Vehmaan Kivityömuseo on hämmästyttävä kohde

VARSINAIS-SUOMI / VEHMAA – Ainutlaatuinen kohde! Vastaavaa ei ole koko Suomessa. Niinpä moni vierailija yllättyy, mitä kaikkea eräs Suomen eksoottisimmista museoista kätkeekään sisälleen. Tänne kannattaa tulla kauempaakin. Vehmaan kotiseutuyhdistys vastaa erikoisen museon toiminnasta.

Historiallisen Postien varrella sijaitseva Vehmaan Kivityömuseo kertoo havainnollisesti paikallisesta kivenlouhintakulttuurista. Etenkin kivityömiehen ammattitaidon ja myös arjen kuvaamiseen on nähty paljon vaivaa. Jo itse rakennus on valittu osuvasti. Museo sijaitsee vanhassa paikallisesta kivestä tehdyssä navetassa. Pihapiirissä on myös mielenkiintoinen Vehmaan kotiseutumuseo. Ruotumiehen torppa on sekin lyhyen kävelymatkan päässä.

Teollinen kivenlouhinta alkoi Suomessa 1800-luvulla. Myös Vehmaalla päästiin hyvään vauhtiin. 1900-luvun alussa Vehmaan punaista graniittia louhi jo satoja miehiä. Paikallinen kivi tunnetaan nimellä Balmoral Red. Nimi johtuu siitä, että se muistuttaa skotlantilaista graniittia, josta Englannin kuninkaallisten lomalinnana tunnettu Balmoral on rakennettu. Tuttuja kotimaisia kohteita ovat muun muassa Kallion kirkko ja Kansallismuseo.

Vaikka nyttemmin louhinta on paikkakunnalla hiipunut, on kiviteollisuudella ollut vuosikymmenien ajan iso merkitys vehmaalaisille. Paikallisia louhintayrityksiä oli useita. Graniittia on tarvittu rakennusmateriaaliksi, katukiviksi ja haudoille sekä muistomerkkeihin. Arvokiveä laivattiin myös ulkomaille aina Amerikkaa ja Australiaan myöten. Vehmaan graniittia ovat käyttäneet myös monet kuvanveistäjät.

Kiven louhiminen ja työstäminen on vaatinut suurta ammattitaitoa. Hyvin palkattuja kivimiehiä arvostettiin ammattimiehinä. Kivityömiehen tunnisti kivipölyisistä saappaistaan. Väitetään, että jos oli kivitomua saappaissa, sai viinakaupastakin luottoa. Pölyinen ammatti oli myös vaarallinen. Moni kärsi pölykeuhkoista, silmävammoista ja kuulon heikentymisestä.

Ennen tekniikan kehittymistä, kivityömiehen työvälineet olivat alkeellisia. Työ oli mitä suurimmassa määrin kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa vaativaa käsityötä. Vehmaan museosta osa on omistettu sepille, jotka valmistivat ja huolsivat kivimiehen työkaluja.

Kivityömuseon vaikuttavin esine on massiivinen kivireki. Se oli vankkarakenteinen apuväline, jolla painavia kivikuormia raijattiin ennen konevoimaa aluksi härillä ja myöhemmin hevosilla louhintapaikalta kivipajalle. Läheltä kulkevan rautatien avulla kiviä voitiin toimittaa lähisatamiin. Jatkokuljetus laivoilla mahdollisti kivien kuljettamisen eri puolille maailmaa.

Eräs museon erikoisuuksista on Hitlerin kivi 1940-luvulta. Kolmannen valtakunnan johtaja Adolf Hitler halusi Vehmaan punaista graniittia Nürnbergin Voitonrakennusta varten. Työurakka oli merkittävä vehmaalaisille sota-aikana, kun kivityö oli muuten pysähdyksissä. Hitlerin luottoarkkitehti Albert Speer oli ihastunut graniittiin rakennusmateriaalina. Sitä ei ollut kuitenkin riittävästi tarjolla Saksassa.

Vehmaalaisilla kävi tuuri, sillä maksu Saksasta tuli sitä mukaan, kun kiviä valmistui. Saksalaisupseerit kävivät paikan päällä vielä muutama päivä ennen sodan päättymistä varmistamassa louhintatyön edistymistä. Kuinka ollakaan, Hitlerin sotaonni kääntyi ja kivet jäivät toimittamatta. Rahat oli kylläkin jo saatu. Hyvä tuuri kävi myös niillä sotilailla, jotka oli kutsuttu pois rintamalta louhimaan kiveä Vehmaalle.

Lopulta kivet päätyivät Neuvostoliittoon muun muassa Moskovan metron rakentamista varten. Yksi Hitlerin kiven jäljitelmä on nähtävänä museon pihalla.

Kannattaa varmistaa aukioloajat.

KIVITYÖMUSEO

Osoite: Mynämäentie 157, Vinkkilä, Vehmaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vehmaan kotiseutumuseo kunnioittaa paikallisia suuruuksia

LUE MYÖS: Vehmaan Ruotusotamiehen torppa on alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Sa-Int Maanpuolustusmuseo tekee vierailijaan vaikutuksen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.