyttävää, että kilpailuun osallistunut Sonckin opettaja hävisi oppilaalleen. Tilanne äityi jopa niin pahaksi, että harkittiin nuoren arkkitehtiopiskelijan opinto-oikeuden peruuttamista. Näin ei kuitenkaan lopulta tapahtunut.

Ennen kirkon rakentamista Sonck ehti käydä opintomatkalla Saksassa omaksuen siellä uusia suuntauksia. Hän olisi halunnut tehdä niiden pohjalta alkuperäisiin suunnitelmiin muutoksia. Kerrotaan, kun Sonck myöhemmin vieraili Turussa, hän ei koskaan halunnut mennä lähellekään Mikaelinkirkkoa.

Ehkä arkkitehti Sonckia harmitti suunnitelmansa sekamelska. Mikaelinkirkko muistuttaa ulkopuolelta ruusuikkunoineen ja suippotorneineen uusgoottilaista katedraalia, mutta sisällä tyylisuunta vaihtuukin jugendiin.

Uudet suunnitelmat Sonck pääsi toteuttamaan muutama vuosi myöhemmin rakennetussa Tampereen tuomiokirkossa.

1800-luvun lopulla Turku kasvoi siinä määrin, että kaupungin ainoa kirkkorakennus, Tuomiokirkko, ei enää riittänyt. Tarvittiin kakkoskirkko. Yli 100 vuotta sitten Mikaelinkirkon alue oli kaupungin laidalla, mutta asutus alkoi laajentua keskustan ulkopuolelle. Samanaikaisesti kirkon rakentamisen kanssa ryhdyttiin suunnittelemaan kaupungin länsipuolelle työläiskaupunginosaa, joka nykyään tunnetaan nimellä Portsa.

Arkkitehtiopiskelija Sonck osallistui kilpailuun Soli Deo Gloria Aeterna -nimisellä ehdotuksella (Vain Jumalalle ikuinen kunnia). Arkkitehti halusi julkisivuun heleänpunaisen tiilen. Ruotsalaisvalmisteinen materiaali oli kaunis, mutta ei oikein kestänyt pakkasia. Myös norjalaisesta liuskekivestä tehty katto kärsi samasta ongelmasta. Katto alkoi vuotaa niin, että kirkko kärsi alkuaikoina pahoja vaurioita.

Mikaelinkirkon koristeellinen sisustus ei ole kokonaan Sonckin ideoima. Häntä avusti arkkitehti Max Frelander, jonka suunnitteli muun muassa saarnastuolin ja alttarin. Kirkon alkuperäiset lasimaalaukset teki saksalainen Willy Baer, jotka tosin tuhoutuivat talvisodan pommituksissa. Vuonna 1953 kirkko sai uudet, nykyiset lasimaalaukset.

Kun kirkko valmistui vuonna 1905, ei rakennuksessa ollut vielä käytössä kaupungin vetämää sähkölinjaa. Valaistusta hoidettiin kynttilöillä. Myös väliaikaisella aggregaatilla tuotettiin sähköä.

Kirkko nimettiin arkkienkeli Mikaelin mukaan, mutta nimen taustalla oli myös Suomen uskonpuhdistaja Mikael Agricola. Lähellä valmistunutta Mikaelinkirkkoa oli aikoinaan myös sijainnut, mutta purettu Pyhän Mikaelin hospitaalikirkko.

Valmistuttuaan Mikaelinkirkko seisoi yksinään puuttomalla kukkulalla. Ympäristö oli joutomaata, osin sitä käytettiin jopa kaatopaikkana. Myöhemmin kirkko sai ympärilleen istutuksia ja vastapäätä rakennettiin marsalkka Mannerheimin mukaan nimetty puisto.

Mikaelinkirkossa tehtiin isoja kunnostustöitä 1960-luvulla ja myöhemmin 1980-luvulla. Julkisivun vauriot korjattiin ja kattopinta uusittiin. Sisätilojen koristemaalaukset palautettiin alkuperäisen näköisiksi. 2000-luvun alussa kirkko sai uudet urut, joissa on Suomen pisin (9,60 m) metallinen urkupilli. Akustiikkansa ansiosta Mikaelinkirkko on suosittu konserttipaikka. Kauneimmat joululaulut vetävät kirkon aivan täyteen.

MIKAELINKIRKKO

Osoite: Puistokatu 16, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO