TUTO Volleyn William Groffier, Mestaruusliigan ”hämmentäjä”, tähtää ammattilaiseksi Eurooppaan – kiirettä ei ole

Tilanne oli hämmentävä, jopa koominen. Itse episodin aiheuttaja William Groffier oli eniten hämillään. TUTO Volleyn 18-vuotias nuorukainen ajettiin pelikentältä ulos väkivaltaisen käytöksen takia.

Tosin syy ulosajoon selvisi vasta ottelun jälkeen, kun katsojatkaan eivät ehtineet nähdä mitään poikkeuksellista.

Groffier sai harvinaisen merkinnän pöytäkirjaan ja nimensä seuraavan päivän lehteen. Punaisia ja keltaisia kortteja vilahtaa perin herkästi lentopallo-otteluissa, mutta pelaajan ulosajo lienee jo poikkeuksellista.

Myöhemmin Lentopalloliitto perui ulosajosta seuranneen pelikiellon. Päätuomarin tulkinta väkivaltaisesta käytöksestä osoittautui virheelliseksi. Eli Groffier palasi takaisin kentälle jo seuraavassa ottelussa.

Otetaan tarkemmin selvää, millainen oikeasti on tämä lentopallokenttien ”kauhukakara”, William Groffier.

Mitä itse muistat erikoisesta tapahtumasta Vantaan Ducksia vastaan?

– Olihan se tosi kummallinen tapaus. Itse en muista koskaan nähneeni lentopallossa, että pelaaja ajetaan ulos. Tapaus unohtui kuitenkin nopeasti, kun ulosajoni kumottiin ja pelasin jo seuraavassa ottelussa. Niinpä tapaus kääntyi enemmänkin huumorin puolelle.

Kun Groffier saapui Turkuun ja TUTO Volleyn Mestaruusliigajoukkueeseen, osa lentopalloa vähemmän tunteva turkulainen luuli, että kyseessä on joku seuran ulkomaalaisvahvistus.

Pelimiehen ikä, 18 vuotta, ei oikein täsmännyt Williamin olemukseen. Silloin vielä lukiota käyvä kaveri näytti ja näyttää yhä ikäistään huomattavasti fyysisemmältä.

Turkulaiset totesivat nopeasti Groffierin pelitaidot hyviksi. William onkin ollut jo pitkään nuorten maajoukkueessa isoa vastuuta kantanut suurlupaus.

Groffierin siirtyminen Turkuun ei ollut sattumaa. TUTO Volleyn silloin päävalmentaja Olli Kuoksa otti yhteyttä Kuortaneella Lentopalloliiton valmennuskeskuksen joukkueessa pelaavaan Williamiiin. Kuoksa ehdotti siirtymistä Ykkössarjasta Mestaruusliigaan. Niinpä Williamilla oli edessään muutto Etelä-Pohjanmaalta Varsinais-Suomeen.

Kerro tästä siirrosta.

– Olimme junnumaajoukkueen kanssa valmistautumassa EM-karsintoihin, kun puhelimeeni tuli Kuoksalta viesti. Hän kertoi muuttavansa Turkuun ja kysyi, haluanko lähteä mukaan. Kun seuraava kauteni oli vielä auki, niin miksikäs ei. Etenkin, kun tiesin saavani vaihtaa pelipaikkani hakkurista yleispelaajaksi.

Millaista oli eläminen ja pelaaminen Kuortaneella?

– Lukionkäynti on räätälöity lentopallon ympärille. Käydään koulua ja harjoitellaan. Eipä juuri muuta. Olin siellä vain vuoden. Moni, jotka ovat olleet kolme vuotta, ovat kertoneet arjen olevan tylsää. Kuortaneellakin kehittyy, mutta siellä ei ole elämässä muuta kuin lentopallo. Eletään omassa kuplassa. Mestaruusliigassa taso on paljon kovempi. Taso-ero on suuri. Pitää oikeasti harjoitella ja pelata hyvin pärjätäkseen.

