Sotaveteraanien rakentama Juupajoen Veljeshovi-korsu kätkee aseöljyn hajuisia aarteita

PIRKANMAA / JUUPAJOKI – Juupajoen Kopsamon kylässä lähellä kirkkoa on talvi- ja jatkosodan sotaveteraanien 1990-luvun alussa rakentama korsu. Enää ei ole montaa veteraania Kopsaman kylässäkään jäljellä, joten korsun hoitovastuu on siirtynyt Juupajoen reserviläisille.

Ilman opaskylttiä Veljeshovi-nimistä korsua on vaikea huomata. Se on peitetty maakerrosten alle. Sodankin aikana korsut pyrittiin maastouttamaan mahdollisimman hyvin. Veljeshovin korsu on rakennettu vankoista hirsistä. Tukevarakenteinen ovi on suljettu kunnon lukolla, sillä sisäpuolella on kiinnostava kokoelma sodanajan muistoja. Moni sisään astuva hämmästeleekin aseöljyn hajuista ensinäkemäänsä.

Veljeshovi ei ole sisustettu täysin perinteisellä tavalla, vaan korsua käytettään lähinnä näyttelytilana. Korsun sijaintipaikka on paikallisen Manttaalisäätiön omistaman rakennuksen Suomelan vieressä. Suomella oli alun perin suojeluskuntatalo. Sodan aikana talossa koulutettiin sotaan lähteviä nuoria juupajokilaisia.

Korsussa on esillä monille tuttuja aseita, alikersantti Rokan työvälineitä. Osa aseista on suomalaisia, osa venäläisiltä sotasaaliina saatuja. Itseoppineen asesuunnittelija Aimo Lahtisen Suomi-konepistooli on tietysti mukana näyttelyssä. Luotettava ase oli puolustusvoimien käytössä vuodesta 1932 aina rynnäkkökiväärien yleistymiseen asti. Suomi-konepistoolia pidetään yhtenä merkittävimmistä suomalaiskeksinnöistä.

Korsussa on esillä myös Suomen maavoimien peruskivääri Pystykorva sekä jatkosodan aikainen Ukko-Pekka.

Korsun käytöstä poistettuja viestintävälineistä osa on saatu puolustusvoimien Juupajoen Lylyn varikolta. Nähtävänä on myös sodan aikaisia puhdetöitä, kenttälapio, kahviprännäri ja korpisoturin keittokirja. Huumoriakaan ei ole unohdettu. Korsuun on tallennettu Tuntemattoman sotilaan Honkajoen jousipyssy.

VELJESHOVI

Osoite: Kopsamontie 232, Juupajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kallenaution kievarimuseo tarjoaa entisaikojen kievaritunnelmaa

LUE MYÖS: Koskenjalan Kenkä- ja Nahkamuseo omaa omanlaisena elämyksen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.