Turussa F-liiga alkaa kahden joukkue voimin – Antti Vääri kertoo, missä FBC Turussa juuri nyt mennään

Aurajokimaisema. Aurinko lämmittää mukavasti jokilaivan kesäisellä terassilla. Edessä kylmä lonkero. FBC Turun miesten liigajoukkueen manageri Antti Vääri hymyilee kilpaa kesäauringon kanssa.

Vaikka Vääri on ollut jo vuosikymmenien ajan joukkueen tärkeänä taustavoimana, lienee tämä kesä ollut kuitenkin poikkeuksellinen. Joukkueen rakentaminen kulminoituu häneen. Onneksi vuosien aikana Vääri on rakentanut omaa yhteistyöverkostoaan laajaksi sekä urheiluseuran kautta, mutta myös olemalla itse mukana paikallisessa yritysmaailmassa.

Ovatko yöunet menneet liigajoukkueen asioita miettiessä?

– Olen siviiliammatissani taloudellista tulosta tekevässä organisaatiossa. Siihen nähden salibandy on pikkujuttu. Turha siitä on stressiä ottaa. Harvat tässä lajissa siirtyy suurten summien perässä. Siviiliasiat, kuten työ, perhe tai opiskelu, mahdollistavat pelaamisen, jos ylipäätään mahdollistavat. Liiganousu ei ole mikään taikaisku. Kyse on enemmänkin kasvutarinasta, mitä on rakennettu useampi vuosi. Keväällä olimme valmiita nousemaan.

Auttaako liigastatus yhteistyökumppaneiden saamisessa?

– Ei riitä, että kulkisin nyt kaupungilla F-liigan lippis päässäni eli yhteistyösopimuksia ei tehdä liigastatuksella. Yhtään liigaottelua emme ole vielä edes pelanneet. Pitää olla näyttöä, että joku käy otteluita katsomassakin. Pitää todistaa, että pystymme järjestämään kiinnostavia tapahtumia ja ilmiöitä. Kannattajakulttuurin luominen Turussa ja koko Suomessa on vaikeaa. Kaupungissa on muitakin liigajoukkueita. Mutta olisi hienoa saada aikaan samanlainen tunnelma, mikä oli keväällä Kupittaan palloiluhallissa ratkaisevassa liigakarsintaottelussamme.

Mennään hetkeksi ajassa reilusti taaksepäin, niin saadaan aikaperspektiiviä liiganousulle.

Turkulainen nuorimies, Urheilu-Hansan myyjä Vääri, ihmetteli kaupan hyllylle ilmestyneitä ensimmäisiä salibandymailoja. Vastaavia oli harva nähnyt Turussa. Valkovartinen ja värikäslapainen Pro Stick-maila kiinnosti heti.

Eletään 1990-luvun alkua.

Sähly oli tullut Väärille tutuksi jo koulun liikuntatunnilla, mutta salibandy oli jotain uutta. Niinpä oma joukkue pystyyn ja varamaan ensimmäiset salivuorot. Hansa Devils -nimellä pelannut joukkue osallistui hallisarjaan. Kun tuli aika siirtyä liiton sarjoihin, oli myös aika perustaa virallinen salibandyseura.

FBC Turun toiminta käynnistettiin vuonna 1995 osallistumalla alasarjoihin. Vuosien myötä sinikeltaisista on kasvanut jäsenmäärällä mitattuna Turun alueen suurin salibandyseura.

Siirrytään seuraavaksi ajassa liki kolmekymmentä vuotta eteenpäin.

FBC Turku voitti keväällä 2022 liigakarsinnan finaalissa Josban ja varmisti seurahistoriansa ensimmäisen miesten liigapaikan. Kupittaalle saapuneet 855 katsojaa saivat todistaa hienoa tunnelmaa ja historiallista hetkeä. Kupittaan palloiluhallissa koettiin harvinainen hetki, kun turkulaisyleisö nousi seisomaan ennen kuin ottelu päättyi. Meteli oli melkoinen. Se hetki oli ”Andelle” enemmän kuin yksittäinen nousu sarjaporrasta ylemmäksi.

Pelin päätyttyä laatikollinen liigalippiksiä ilmestyi jaettavaksi pelaajille. Yksi sellainen riitti manageri Väärillekin.

Erityistä FBC Turun liiganousun varmistaneessa joukkueessa oli se, kun kokoonpanossa ei ollut kauden aikana ainuttakaan tähtipelaajaa. Jokainen joutui puolustamaan. Tämä on hyvä lähtökohta tulevalle F-liigakaudelle. Kesän siirtomarkkinoilla FBC Turku on ollut maltillinen. Pitkään yhdessä ollut runko vahvistettuna muutamalla uudella hankinnalla pääsee nyt näyttämään osaamistaan pääsarjatasolla.

