Vehmaan kotiseutumuseo kunnioittaa paikallisia suuruuksia

VARSINAIS-SUOMI / VEHMAA – Vehmaalla on tehty kotiseututyötä jo 1950-luvulta lähtien. Kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on ollut herättää vehmaalaisten kiinnostus oman pitäjän menneisyyteen. Siihen onkin hyvät edellytykset, sillä Vehmaalla kolme museota sijaitsee aivan vierekkäin: Kotiseutumuseo, Kivityömuseo ja Ruotumiehen torppa.

Kotiseutumuseona on Mynämäentien varressa sijaitseva entinen Huolilan tilan punainen päärakennus 1800-luvulta. Vehmaan kunta lunasti sen aikoinaan pakkohuutokaupassa. Kunta omistaa yhä rakennuksen, mutta se on kotiseutuyhdistyksen käytössä. Yhdistys on kerännyt laajan kokoelman eri puolilta pitäjää. Tupa on sisustettu entisaikojen talonpoikaistyyliin seinävieruspenkkeineen ja kerrossänkyineen. Sodan jälkeen talossa toimi 1960-luvulle asti kansakoulu. Museotoiminta aloitettiin 1970-luvulla.

Salin puolen pysyvä näyttely kertoo muun muassa vehmaalaisista merkkihenkilöistä. Oma nurkkaus on varattu kuvanveistäjä Jussi Vikaiselle. Hän syntyi Vehmaalla vuonna 1907 ja palasi myöhemmin takaisin kotipitäjäänsä. Vikainen tunnetaan parhaiten monista sankaripatsaistaan, jotka useat on tehty Vehmaan punaisesta graniitista.

Myös juoksijalegenda Albin Stenroos on vehmaalaisia, tosin hän muutti jo nuorena Helsinkiin. Albin voitti olympiakultaa maratonilla Pariisin olympialaisissa vuonna 1924. Kunnianosoituksena Stenroos on ikuistettu tien nimenä Vehmaalle.

Kotimuseo esittelee myös erään tunnetun suomalaisen laulunsanoittajan Hiski Salomaan. Hänen Lännen lokarista tuli oman aikakauden hitti. Salomaa muutti nuorena Yhdysvaltoihin ja tutustui siellä vehmaalaiseen Anni Saareen. Pariskunta meni naimisiin. He viettivät kesiä Vehmaalla, mutta eivät koskaan muuttaneet takaisin Suomeen. Molemmat on kuitenkin haudattu Vehmaan hautausmaalle.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Mynämäentie 157, Vinkkilä, Vehmaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vehmaan Kivityömuseo on hämmästyttävä kohde

LUE MYÖS: Vehmaan Ruotusotamiehen torppa on alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Sa-Int Maanpuolustusmuseo tekee vierailijaan vaikutuksen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.