Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Kuopio 2510, Lappeenranta 2465, Jyväskylä 3023, Mikkeli 2488 katsojaa…Turussa edellisiä huomattavasti suuremmalla talousalueella lukemat ovat ehkä vieläkin ankeampia: Sport-ottelussa 3598 ja Pelicans-ottelussa 3609. Kun näistä lukemista vähennetään haamukatsojat eli lasketaan vain todelliset paikalle tulleet, on näky yli 12000 katsojan hallissa harmillinen. Moni kaivattu euro jää kotisohville.

Syitä yleisökatoon on pyritty selvittämään joka syksy. Varmaa vastausta ei ole saatu. Tosin onpa eräs seurapomo vakavissaan taannoin ehdottanut yleisökadon syyksi ilmastomuutoksen! Kansa nauttii syyskeleistä, purjehtii ja pistää mökkejään kuntoon.

Syksyn yleisökato-ongelman poistamiseksi ei ole tehty juurikaan mitään. Liiga rullaa entiseen malliin syyskuun alusta pitkälle kevääseen. Ennen kauden huipentumaa pelkästään runkosarjassa otteluita tulee yhtä joukkuetta kohti 60. Aivan liikaa Liigaa, sanoisi moni.

Yleisön mielenkiinto hiipuu, kun suljetussa Liigassa ei ole putoamisvaaraa ja suurin osa joukkueista yltää joka tapauksessa pudotuspeleihin. Yhden ottelun tuloksella ei ole suurtakaan merkitystä. Parhaimmat kotimaiset pelaajat pelaavat aivan muualla. Liigasta on tullut nuorten kasvattajasarja ja parhaat pelivuodet nähneiden pelaajien liiga.

Joillakin paikkakunnilla kiivas tahti tarkoittaa pahimmillaan jopa kolme kotiottelua viikossa. Silloin kyse ei ole enää vain kalliista pääsylipusta, vaan ihmisten ajankäytön ongelmista. Intomielisemmällekin lätkänystävälle tulee kiekkoähky vähemmästäkin.

Moni, ennen kuin on pääsyt edes halliin sisälle, maksaa kalliin pysäköintimaksun. Kun nelihenkisen perheen isä ja äiti ottaa muksut mukaan matsiin, kertyy lätkäelämykselle hintaa pääsylippuineen ja kioskiruokineen liki 100 euroa. Hallin yhden grillimakkaran hinnalla perhe saa kaupasta kaksi kokonaista makkarapakettia. Kustannukset kouraisevat perheen lompakkoa sen verran syvältä, että jokaiseen otteluun on harvalla perheellä varaa.

Halvemmaksi tulee katsomalla matsi kotona teeveestä. Yhden matsilipun hinnalla näkee kotisohvalta kaikki kuukauden ottelut. Rima lähteä syyskuun sateessa kauas väärään paikkaan Artukaisten pellolle rakennettuun jäähalliin nousee korkeaksi.

TPS on pelannut syksyllä vauhdikasta voittavaa peliä. Kaukalossa viilettää useita oman kylän poikia. Mikä olisikaan yleisötilanne, jos joukkue alisuorittaisi muutamien edellisten vuosien malliin?

ETUSIVU