Sa-Int Maanpuolustusmuseo tekee vierailijaan vaikutuksen

VARSINAIS-SUOMI / VEHMAA – Ensin Turku, sitten Taivassalo ja nyt Vehmaa. Antti Survosen intohimoisen keräilyn tuloksena syntynyt Maanpuolustusmuseo on siirtynyt tiuhaan paikasta toiseen. Vuonna 2017 perustettu yksityinen museo on laajentunut nopeasti, joten vasta nyt sillä on asianmukaiset tilat Survosen omassa kotipitäjässä Vehmaalla.

Survonen aloitti sotahistoriaan liittyvän keräilyn jo teini-iässä. Maanpuolustushistoriaan keskittyvän museon perustaminen tuli ajankohtaiseksi vasta, kun koitti eläkeikä. Evp luutnantti Survonen teki työuran Puolustusvoimissa, ensin rannikkotykistössä ja myöhemmin merivoimissa. Antti suunnitteli pitävänsä ensin ansaitun loman työuran jälkeen, mutta toisin kävi. Yli kolme vuosikymmentä kestäneen intohimoisen keräilyn ansiosta oman museon perustaminen oli kiehtova ajatus.

Survosen museo poikkeaa monista muista museoista, sillä täällä saa oikeasti koskea esillä oleviin esineisiin. Syykin siihen on selvä. Antilla on syntymäsokea tytär. Niinpä hän tietää, miten tärkeää on kosketella ja tunnustella esineitä. Maanpuolustukseen suunniteltu materiaali on alun perinkin tarkoitettu kestäväksi. Eli museon aseitakin saa käsitellä, sillä ne on tehty vaarattomiksi. Kun saa Suomi-konepistoolin omaan käteen, oivaltaa käytännössä aseen todellisen painon.

Survosen kokoelma on karttunut erilaisista myyntitapahtumista, alan messuilta ja nettihuutokaupoista. Viime vuosina museo on saanut myös yksityishenkilöiltä arvokkaita lahjoituksia. Esillä on aseita, asepukuja, taisteluvälineitä, ansiomerkkejä, sotahistoriaan liittyviä lehtiä ja kirjoja sekä julisteita. YK-toiminta, veteraanit ja lotat on myös huomioitu.

Eräs erikoisuus on lahjoituksena saatu entisaikojen laaja kahvikokoelma. Museon kotivara muistuttaa, mitä jokaisen kodista tulisi löytyä. Museon ensiaputeltta kertoo sodan raadollisuuden.

Oleellista on museoisäntä Survosen kertomat kiehtovat tarinat, jotka tekevät vierailijaan ison vaikutuksen. Esimerkiksi talvisotaan keskittyvässä osastolla kerrottaan Survosen isovanhempien elämänvaiheet. Isoisä Antti Survonen, kahden lapsen isä, kaatui sodassa 25-vuotiaana. Vaimo Irja jatkoi yksinään kotitilan pitämistä Vehmaalla. Museossa on esillä muun muassa suruilmoitus, jollaisia kaatuneiden omaisille lähetettiin sodan aikana.

Maanpuolustusmuseo sijaitsee komeassa punaisella graniitilla vuoratussa rakennuksessa. Sisätiloissa kuuluisaa vehmaalaista kiveä löytyy lisää, esimerkiksi portaikosta. Kyseessä on entisen tehtaan konttorirakennus. Ympärillä olevissa tehdashalleissa on aikoinaan työstetty kiviteollisuuden tuotteita. Onpa Survonen ollut täällä itsekin nuorena kesätöissä.

Runsaan parin tuhannen asukkaan Vehmaan kunta tarjoaa yllättävän paljon nähtävää. Samalla reissulla, kun vierailee Maanpuolustusmuseossa, kannattaa tutustua myös Vehmaan Kivityömuseoon. Vastaavaa ei ole muualla Suomessa. Museo kertoo havainnollisesti paikallisesta kivenlouhintakulttuurista. Arvokiveä laivattiin ulkomaille aina Amerikkaa ja Australiaan myöten. Vehmaan graniittia ovat käyttäneet myös monet kuvanveistäjät.

SA-INT MAANPUOLUSTUSMUSEO

Osoite: Vinkkiläntie 5, Vehmaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vehmaan Kivityömuseo on hämmästyttävä kohde

LUE MYÖS: Vehmaan kotiseutumuseo kunnioittaa paikallisia suuruuksia

LUE MYÖS: Vehmaan Ruotusotamiehen torppa on alkuperäisellä paikallaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.