TPS:n ja FBC Turun paikallisottelussa sattui ja tapahtui – ennätyksiäkin rikottiin

Näiden kahden herran (Vesa Vilkki ja Mikko Alakare) tuomariura on kunnioitettavan pitkä.

Seesto, Kytöhonka Senior, Sulo, Alatalo, Lähde, Vuorinen, Rostiala ja tietysti Antti Vääri jo virkansa puolesta. Vain Kaki puuttui. F-liigan paikallisottelussa oli melkoinen nostalgiakattaus, kun illan isäntä TPS sai vieraakseen FBC Turun. Kaikkien tuntemia entisaikojen salibandykasvoja oli helppo tunnistaa liki tuhannen katsojan joukosta.

Kahden Turun kärkiseuran virallisia kohtaamisia ei ole järin montaa ollut vuosikausiin. Syksyllä pelattiin toki jo ensimmäinen derby F-liigassa ennätysyleisön edessä Kupittaan palloiluhallissa. 1355 katsojaa oli silloin todistamassa historiallista ottelua.

Osa Kupittaan perjantai-illan paikalle tulleista katsojista muistaa vielä joukkueiden ensimmäiset kohtaamiset pari vuosikymmentä sitten Caribian areenalla. Se oli aikaa, kun Salibandyliiga oli turkulaisittain vielä kaukainen unelma.

Nyt pelatun paikallisottelun erikoisuus oli se, että tuomarikaksikko, Vesa Vilkki ja Mikko Alakare, oli jo tuomareina turkulaisjoukkueiden ensimmäisen kerran kohdatessa 2000-luvun alkuvuosina. Caribia täyttyi ääriään myöten FBC Turun ja TPS:n kohdatessa ensimmäisen kerran Divarissa.

Liitto oli silloin päättänyt, että näin tärkeään otteluun piti asettaa tuomarit isolta kirkolta asti. Kyseinen tuomarikaksikko saapui mittatilauspuvut päällä pelipaikalle ja tyrkkäsivät laskun allekirjoittaneelle. Tuomarimaksun lisäksi siihen oli kirjattu yöpyminen Hamburger Börssissä ja pari taksimatkaa päälle. Summa vaikutti siihen aikaan tähtitieteelliseltä salibandyn tuppukylän managerille. Ei auttanut kuin lähteä nostamaan rahaa omalta tililtä lähimmältä pankkiautomaatilta.

Kauden 2022-20223 paikallisotteluun saapuneita tuttuja salibandykasvoja jo parin vuosikymmenen takaa. Tunnistatko?

Jouni Kontion muutama tuhannes haastattelu on menossa. TPS:n päävalmentaja Santeri Raatarila oli pikkupoika silloin, kun Kontio kirjoitti ensimmäisen otteluselostuksensa.

Turkulainen tuomarilegenda Vesa Vuorinen on päässyt kahden tuomarilegendan kanssa yhteiskuvaan. Kolmikko tuomaroi jo silloin, kun FBC Turku ja TPS vasta aloittelivat toimintaansa.

– Enpä ole aiemmin urallani moista kokenut. Meille tuli varmaan selkeässä johtoasemassa liiallinen hyvänolon tunne ja TPS:n tasoinen joukkue rankaisee silloin. Kyllä se oli TPS:n hyvyyttä ja meidän huonoutta. Ansaitsivat voittonsa. (Mikko Stenfors)

– Kyllä siinä oli itse kukin hetken ihmeissään, mutta sitten iso miehemme Mikko Hautaniemi herätti meidät kahdella maalillaan. Eivät nämä paikallispelit mitään läpihuutojuttuja ole, kun toinen saa yleisöstä lisäpuhtia. (Jere Niemelä)

– Jos ottelun jotenkin vetäisi nippuun, niin meiltä hyvä ja terävä alku. Sen jälkeen – harmittavasti useampi erikoistilanne ekan erän loppuun ja niiden myötä pelistä tuli hieman katkonaista. Toisessa erässä oli haasteita, mutta meidän porukassa on se hieno piirre, että saatiin taas tehtyä tarvittava ryhtiliike kesken ottelun ja hoidettua loppu läpi riittävällä tasolla. Tämä oli peli, josta meidän täytyi ottaa kolme pistettä ja ne otettiin. (Santeri Raatarila)

Vaikka salibandy vetää parhaiten yleisöä Kupittaan palloiluhalliin, jää paikallisotteluissa tunnelma vaisuksi. Salibandy on Turussa laji, joka ei jaa katsojia jyrkästi kahteen leiriin – jalkapallon tavoin. Salibandyn paikallisottelussa molempien joukkueiden kannattajat istuvat sulassa sovussa toistensa vieressä. Jo pelkästään TPS:n ja FBC Turun edustusjoukkueissa vilisee pelaajia ja valmentajia, jotka ovat edustaneet molempia seuroja.

LISÄÄ VALOKUVIA OTTELUSTA

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!