Suomalaisäidin ja ranskalaisisän esikoinen William on asunut lähes koko ikänsä Suomessa. Pariisissa syntynyt ja Uudellamaalla lapsuutensa viettänyt Groffier aloitti lentopallon pelaamisen koripallokaupunki Karkkilassa. Paikallinen lentopalloseura Karkkilan Pojat oli alakouluikäisen Williamin ensimmäinen seura.

Miksi lentopallo valikoitui lajiksesi?

– Kaverini houkutteli mukaan ja tykästyin heti lajiin. Niinpä vaihdoin jalkapallon lentopalloon. Pikkuveljeni valitsi koripallon.

Moni suomalainen palloilulahjakkuus haaveilee pelaamisesta ammattilaisena ulkomaiden kovissa sarjoissa. William Groffierkaan ei ole poikkeus. Kun esimerkiksi jalkapallossa unelma jää useasti vain unelmaksi, ovat lentopallossa mahdollisuudet paremmat. Suomi on ollut mukana useissa lentopallon arvokisoissa ja kotimaista laadukasta Mestaruusliigaa seurataan tarkkaan ulkomailla.

Groffier sai esimakua, kun hänen pelaaja-agenttinsa Nisse Huttunen järjesti neljän päivän tutustumismatkan Milanoon. William pääsi harjoittelemaan huippuorganisaatioon kuuluvan joukkueen Power Volleyn kanssa. Joukkue pelaa Italian pääsarjassa. Mukaan matkalle lähti myös Olli Kuoksa.

Millaisia ajatuksia matka sinussa herätti?

– Pääsin läheltä näkemään, miten ammattilaiset harjoittelevat. Kaikki tehdään paremmin ja laadukkaammin. Pääsin harjoituksissa tekemään samoja asioita kuin hekin ja sain mittauttaa oman tasoni. Ero tulee pikkuasioiden tekemisessä. Matka oli kaiken kaikkiaan hieno kokemus meille kaikille. Kuoksakin pääsi katsomaan asioita valmentajan näkökulmasta.

Kokeneet kotimaiset lentopallon asiantuntijat ovat todenneet, että nuoren pelaajan on turha lähteä Suomesta ulkomaille istumaan penkille. Sinne pitää mennä pelaamaan.

Mitä itse tästä ajattelet?

– Minustakaan ei ole järkeä lähteä istumaan penkille. Itselläni ei ole mitään kiirettä siirtyä ulkomaille. Haluan olla ensin Suomessa hyvä.

Mikä on ollut toistaiseksi lyhyen urasi hienoin hetki?

– Ehdottomasti Milanon matka. Minut otettiin ystävällisesti vastaan. Harjoittelu ja pelaaminen huippuammattilaisten kanssa oli hieno elämys.

Mikä on ollut kovin pettymys?

– Niitä ei ole vielä juurikaan tullut, koska isot pelit ovat vielä pelaamatta. En ole kertaakaan edes loukkaantunut.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitä pitää vielä kehittää?

– Hyökkääminen ja pelisilmä. Eli ymmärrän eri pelitilanteissa, millainen ratkaisu kannattaa tehdä. Pallotonta pelaamista pitää kehittää. Se tarkoittaa sijoittumista kentällä silloin, kun en koske palloon, mutta pitää kuitenkin varautua siihen.

Onko sinulla ollut lentopallossa esikuvia?

– Japanin yleispelaaja Yuki Ishikawa. Hänkin pelaa Milanossa ja pääsin harjoittelemaan esikuvani kanssa. Ishikawa on fiksu ja tietää koko ajan, mitä tulee tapahtumaan.

Kerro, mitä emme tiedä sinusta.

– Olin todella lähellä lopettaa lentopallon pelaamisen 9. luokan alussa koripallon takia. Pelasin korista muutaman kuukauden ja ihastuin siihen. Vanhemmat eivät kuitenkaan antaneet lupaa lentopallon lopettamiseen. Tajusin itsekin, että minulla on paremmat mahdollisuudet lentopallossa. Lopetin koripallon ja muutin Kuortaneelle.

William Groffier iskee ja syöttää lujaa Vantaan Ducksia vastaa, kunnes tulee ulosajetuksi.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!