Törnävän museoalue ja Etelä-Pohjanmaan museo – kaikki sai alkunsa ruukista ja ruutitehtaasta

ETELÄ-POHJANMAA / SEINÄJOKI – Lakeuksilla on paljosta kiittäminen Abraham Falanderia (myöh. aateloituna Wasastjerna), vaasalaista kauppiasta ja laivanvarustajaa. Hän perusti Seinäjoen alueelle Östermyran rautaruukin vuonna 1798. Ruukki toimi 1800-luvun puoleenväliin saakka.

Abrahamin Wasastjernan poika, Gustaf Adolf perusti Östermyraan ruutitehtaan yhteistyönä valtion kanssa vuonna 1825. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen ruutitehdas.

Ruukin ja ruutitehtaan mukana syntyi alueelle muutakin teollisuutta. Teollisesta ympäristöstä muodostui hyvä pohja seudun kasvulle ja mahdollisti myöhemmin Seinäjoen kehittymisen maakunnan keskukseksi.

Gustaf August Wasastjerna teki itse konkurssin ja sen myötä ruukki rakennuksineen huutokaupattiin. Lopulta kartano ja sen alueiden omistajaksi tuli hovioikeudenasessori Konstantin Törnudd, jonka antoi paikalle uuden nimen, Törnävä.

Törnudd puolestaan testamenttasi kartanon silloiselle Seinäjoen maalaiskunnalle, jonka haltuun se tuli vuonna 1925. Nykyään Tikkukosken rannalla sijaistevan kartanon päärakennus toimii Seinäjoen kaupungin edustustilana. Joen länsirannalla on luonnonsuojelualue Ruutipuisto.

Törnävän kartanon pihapiirissä toimii nykyään Etelä-Pohjanmaan museo. Museotoiminta alkoi alueella jo 1930-luvulla. Kartanon Kivinavetassa sijaitsevat Etelä-Pohjanmaan museon informaatiopiste, lipunmyynti ja näyttelytiloja kahdessa eri kerroksessa. Pysyvät ja vaihtuvat näyttelyt kertovat Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen alueen historiasta.

Kartanon ulkorakennukset kuuluvat myös museoalueen kohteisiin. Esimerkiksi työväen entisiin asuinrakennuksiin, Punatulkkuihin, on sisustettu pehtorintupa, verstaita ja maalaisapteekki. Tien toiselle puolelle on siirretty useita rakennuksia eri puolilta maakuntaa. Tälle ulkomuseoalueelle on koottu 1600-1800 -lukujen talonpoikaisrakennuksia.

TÖRNÄVÄN MUSEOALUE JA ETELÄ-POHJANMAAN MUSEO

Osoite: Törnäväntie 23, Seinäjoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Sairaalamuseolla on karmaiseva historia

LUE MYÖS: Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo sijaitsee Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.