Woikosken automuseo on eräs Suomen parhaimmista

ETELÄ-SAVO / MÄNTYHARJU – On automuseoita ja automuseoita. Ja sitten on WHD Automuseo. Syrjässä Mäntyharjun Nurmaan kylässä sijaitsee automuseo, jollaista vastaavaa ei ole Suomessa. Puolensadan auton kokoelma kertoo Woikosken teollisuushistoriasta ja samalla omistajasuvun vaiheista.

Woikoski on kemianalan yritys, joka tuottaa kaasuja lähinnä teollisuuden ja sairaaloiden käyttöön. Yhtiön päätuotteita ovat happi ja typpi. Vedyllä on kysyntää elintarviketeollisuudessa. 1800-luvulla perustetun perheyhtiön johdossa on Clas Palmberg, vanhoihin autoihin hurahtanut yhtiön omistaja.

Suurin osa esillä olevista autoista on kuulunut aikoinaan Woikoski Oy:n omistajasuvulle tai ne ovat jollakin tavalla kytköksissä tehtaan tai omistajasuvun Palmbergien historiaan. Poikkeuksen tekevät museon monet kilpa-autot. Itsekin radalla kilpaa ajava Clas Palmberg on kerännyt niitä kokoelmiinsa kiinnostuksensa mukaan. Nähtävänä on esimerkiksi Palmbergin ensimmäinen oma rata-auto Lotus Super 7 vuodelta 1963 sekä Keke Rosbergin ensimmäinen Formula Vee vuodelta 1970.

Eräs kilpa-autojen harvinaisuus on Chrysler Imperial vuosimallia 1932. Tällä vauhtihirmulla Eläintarhan ajojen väriläiskä SPJ Keinänen voitti useita kisoja.

Woikoski-yhtiön käytössä olleet kaunottaret muodostavat oman osastonsa. Cadillac, Mercedes-Benz, Pontiac, Chrysler jne. kertovat, miten Woikosken yritysjohtajille kelpasi vain paras mahdollinen. Menopeli piti olla kelvollinen, sillä yrityksen toimipisteet sijaitsivat kaukana toisistaan.

Museon eräs erikoisuus on Packard vuosimallia 1927, Suomen ensimmäinen vetyauto. Loistoautojen joukossa on myös yksi kansanauto, yhtiön kemistin Tor Erik Bremerin IFA F8 vuosimallia 1955.

Mahdollisesti rakkain auto Clas Palmbergille on Mercedes-Benz 230 vuosimallia 1937, jolla hän aikoinaan nuorena opetteli ajamaan. Auton omisti Clasin isoisä Bertel Palmberg.

WOIKOSKEN AUTOMUSEO

Osoite: Nurmaankyläntie 90, Nurmaa, Mäntyharju.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Iso-Pappilan museoalue – valtakunnan raja kulki kylän keskeltä

LUE MYÖS: Miekankoski tunnetaan tukinuitosta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.