TUTO Volley sai kovan vahvistuksen passariosastolleen

Maajoukkuetason Akseli Lankisen siirtyminen TUTO Volleyn liigajoukkueeseen voidaan pitää melkoisena siirtona. ”Aksu” oli videoyhteyden päässä Belgiassa. (oik. Suomen Lentopallo / Juha Leskinen)

Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy…näin toteaisi tunnettu turkulainen veljespari. Sen verran vauhdikasta kevätpöhinaa tarjoaa paikallinen lentopalloseura TUTO Volley. Jos aikaisemmin julkaistu uutinen meritoituneen päävalmentaja Olli Kuoksan siirtymisestä Turkuun synnytti kiinnostusta koko valtakunnassa, ei TUTO Volleyn tuore passarihankinta jää mediahuomiossa piiruakaan jälkeen.

Maajoukkuetason Akseli Lankisen muutto Belgian liigasta Aurajoen maisemiin on eittämättä yksi kevään kiinnostavimmista lentopallouutisista.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle.

TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko järjesti kevään toisen tiedotustilaisuuden. Taas mentiin hymyssä suin, mutta mikä oli mentäessä. Turussa ei ole jääty märehtimään ensimmäisen liigakauden, etenkin loppukauden erikoisia kiemuroita. Toki Tuton organisaatiossa otettiin tyytyväisenä vastaa tieto, kun lopullisessa sarjataulukossa jumbosija vaihtui liiton päätöksellä oikeudenmukaisesti pykälää paremmaksi.

Viimeksi TUTO Volley tiedotti uuden päävalmentajan lisäksi Ville Sihvosen ja Tuomas Siirilän sopimuksista. Nyt julkaistiin neljän muun pelaajan kontrahti.

Tatu Vuorenmaan jatkopahvi kuulostaa hyvältä, olihan joukkueen keskitorjuja oiva ehdokas Mestaruusliigan vuoden tulokkaaksi. Tatu lupasi harjoitella ahkerasti kesän aikana kotipuolessa samalla, kun pitkänhuiskea kaveri vahvistaa Tyrwään Palloseuran futisjoukkueen hyökkäystä.

Vielä lukioikäinen Oleksii Bulgyn oli myös odotettu nimi. Etukäteen oli tiedossa, että liigajoukkueen tilastomies ja seuran kakkosjoukkueessa isossa vastuussa ollut passari, kävi kasvamassa korkoa. Nyt himoharjoittelijana tunnettu Bulgyn astuu isompiin liigaympyröihin. Passari Lankinen saa nuorukaisesta hyvän kirittäjä.

Yleispelaaja Joonas Kontio lähetti terveiset videoyhteyden avustamana suoraan Kuortaneelta. Paikkahan tunnetaan opiskelijoista, jotka ovat nuorten maajoukkueen pelaajia, tulevaisuuden lupauksia. Joonaksen kolmen vuoden sopimus on nykyisin poikkeuksellisen pitkä. Oskari Ekon sanoin hän edustaakin TUTO Volleyn seuraavan pelaajapolven isoja paloja.

Palataan kirsikkaan kakun päällä.

194-senttinen Akseli Lankinen on pelannut kaksi viimeistä kauttaan Belgian liigassa (Decospan Volley Team Menen). Kausi on siellä yhä käynnissä. Jos hyvin käy Tutossa pelaa ensikaudella Belgian mestari. Lankinen solmi TuTon kanssa kauden kattavan sopimuksen. Akseli tulee Turkuun vasta loppukesällä, mutta syykin on melkoisen hyvä. Hän on kesällä vahvasti mukana Suomen maajoukkueen reissuissa.

Ennen siirtymistään Belgiaan Lankinen pelasi Mestaruusliigaa Leka Volleyssa, Vantaa Ducksissa ja Akaa-Volleyssa. Akseli tunnetaan millintarkoista passeista, mutta myös tehokkaista syötöistään. Hän onkin ollut eräs ässäsyöttötilastojen kärkipään nimistä.

Ja sitten se oleellisin kysymys (minkä sai esittää jo päävalmentaja Ruslan Zhbankovin kohdalla).

Miten ihmeessä pienellä budjetilla operoiva turkulainen lentopalloseura voi värvätä maajoukkuetason lentopalloilijan Tuton riveihin?

Lankinen itse vastaa näin:

– Turusta löytyi paras kokonaispaketti. Kaupunki on mukava, Turusta löytyy paljon tuttuja ja läheiset ovat muutenkin lähempänä. Viimeiset pari vuotta ulkomailla ovat olleet koronan takia haastavia, ja senkin takia paluu kotimaahan oli hyvä vaihtoehto. Samalla pääsen auttamaan nuoria kehittyviä pelaajia ja Olli Kuoksan valmennuksessa varmasti itsekin kehityn.

Tuton Oskari Eko vahvistaa, missä lentopallon sopimusmaailmassa nykyisin mennään.

– Akselin kohdalla palaset loksahtelivat paikoilleen. Lentopallossa elämää on myös kentän ulkopuolella, ja nämä tekijät olivat sopimusta tehtäessä tärkeässä roolissa. Kyse on kokonaispaketista. Ja ”Aksun” tunnen entuudestaan muutenkin hyvin.

TUTO Volleyn valmennustiimissä mukana oleva Juha Lönnqvist myhäili tyytyväisenä, tietysti maajoukkuetason pelaajan ”kaappaus” miellytti eniten.

– Lankinen on erittäin iso palanen ensikauden joukkueeseen. Siitä kiitokset seuran neuvotteluosastolle ja seuran taustoille. Tämä on iso sulka hattuun Tuton sopimusneuvottelijoille.

Tatu Vuorenmaa.
Oleksii Bulgyn.
TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko oli yhtä hymyä. Syystäkin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!