Vehmaan Ruotusotamiehen torppa on alkuperäisellä paikallaan

VARSINAIS-SUOMI / VEHMAA – Tien yli ja satakunta metriä metsän puolelle. Kivityömuseon ja Vehmaan kotiseutumuseon jälkeen kannattaa poiketa Ruotusotamiehen torpalla. Se lienee ainoa alkuperäisellä paikallaan sijaitseva sotamiehen torppa Varsinais-Suomessa. Metsän siimeksen hirsinen torppa kertoo ajasta, jolloin Ruotsi-Suomen alueella oli käytössä ruotujakolaitos.

Järjestelmä perustettiin 1600-luvulla. Pitäjä jaettiin kylittäin ruotuihin, joihin kuului 2-4 taloa. Ruodun velvoitteena oli palkata sotamies ja antaa hänelle pieni torppa viljeltäväksi. Valtio kustansi sotilasvarusteet ja maksoi vuotuisen rahapalkan värvätylle. Rauhan aikana ruotumies pukeutui kuin kuka tahansa renki ja viljeli maata muiden tavoin. Välillä hän kävi harjoituksissa. Sotavuosien aikana ruotumies saattoi olla pitkiäkin aikoja poissa kotoa.

Vehmaan Lahdingon kylässä kolme taloa, Huolila, Rekola ja Arvela, muodostivat yhdessä ruodun. Kotiseutumuseona toimiva Huolila oli ruodun päätalo. Se antoi torpan sotamiehen viljeltäväksi. Lahdingon ruodun sotilas kuului Turun jalkaväkirykmenttiin. Eläkkeelle ruotumies eli nihti pääsi palveltuaan 30 vuotta tai täytettyään 50 vuotta. Venäjän vallan aika-na ruotujakojärjestelmästä luovuttiin.

Vehmaan ruotusotamiehen torppa on 1700-luvulta. Kotiseutuyhdistys kunnosti torpan ja se avattiin yleisölle vuonna 1994. Museoksi muutettu torppa esittelee, miten sotamiehet Johan Frisk ja Matts Risberg elelivät tuvassa aikoinaan perheineen. Sisälle astutaan susiovesta, jonka yläosa voidaan avata erikseen.

Tuvan seinät on paperoitu sanomalehdillä, kuten torpissa oli tapana 1900-luvun alussa. Rakennuksen päädyn räppänän yläpuolella näkyy ruodun numero: 121. Kuninkaan määräyksestä numeron tuli erottua tielle asti. Sotamiehen etuihin kuuluneet niityt ja pellot sijaitsivat torpan ympärillä.

RUOTUSOTAMIEHEN TORPPA

Osoite: Mynämäentie 157, Vinkkilä, Vehmaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vehmaan Kivityömuseo on hämmästyttävä kohde

LUE MYÖS: Vehmaan kotiseutumuseo kunnioittaa paikallisia suuruuksia

LUE MYÖS: Sa-Int Maanpuolustusmuseo tekee vierailijaan vaikutuksen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.