TUTO Hockeyn toimitusjohtaja Kimmo Hollmén odottaa jo Jokereiden kohtaamista

TUTO Hockeyn toimitusjohtaja Kimmo Hollménin myötä seurassa tehdään asioita uusilla tavoilla. Toimistolla on ollut ennen kauden alkua hyvä pöhinä. Mestiskin on synnyttänyt Jokereiden myötä uutta mielenkiintoa.

Helpommalla ehkä pääsisi, kun kertoisi, missä kaikessa TUTO Hockeyn melko tuore toimitusjohtaja Kimmo Hollmén ei ole vielä ollut mukana. Luettelo erilaisista työ- ja luottamustehtävistä on poikkeuksellisen pitkä.

Harva runsas nelikymppinen kiekkomaailman toimitusjohtaja on keitetty yhtä monessa liemessä kuin viime keväänä palkattu Mestis-joukkue TUTO Hockeyn uusi toimitusjohtaja Kimmo Hollmén.

Maanviljelijä, ravintolapäällikkö, uusperheneuvoja, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn alueasiamies, pääsihteeri, tutkimusavustaja, Muumimaailman hahmo jne…lista on todella pitkä.

Kun mukaan lasketaan vielä Hollménin lukuisat luottamustehtävät, yli kolmisenkymmentä, Kaarinan kaupungin valtuustosta Turun ylioppilaskyläsäätiön hallitukseen, on sekin lista hengästyttävä. Mahtuupa joukkoon myös pari kautta TUTO Hockeyn hallituksessa.

Ensimmäiseksi onkin kysyttävä, miten tämä kaikki on mahdollista seitsemänhenkiseltä uusperheen isältä?

– Kun eilen teimme perheen tulevan viikon aikataulut, niin kalenteriin merkattiin parikymmentä eri harrastustapahtumaan liittyvää vientiä ja hakua. Jokaisella lapsella on jotain, kuten salibandyä, telinevoimistelua jne. Vaimon kanssa käydään yhdessä paritanssikurssilla sekä itsekin käyn pelaamassa lentopalloa. Tämä kaikki onnistuu, kun tehdään yhdessä ennakkosuunnittelua. Pitää olla myös kykyä reagoida muuttuviin tilanteisiin.

Olet ollut mukana aikaisemmin TUTO Hockeyn hallituksessa ja olet saanut läheltä seurata lätkämaailman arjen haasteita. Silti löytyi rohkeutta lähteä kiekkoseuran toimitusjohtajaksi.

– Uskalsin lähteä mukaan, kun tunnen henkilöt ja omistajat henkilökohtaisesti. Tulen kuitenkin täysin lajin ulkopuolelta. Muualta tuleva voi tuoda tullessaan uusia näkökulmia ja ehkä kyseenalaistaa vanhoja näin on aina tehty käytäntöjä.

– Minua paljon viisaampi Albert Einstein on todennut, että on hölmöä tehdä asioita samalla tavalla ja odottaa silti erilaista lopputulosta. Nyt TUTO:ssa pyrimme tekemään asioita eri tavoin kuin ennen. Kun tekemisen tapa on toinen, lopputuloskin voi olla toinen. Muun muassa kioskien tavarantoimittajia on vaihdettu. Asiakaspalveluun panostetaan enemmän. Työtehtäviä on organisoitu uudestaan. Esimerkiksi niin, että jonkun tietyn tehtävän tekemisessä ei olla enää yhden henkilön varassa.

Eräs tunnettu kiekkovaikuttaja on todennut, että Mestis-seurassa toimitusjohtaja saa nakkikioskin liikevaihdolla pörssiyhtiön julkisuuden.

– Tämä on sellainen paikka, missä toimitusjohtajan tulee olla esillä omalla nimellään ja olla tekemässä asioita omalla naamallaan. Pitää näkyä hallillakin. Tehtäväkuva on moninainen. Ei tämä ole pelkästään yhteistyökumppaneiden kättelemistä.

Viime kausi oli TUTO Hockeylle taloudellisesti, mutta osin myös urheilullisesti haastava. Kauden loppu oli kuitenkin hyvä. Nähtiin lätkää, josta Kupittaan yleisö pitää. Se oli juuri sen näköistä kuin monien mielestä Mestiksessä pitääkin pelata.

– Aikaisemmilla kausilla taistelimme sarjassa säilymisestä. Viime kaudella saimme palautetta, miten hyvä oli lopetus. Pelattiin kuudetta ottelua ja ratkaisu tuli vasta jatkoajalla. Taisteltiin loppuun asti. Kannattajille viestitettiin, että se oli samalla lupaus paremmasta. Jokereitten myötä Mestikseen on tullut tälle kaudelle paljon positiivista. Muun muassa Jokerit-otteluiden aitiot myytiin heti loppuun.

