Uudelleen järjestetyt Itäharjun ajot vei ajassa vuosikymmeniä taaksepäin

Kromin kiiltoa, bensan katkua, mieletöntä meteliä ja harmaahapsisten miesten nahka-asujen kahinaa. Itäharjun teollisuusalueella koettiin nostalgisia tunnelmia, kun vanhat menopelit, moottoripyörät ja kilpa-autot kiersivät lähes samaa rataa kuin yli 50 vuotta sitten.

Tällä kertaa ei ajettu kilpaa, vaan moottoripyörät ja kilpa-autot kiersivät rataa näytösluonteisesti. Mukaan oli kelpuutettu vain vanhempia kuin 1970-luvun ajoneuvoja. Näytösajot ajettiin reitillä Teollisuuskatu-Rautakatu-Ilmarisenkatu-Tierankatu.

Tapahtuman alkuunpanija Markku Moberg myhäili tyytyväisenä. Paikalle oli saapunut runsaasti moottoriurheilusta kiinnostuneita turkulaisia. Ikäjakautumasta päätellen monella paikalle tulleella oli omiakin muistikuvia vuosikymmeniä sitten pidetyistä Itäharjun ajoista.

Lähtökohta onnistuneen helatorstain tapahtuman syntymiselle oli perin erikoinen.

– Kiinnostuin Itäharjun ajojen historiasta. Siitä on tallentunut hyvin vähän tietoa. Tapahtuma on ikään kuin unohdettu helmi. Perehdyin asiaan, ja sain selville, että juuri täällä Itäharjun alueella on pidetty kisoja vuodesta 1955 vuoteen 1965. Pian sen jälkeen kävin sattumalta Itäharjun grillillä kahvilla. Kävikin niin, että muutaman viikon päästä minusta tuli tämän grillin omistaja. Piti mennä vain kahville, mutta minusta tulikin grilliyrittäjä, kertoo Moberg.

Aluksi Moberg toteutti grillinsä yhteyteen teemallisen näyttelyn, jossa muistellaan legendaarisia Itäharjun ajoja. Kyseessä eivät olleet mitkään pikkukisat, vaan niihin osallistuivat monet sen ajan parhaimmat kotimaiset kuljettajat. Kun katsojiakin oli joka vuosi tuhansia, kisaili Itäharjun ajot suosiossa Eläintarhanajojen ja Pyynikinajojen kanssa.

– Pysyvän näyttelyn lisäksi ideoitiin kokonaan uusi tapahtuma. Veteraanimoottoripyöräklubin Turun aluekerho Paronin Pojat osallistui suunnitteluun ja tapahtuman toteuttamiseen.  Mukaan saatiin myös Turun Moottoriseura. Itse olen idean isä, mutta ei tällaista tapahtumaa onnistu yksin järjestämään. Pitää olla hyvä tiimi.

Moberg antaa ison kiitoksen Turun kaupungin suuntaan.

– Lupaprosessi on tällaisessa tapahtumassa aika jäätävä. Erityisen hienoa on se, kun Turun kaupunki on ollut heti alusta alkaen tiiviisti mukana. Suuret kiitokset siihen suuntaan.

Ensimmäiset Itäharjun ajot järjestettiin elokuussa 1955. Kymmenen vuotta myöhemmin siirryttiin Artukaisiin.

– Sielläkin pari ensimmäistä vuotta kisat järjestettiin nimellä Itäharjun ajot.

Curt Lincoln, Rauno Aaltonen, Timo Mäkinen ja Leo Kinnunen ovat tunnettuja Itäharjun ajoihin osallistuneita kuljettajia. 1960-luvun puolessa välissä kisoihin osallistui nuori nouseva kyky, Jarno ”Paroni” Saarinen. Nuorukainen voitti 250-kuutioisten junioriluokan ylivoimaisesti. Niinpä uudelleen lämmitettyjen Itäharjun ajojen tärkein kutsuvieras oli Jarnon pikkuveli Jari Saarinen.

– Olin katsomassa pikkupoikana, kun neljä vuotta vanhempi isoveljeni Jarno kilpaili täällä. Muistan, miten radanvarret olivat täynnä väkeä. Tämän nykyisen tapahtuman rata noudattaa melko hyvin alkuperäistä, joka kuitenkin oli todellisuudessa hieman pidempi, muistelee Jari Saarinen, joka osallistui tapahtumaan parillakin pikkuveljensä alkuperäisellä moottoripyörällä.

Kun moottoriurheilu on veressä, ei tapahtuman synnyttämä valtava melu haitannut veteraanimotoristi Saarista.

– Meteli ei häiritse minua. Se on musiikkia korvilleni.

Jari Saarinen, Jarno ”Paroni” Saarisen pikkuveli, osallistui tapahtumaan Jarnon alkuperäisellä moottoripyörällä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!