– Nykyisin joukkueet rakennetaan jo hyvissä ajoin edellisen kauden aikana. Meillä ei ollut siinä vaiheessa tietoa, että pelaamme liigatasolla. FBC Turulla ei ole nousijajoukkueena mitään mahdollisuuksia saada suurimpia tähtiä. Maajoukkuetasoiset pelaajat valitsevat pelipaikan sarjan kärkijoukkueista. Se mitä jää keväällä jäljelle, ovat opiskelupaikan perässä siirtyviä pelaajia. Pitkällä listallamme oli toistakymmentä pelaajaa, joista moni ei kuitenkaan saanut opiskelupaikkaa Turusta.

Oliko periaatteena se, että jokainen, joka oli nostamassa joukkuetta liigaan, saa myös mahdollisuuden päästä pelaamaan liigaa?

– Itse arvostan aina niitä pelaajia, jotka ovat antaneet kaikkensa joukkueelle jo vuosien ajan. He ovat olleet mukana isolla sydämellä. Kaikki, jotka ovat mahdollistaneet nousun, saavat jatkaa. Uusia tuli suurin piirtein yhtä monta kuin siirtyi muualle tai lopetti. Vaikka joukkueen keski-ikä on nuori, osa pelaajistamme oli jo siinä iässä, että työelämä vie mennessään. Liigatasolla pelaaminen vie aikaa ja pelikaudella ei ole montaakaan vapaata viikonloppua.

Vaikuttiko FBC Turun liigastatus pelaajamarkkinoilla?

– Osa FBC Turkuun tulleista pelaajista olisi tullut joka tapauksessa, vaikka sarjataso olisi ollut Divari. Meillä olisi ollut nimivahva divarijoukkue, mutta nyt meillä on nimetön liigajoukkue.

Maalivahtiosastolle tuli toinen veskari.

– Oli tiedossa, että Jouni Savonen siirtyy takaisin maalivahtivalmennuksen puolelle. Niinpä uuden veskarin kartoittaminen Aleksi Sillantaan kaveriksi oli keväällä ensimmäinen tehtävä. Jens Beijarin sopimus syntyi nopeasti, kun liigapaikkamme oli varmistunut. Molemmat osapuolet ovat varmasti tyytyväisiä.

FBC Turku tulee pelaamaan F-liigan pienimmällä budjetilla.

– Pitää paikkansa. Olemme rakentaneet toimintaa niin, että emme haaveile mistään suuremmasta. Emme esimerkiksi budjetoi etukäteen olettamalla, että paikallisottelusta tulee paljon rahaa. Vain se kulutetaan, mikä kerätään. Askel kerrallaan kehitetään tulevaisuutta.

Millaiset urheilulliset odotukset sinulla on ensi kaudesta?

– Loppukesän ennakoissa kaikki ”asiantuntijat” tulevat arvioimaan FBC Turun sarjan hännille. Toivottavasti ennakkoarviot ovat pelaajillemme sitten ärsykkeenä vain bensaa liekkeihin. Olemme pelanneet harjoitusotteluita ja Suomen cupin otteluita useasti liigajoukkueita vastaan, joten ei niiden kohtaaminen ole pelaajille mitenkään ihmeellistä.

– Tulevalla kaudella säilytämme sarjapaikan ja seuraavalla kaudella tavoite on vakiinnuttaa paikka yltämällä lähelle pudotuspelejä. Pitää saada päälle kasvukierre, mikä luo uskoa. Pitää seuraavassa vaiheessa löytää omien pelaajien lisäksi miesten maajoukkuepelaajien ulkopuolelta pelaajia, joista voi tulla tulevaisuuden tähtiä. Opiskelupaikkaa etsivät nuorten maajoukkueen pelaajat ovat esimerkiksi potentiaalisia vaihtoehtoja. On vanhakantaista ajattelua tuoda Turkuun kokeneita pelaajia pelkän liigastatuksen vuoksi.

Syyskuun 23. päivä pelataan ensimmäinen derby. FBC Turku on isäntänä. Mitä ajatuksia paikallisottelu synnyttää?

– Se tulee olemaan iso juttu ja se on myös iso mahdollisuus. Laji-ihmiset tulevat paikalle, mutta töitä pitää tehdä, että saadaan muutkin kiinnostumaan. Ihan samalla tavoin kuin muissakin lajeissa.

Millaisin odotuksin arvioit tulevan kauden kotiotteluiden yleisömääriä?

– Uskon, että ensimmäinen liigapeli EräViikinkejä vastaan ja paikallisottelu ovat hyviä. Sen jälkeen onkin paljon kiinni siitä, miten olemme pelanneet. Jos todistamme olevamme nuori viihdyttävää peliä pelaava joukkue, joka kerää pisteitä, niin yleisöä riittää. Jos heti otamme isosti käkättimeen, niin Turussa saa nopeasti pelata aika yksinään. Pitää muistaa, että pelasimme divaria pitkään koronan takia tyhjille katsomoille. Sitä ennen otteluissamme kävi jo ihan mukavasti katsojia. On arvoitus, kuinka hyvin yleisö tulee syksyllä paikalle, kun tilanne on nyt normalisoitunut.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!