Yhtäkään sarjaottelua ei ole vielä pelattu, mutta ennen kauden alkua joukkueen ympärillä ja toimistollakin vaikuttaa olevan poikkeuksellisen hyvä pöhinä päällä. Uusi päävalmentaja Jonne Virtanenkin on asettunut jo useasti kameran eteen kertomaan joukkueen kuulumisia.

– Eräs uudistus on tuoda myös seuran sivuille hallituksen jäsenet näkyvästi ja avoimesti valokuvin esille. Näin ei ole aikaisemmin ollut. Kun hallituksen jäsenet ovat hallilla matseissa mukana, niin heilläkin on yllään seuran huppari tai pelipaita. Ei ole pakko olla puku päällä, kun ei niitä ole katsojillakaan.

Harva valmentaja Mestiksen tasolla, vieläpä noviisi, on saanut etukäteen yhtä positiivisen vastaanoton. ”Monnin” lanseeraama sanonta Haluan, että joukkue menee niin perkeleesti, on jo iskostunut vahvasti monien mieliin.

– Monnin sanoja lainatakseni, jos joku haluaa katsoa tylsää virkamieskiekkoa ja siniviivaträppiä, ei kannata tulla katsomaan Mestis-ottelua. Virtanen tekee valmentajana oman osuutensa ja minä toimitusjohtajana omani, mutta samaan suuntaan ollaan menossa. Edelleen Monnin sanoin, mennään joka kerta vaikka hieman yli, mutta ei koskaan vajaaksi, sopii muillekin koko organisaatiossa. Tahti on nopeampi kuin aikaisemmin. Nytkin olemme pidemmällä kuin samaan aikaan viime kaudella. Paljon on tehty ennakkoon.

Lukuun ottamatta liigaseurojen pukumiehiä eli liigaseurojen omistajia liki kaikki suomikiekkoa seuraavat tiedostavat, että sarjauudistus pitäisi tehdä mahdollisimman nopeasti. Suomen jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen tekemän kyselyiden perusteella kantansa ilmoittaneista SM-liigan ja Mestiksen pelaajista 98 prosenttia kannattaa SM-liigan avaamista.

Jos sarjauudistus toteutettaisiin ja liiga avattaisiin, syntyisi Suomeen ylivoimaisesti mielenkiintoisin sarjajärjestelmä kevään nousuineen ja pudotuksineen. Jääkiekko vahvistaisi suuresti asemaansa maamme suosituimpana palloilulajina.

– Pitää täysin paikkansa. Mahdollisuus nousta ja uhka tippua. Silloin, kun molemmat ovat olemassa, se laittaa tekemään ihan loppuun asti. Nyt voidaan päättää kausi tammikuussa myymällä pelaajat pois. Maksimoidaan taloudellinen hyöty tekemällä silti tappiota. Pelaajallakin pitää olla mahdollisuus nousta, mutta myös pudota. Samoin katsojalle pitää olla tarjolla samat, voidaan nousta, mutta myös pudota. Ruotsin sarjat ovat keväisin tästä hyvä esimerkki.

Jos sarjauudistuksen myötä olisi kaksi elinvoimaista sarjatasoa, Liiga ja Mestis, miten se konkreettisesti muuttaisi sinun arkeasi Mestis-seuran toimitusjohtajana?

– Nyt tavoittelemme vain Mestiksen mestaruutta. Jos sarjauudistus mahdollistaisi nousun, seuran strategia olisi olla viidessä vuodessa taloudellisesti, pelillisesti ja tekemisen tasolla sellaisessa kunnossa, että pärjäisimme liigatasolla. Pelaaja- ja yhteistyökumppanien kanssa tehdyt sopimuksetkin muuttuisivat tavoitteiden ollessa isommat. Koko organisaatiolle se olisi iso asia, kun voisi myydä mahdollisuutta nousta.

Turussa on kriittinen kotiyleisö. Kansaa tulee lehterille, kun Kupittaalla pelataan voittavaa jääkiekkoa. Kauden alku voi olla jatkon kannalta ratkaiseva.

– Meidän kolmas kotiottelu on Jokereita vastaan, niin silloin on pitkälti yli pari tuhatta katsojaa. Jo nyt on 600 Jokeri-kannattajaa tulossa junalla otteluun. Ennen illan ottelua pelataan TUTO:n ja Jokereiden välinen alumniottelu. Seuran junnuja palkitaan jne. Päivästä (7.10.) tulee iso. Uskon, että Monnin tavoite toteutuu, eli ihmiset lähtevät hallista tyytyväisenä nähdessään joukkueen taistelleen. Tappioitakin kauden aikana tulee, mutta tavoite on, että joukkue on oikeasti taisteleva kotijoukkue. Mieluummin hieman yli, mutta ei koskaan vajaaksi.

MESTIS-KAUDEN AVAUS KUPITTAALLA 22.9. PE KLO 18.30 TUTO HOCKEY – FPS

Myös päävalmentaja Jonne Virtanen on tuonut mukanaan uusia ”prinsiippejä” joukkueelleen.
TUTO Hockey saa vieraaksi 7.10. Helsingin Jokerit.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!