Seitsemäs Veljes – herrat sinisissä puvuissaan henkseleitä paukuttaen

Yleisväri harmaa. Keski-ikäisiä ja senioripapparaisia sekä varttuneempaan ikään ehtineitä rouvia kannustamassa hillitysti omaa joukkuettaan.

Väärin meni.

Etenkin maajoukkueen lentopallo-otteluissa katsomossa on hulvaton meininki. Mukaan kannatustoimintaan on tullut paljon nuorempaa väkeä, myös lapsiperheitä.

Erityistä on suomalaiskannattajien luoma oma pukeutumiskulttuuri kannatushuutoineen. Periaate on yksinkertainen, mitä hullumpaa, aina sen parempi. Lentopallo on nopeatempoinen peli, jossa sattuu ja tapahtuu koko ajan. Se luo mainion pohjan äänekkäälle ja värikkäälle kannatustoiminnalle.

Siniseen pukuun sonnustautuva ja henkseleitään paukuttava herrasmiesryhmä Seitsemäs Veljes on tuttu näky kaikille lentopallon ystäville. Julkisuuttakin on tullut aina ulkomaita myöten. Suomalainen kaveriporukka erottuu aina edukseen. Toimintaan on panostettu. Useat arvokisat Suomen maajoukkueen mukana on tullut jo kierrettyä.

Hyvin istuva puvuntakki, tyylikkäät lyhytlahkeiset prässihousut, valkoiset sukat mustilla kengillä ja tyylikkään vaikutelman tekevä kimalteleva hattu päässä. Kun tähän yhdistetään etukäteen suunniteltu koreografia, on sinivalkoinen kokonaisuus täydellinen.

Jäseniä herrasmiesryhmässä on nimensä mukaisesti seitsemän, juuri sopivasti, sillä onhan seitsemäs pelaaja, katsomossa oleva kannattaja, joukkueen tärkein pelaaja. Ja kun maajoukkuetta on vielä alettu kutsumaan lempinimellä Veljekset, on kannattajaryhmän nimi Seitsemäs Veljes mitä osuvin.

Lentopallon maaottelun katsomossa näkyy nykyisin nuorempaakin väkeä. Onko vaikutelma oikea?

– Lentopallo on aina ollut lajina positiivista ikään katsomatta. Viime vuosina on ollut havaittavissa, että maaotteluissa katsomossa on ollut enemmän nuorempaa väkeä. Pukeutuminenkin on muuttunut värikkäämmäksi, kertoo Ari Siivonen, yksi ryhmän jäsenistä.

Mistä ja miten syntyi idea Seitsemäs Veljes?

– Tämä on tinkimättömän tuotekehityksen tulos, eli se on kehittynyt vuosien kuluessa. Siemen tälle toiminnalle kylvettiin vuoden 2011 Innsbruckin kisoissa. Silloin lähdimme kiertämään maajoukkueen mukana. Nykyinen kokoonpanomme on ollut sama vuoden 2014 Puolan MM-kisoista. Nimi Seitsemäs Veljes tuli hieman myöhemmin, kun maajoukkue alkoi kutsua itseään nimellä Veljekset. Kun meitä on seitsemän, olemme joukkueen tärkeä seitsemäs pelaaja.

Tiivistä mikä on ryhmänne tarkoitus?

– Tarkoitus on tuoda iloa omalle ryhmällemme, mutta myös tarjota positiivisuutta kaikille lentopallon ystäville sekä pelaajille. Lentopallossa olemme usein myös yhtä perhettä vastustajan kannattajien kanssa. Faniasut helpottavat murtamaan jäätä. Rennosti, mutta positiivisuuden kautta eikä vastustajaa mollaamalla.

Olette panostaneet vaatetukseen.

– Kokonaisuus on kasattu sieltä sun täältä ja vähän on käytetty räätälinkin apua. Kengistä lähtien kaikilla on yllään samanlaiset asut.

Millainen on ryhmän jäsenten oma lentopallotausta?

– Kaikilla on lentopallotaustaa. Yhteensä parketille on valutettu hikeä muutaman sadan vuoden verran. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat aloittaneet juniorina ja osa pelaa vieläkin. Yksi yhdistävä tekijä on Espoonlahden Isku, jossa jokainen meistä on pelannut jossain vaiheessa.

Kuinka paljon etukäteen sovitte kannustushuudoista ja eleistä?

– Vuosien aikana muutamat koreografiat on tullut opeteltua. Yritetään kehittyä ja keksiä jotain uutta seuraaviin turnauksiin. Yleensä mennään kuitenkin spontaanisesti tunteella.

Miten olette saaneet sovitettua työ- ja perheasiat kannatusmatkoihin?

– Peruslähtökohta on ollut se, että kisoihin aina lähdetään. Emme pohdi, menemmekö vai emmekö mene, vaan miten mennään. Jokainen meistä haluaa varmasti kiittää tukijoukkojaan kotona. Olemme saaneet sieltä ymmärrystä. Hyvin ovat asiat järjestyneet työnantajankin puolesta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!