What The F-Liiga?

Parempi makustella ensin muutama päivä, ehkä viikkokin, ennen kuin muodostaa lopullisen mielipiteen. Sana Mestis kuulosti sekin ensin kornilta, vaikka siihen on tottunut – tosiasiassa kotimaisen lätkän toiseksi korkeimman sarjatason nimen olisi pitänyt olla alun perinkin ihan jotain muuta.

SM-sarja, Mestaruussarja, jopa SM-liigakin on kärsinyt inflaation. Enää ei tiedä uusista siansaksalla toteutetuista nimihirvityksistä, minkä sarjatason pelistä on kyse. Ei edes sitä, mitä lajia pelataan. Monille särähtää ilkeästi korvaan kielien sekamelska – kieliopillinen raiskaus sekoittamalla teennäisesti englantia ja suomea. Lopputulos, monikielinen hybridi, kuulostaa aina ”änäriä” seuraavien murrosikäisten keksinnöltä. Niinpä pisteet Korisliigalle, Bandyliigalle ja Superpesikselle.

Eihän tässä mennyt kuin kolme vuosikymmentä, kun saatiin salibandy sanana juurrutettua suomen kieleen. Myötätuntoa, jopa myötähäpeää, tunnen niitä seuratyöntekijöitä kohtaan, jotka nyt käyvät yhteistyökumppanin luona kertomassa äffäliigan kiinnostavuudesta. Ihan niin kuin itse tein aikoinaan vuosikymmeniä sitten, kun jouduin selittämään, mikä laji on salibrandy, anteeksi, salibandy.

Naapurini vähätteli vuosikaudet salibandyä vähemmän vakavasti otettavana urheiluna, kunnes sain kaverin takin käännytettyä. Mutta voi sitä irvailun määrää, kuinka paljon olen saanut nyt kuulla hyväntahtoista kuittailua falibandystä, Fun-Liigasta, Fasaani-liigasta…Naapuri totesi, että onneksi kesällä voi seurata Feikkausliigaa.

Samalla hän muistutti Posti-Itella-Posti -sekoilusta, missä olemattomilla lihaksilla lähdettiin kansainvälistymään – vaikka kotimaassakin oli uskottavuusongelma. Toisin sanoen, kun tuote on ensin kunnossa kotimaassa, se saattaisi kiinnostaa ulkomaillakin.

Sinällään on hyvä, että naiset ja miehet pelaavat saman nimen ja logon alla, mutta se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että edelleen on omat sarjat kahdelle eri sukupuolelle. Esimerkiksi otteluilmoituksessa TPS-EräViikingit pitää joka tapauksessa kertoa, onko kyseessä miesten vai naisten liigapeli…ööö…äffäliigapeli.

Olisin hyväksynyt, tosin nuivasti suhtautuen, jos Salibandyliigan nimi olisi myyty isolle sponsorille. Red Bull Superliiga -nimestä olisi sentään kilahtanut tuhti summa liiton kassaan.

Suunnittelutyön aikana kuulemma tutkittiin NHL:n ja NBA:n kaltaisia urheiluliigoja sekä kansainvälisiä menestysbrändejä urheilun ulkopuolelta. Vuoden pohdinnan jälkeen brändityöryhmä päätyi yhteistyössä markkinointi- ja viestintätoimisto Republicin kanssa lisäämään nimeen F-kirjaimen, joka käytännössä ei tarkoita mitään. Tai vielä kornimpaan, kun jokainen voi ihan itse päättää, mitä myyttinen ”F” voisi tarkoittaa.

Jos uusi trendilaji on E-urheilu, niin nyt meillä on F-urheiluakin. Mielenkiinnolla odotan, kun Urheiluruudussa tai peräti CCTV:n (Kiinan valtion televisio) kerrotaan ”Äffäliigan” illan otteluiden tulokset: Nocia Christian Ball Players – Oulu Skating Club tai Wallriver Game Brothers – Give Me Some Oxygen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!