Tervetuloa Tappara – Mutkassa TPS-kannattajat ovat valmiina

Turkuhallin takakaarteen TPS-kannattajien määrä on kasvanut sitä suuremmaksi, mitä pidemmälle oma joukkue on edennyt. Nyt finaaleissa kannustuksen merkitys kasvaa entisestään.

Tuttu kevään merkki, joskaan ei nyt ihan jokavuotinen ilmiö, mutta kiekkohuuma alkaa olla taas Turussa huipussaan. TPS pelaa jälleen kerran finaalissa, mutta nyt viime kerrasta poiketen myös kannattajat pääsevät hallille.

Vielä kauden alkaessa turkulaisyleisö oli varovainen. Turkuhallin yleisömäärät jäivät vaatimattomiksi. Vaikka rajoituksia oli purettu, korona kuitenkin kummitteli taustalla. Tai sitten kiekkojännärit olivat tottuneet seuraamaan otteluita kotisohviltaan.

Viimeistään, kun tämän kauden pudotusottelut alkoivat, halli täyttyi yleisöstä ja ennen kaikkea mökästä. Se kuuluisa kuudes pelaajakin oli palannut entistä runsaslukuisempana Turkuhallin takakaarteeseen. Mutkassa, muikkuverkkojen takana, mustavalkoinen kannattajaryhmä on pitänyt kiitettävästi meteliä. Siihen on ollut muun yleisönkin helppo yhtyä.

Nyt eletään lätkäfanien vuoden parasta aikaa. Ja mikä on turkulaisten nauttiessa, kun oma joukkue eteni kiihkeitten välierävaiheiden jälkeen Liigan finaaliotteluihin kestomemestyjä Tampereen Tapparaa vastaan. Palloseuran kannattajat ovat ainakin valmiina.

TPS-kannattajat ei ole rekisteröity yhdistys, mutta Jussi Kuusela on sen monivuotinen nokkamies, tahdinlyöjä otteluissa. Jussi on hän, joka TPS:n otteluissa ämyri kädessään saa porukan toistamaan iskulauseita ja hoilottamaan kannustuslauluja, joista osa on tuttuja vuosien takaa varttuneemmallekin kannattajalle. Parhaat laulut nimittäin jäävät elämään.

– Yhteisönä toimitaan. Yhdessä järjestetään fanimatkoja ja keksitään kannatuslauluja. Kymmenkunta kaveria on erittäin aktiivisia, mutta esimerkiksi vieraspelimatkoille voi osallistua useampikin bussilastillinen porukkaa, kertoo Kuusela.

Mutkan kannattajaryhmä ei ole suljettu mustavalkoasuun sonnustautunut kaveriporukka, vaan kuka tahansa voi tulla mukaan kannustamaan ottelun aikana takakaarteeseen. Kun panokset kasvavat, myös intohimoisten kannattajien määrä on kasvanut samaan tahtiin kuin hallin muukin yleisömäärä.

Kuvaile, miten iso asia on kannattajille tilanne nyt verrattuna viime kauteen, kun korona rajoitti toimintaa.

– Patoutumaa on havaittavissa. Viime kaudella, kun hallille ei päässyt, pyrittiin järjestämään hallin ulkopuolisia tempauksia. Olimme pelipäivänä tervehtimässä joukkuetta hallin parkkipaikalla tai tervehdimme joukkuetta ylikulkusillalla sen matkatessa Raumalle. Nyt pystyy elämään paremmin mukana pleksietäisyydellä. Lataus, mikä on ollut vuoden odottamassa, on ollut huikea.

Miten TPS:n menestys näkyy kannatustoiminnassa?

– Viime koronakevättä lukuun ottamatta emme ole päässeet näin pitkälle vuosikymmeneen. Osalle kannattajista tämä menestys on ihan uutta. Itsekään en ole kokenut samanlaista huumaa aikaisemmin kannattajaurallani. 2010-mestaruusvuonna olin vielä liian nuori.

Oman joukkueen menestys näkyy kannattajien määrässä.

– Ei voi kiistää, etteikö se näkyisi. Toivottavasti moni uusi kasvo myös jatkaa jatkossakin mukana. Se on juuri se työ, mitä pyritään katsomossa tekemään. Täytyy pitää tunnelma katsomossa niin hyvänä, että ihmiset jäisivät koukkuun.

Tappara tulee vastaan. Onko se mieluisa vastustaja kannattajien kannalta?

– Tappara on Turkuhallin viimeisin 10 000 katsojaa houkutellut vierasjoukkue, mutta nyt finaaleissa on ihan sama, mikä joukkue tulee vastaan. Viimeinenkin joukkue on voitettava. Välierissä Ilvestä vastaan Tampereen uusi halli koettiin oikein hyväksi.

Kuinka paljon vieraspelimatkat työllistävät sinua?

– Aikaa menee, mutta kyllä tämä harrastus myös antaa paljon takaisin. Katsomossa koettua fiilistä en voi saada mistään muualta.

Ensimmäinen ottelu on arki-iltana. Kuinka paljon tulee olemaan Tampereelle lähtijöitä?

– Työssäkäyvänä ehdin itsekin juuri ja juuri hyppäämään fanibussiin ehtiäkseni Tampereelle. Pari bussilastillista ainakin lähtee, ehkä kolmaskin. Hyvien otteluiden tulokset tietysti herättävät lisää kiinnostusta, kun ottelusarja etenee. Työn alla on myös järjestää kannattajamatka Tampereelle omalla junalla.

Onko merkitystä sillä, kummassa TPS voittaa mestaruuden, Tampereella vai Turussa? Vai onko pääasia, että voittaa?

– Välierän ratkaisu Ilvestä vastaan kotona Turussa oli huikea elämys, mutta kun puhutaan finaaleista, tilanne on eri. Nyt ei ole varaa olla liian valikoiva. Jos ratkaiseva neljäs voitto tulee Tampereella, jokainen ottaa sen kyllä ilomielin vastaan.

Jussi Kuusela on ollut kannattajaryhmän huudattajana jo vuosien ajan. Silti tämän kevään kiekkohuuma on hänellekin ainutlaatuinen kokemus.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!