Turku-Rasteja on vielä jäljellä

Kaikilla maaliin tulleilla on iloinen ilme ja hymy herkässä. Rastien löytäminen metsän kätköistä tuottaa mielihyvää kuntorasteille osallistuville. Ja vielä ehtii mukaan, sillä keskiviikkoiltaiset Turku-rastit jatkuvat pitkälle syksyyn.

Suunnistajat eivät nirsoille, oma auto toimii ”pukukoppina” vaatteiden vaihtoa varten. Turun Suunnistajien ratamestari Pasi Rantalan suurin murhe onkin löytää nykyisin riittävän suuri parkkipaikka.

– Suunnistusmaastoja on riittävästi, mutta kuntorastit ovat tulleet niin suosituksi, että tarvitaan isot parkkipaikat. Syksyn kurakeleillä pysäköintialueena käytettävä peltoparkki muuttuu velliksi eikä sieltä pääse pois, kertoo Rantala.

Suunnistusnälkäisille riittää tapahtumia Turun alueella ja lähikunnissa lähes jokaisena viikonpäivänä. Keskiviikkoisten Turku-Rastien järjestämisestä vastaavat Turun Suunnistajien lisäksi Maarian Mahti ja Hirvensalon Heitto. Toiminta perustuu pelkästään talkootyövoimaan. Kausi alkaa huhtikuun alussa ja kestää lokakuun loppupuolelle.

Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä, ostetaan kartta ja valitaan itselle sopivan pituinen reitti. Valittavana on ratoja kahdesta kahdeksaan kilometriin. Kompassia ei välttämättä tarvita helpoimmilla radoilla. Kartanlukutaito on ensimmäinen asia, mikä kannattaa opetella suunnistusta aloittaessa.

Tänään on vuorossa Turun Suunnistien järjestämä tapahtuma Raision Kaanan koulun ympäristössä. Maija Huhtala ja Henna Rantala ottavat vastaan ilmoittautumisia ja myyvät karttoja. Juuso Syväluoma ottaa vastaan osallistujien elektronisia leimauslaitteita. Sen avulla selviää muun muassa osallistujan rastien kiertämiseen käyttämä aika. Laite merkitsee rastilla käynnin. Maalissa aika pysähtyy maalileimasimessa.

Kiirettä pitää, sillä yhden illan aikana kuntorastinkiertäjiä on useita satoja. Koko kauden osallistujien määrä lasketaan tuhansissa.

Kaikkia yhdistää luonnossa liikkuminen ja rastien etsimisen tuoma jännitys. Suunnistus on myös harrastus, joka siirtyy sukupolvelta toiselle.

Ratavaihtoehdoista lyhimmät ovat helppoja ja pidemmät vaativimpia. Metsään voi lähteä silloin, kun itselle parhaiten sopii. Osallistujien ikähaarukka on lapsista seniori-ikäisiin. Osa on vasta-alkajia, osa lajin huippusuunnistajia. Jokainen voi suunnistaa omalla tavallaan ja asettamallaan tasolla.

Ulla Laine on mukana jo ties kuinka monennen kerran. Yksin ei tarvitse suunnistaa, sillä on mukana vakiokaveri, oma koira.

– Hän on tottunut lähtemään metsään mukaan. Nyt on menossa jo yhdeksäs yhteinen vuosi. Koira innostuu heti, kun laitan suunnistusvaatteet ylleni. Hiukan matkanteko tänään hidastui, kun piti tarkkailla kahta pellonreunassa ollutta peuraa. Oma lapsikin suunnistaa ja lapsenlapsi on jo pienimmille tarkoitetussa Oravapolku-suunnistuskoulussa, kertoo Laine.

Kuntorastien lisäksi Turun seudulta löytyy eri kaupunginosien kiintorasteja. Niitä voi käydä omatoimisesti kartan kanssa etsimässä. Karttoja voi ostaa Suunnistajan kaupasta (Stålarminkatu 1, Turku).

Turku-Rasteille ilmoittaudutaan paikan päällä. Turun Seudun Suunnistajien Maija Huhtala (oik.) ottaa vastaan ilmoittautumisia ja myy karttoja osallistujille.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!