Yleisöryntäys on edessä F-liigan katsomoihin – mikäli on brändityöryhmää uskominen

Turkulainen FBC Loisto pelaa kotiottelunsa Salibandy Areenalla. Edessä on muutto suurempiin ympyröihin, sillä F-liigan brändityöryhmä ennakoi yleisömäärän moninkertaistuvan lähivuosina. Lajista on tulossa Suomen seuratuin ja kaupallisesti menestyksekkäin naisten palloilusarja.

F-liigan naisten sarja on Suomen seuratuin naisten palloilusarja vuonna 2030.

Kas, siinä brändityöryhmän optimistinen visio lajin tulevaisuudesta. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että naisten F-liigan otteluissa kävisi enemmän väkeä kuin nykyisin miesten liigaotteluissa.

Ollakseen ykkönen eli ohittaakseen Suomen suosituimman naisten palloilulajin, pesäpallon, naisten F-liigajoukkueiden tulisi nopeassa tahdissa moninkertaistaa yleisömääränsä.

Jalkapallossa yli kymmenen vuotta sitten Veikkausliigan pomot visioivat päät pilvissä olevansa lähitulevaisuudessa Suomen suosituin palloilulaji, suositumpi kuin jääkiekko. Ennakoitiin, että jalkapallossa yleisömäärät tulisivat tuplaantumaan. Kävikin niin, että ”tuplaaminen” tapahtui alaspäin, yleisömäärät putosivat puolella.

Tutustuin kerran lajiin nimeltä roller derby. Lajin harrastajat yrittivät vakuuttaa, että laji on Suomessa räjähdyksenomaisessa kasvussa. Kuinkahan moni on kuullut lajista tai puhumattakaan on ollut katsomassa paikan päällä kotimaista roller derby -sarjaottelua?

Sama kaiku on ollut askelten. Eli jokainen lajiliitto on kukin vuorollaan ennustanut olevansa tulevaisuudessa suositumpi kuin koskaan, seuratumpi kuin muut lajit. Tukea on oletettu saavan maajoukkueiden kansainvälisestä menestyksestäkin. Tämä toive ei ole toteutunut Suomessa yhdessäkään palloilulajissa.

Todellisuudessa vain yksi on siinä onnistunut. Jääkiekko nousi ensin jalkapallon rinnalle, kunnes 1970-luvulta lähtien lätkä kehittyi maamme seuratuimmaksi palloilulajiksi. Lopullinen irtiotto tapahtui vuoden 1995 maailmanmestaruuden jälkeen.

F-liigan tiedotteen mukaan yhtenä konkreettisena tekona on naisten pelitapahtumien kehittäminen ja yhteisten teemoitettujen tapahtumaotteluiden järjestäminen.

Aitiopaikalta muutoksia seuraava FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen kuitenkin otaksui, että olemme menossa uuteen suuntaan. Yleisö on ehkä siirtymässä enemmänkin striimilähetyksien katsojiksi. Samalla, kun CMoren ja Ruudun katsojamäärät kotikatsomoissa nousevat, yleisömäärät livekatsomoissa putoavat. Yleisö ei ole palannut koronan jälkeen takaisin katsomoihin. Eikä ole edes kovin todennäköistä, että palaakaan.

Naisten F-liigan urheilullista uskottavuutta lisätään, kun joukkueiden määrää vähennetään. Kaudelle 2023-24 sarjassa pelaa kaksitoista joukkuetta. Suunta on oikea. Ongelma on kuitenkin yhä siinä, että naisten salibandyssä kärkiosaaminen on rajallista. Milloin se löytyy Tampereelta, milloin Porvoosta. Nyt se on Turussa.

Ei ole TPS vika, että se voittaa keväällä naisissa Suomen mestaruuden häviämättä kauden aikana ainuttakaan ottelua. Sarjan urheilullinen uskottavuus, kilpailullisuus, pitää kuitenkin olla kunnossa ennen kuin tuotteesta saadaan kaupallisesti kiinnostava. Brändityöryhmän mukaan naisten F-liiga on, ei pelkästään seuratuin, vaan myös kaupallisesti menestyksekkäin naisten palloilusarja vuonna 2030.

Miehissä kesti pitkään ennen kuin Classicin vuosia kestänyt dynastia oli uhattuna. Tamperelaisten suvereeni asema oli ansaittu ja muiden joukkueiden tavoitteena on ollut kuroa välimatkaa umpeen. Lajin kiinnostavuus ja kaupallinen arvo tulee siitä, kun taistelu mestaruuksista on todellista. Urheilu on onneksi aaltoliikettä ja jokainen dynastia lakkaa olemasta ennemmin tai myöhemmin.

Nykyään hyvät pelaajat siirtyvät sinne, missä on tarjolla laadukasta toimintaa ja mahdollisuus menestyä. Kukapa pelaaja ei haluaisi sellaiseen joukkueeseen, jolla on mahdollisuus voittaa mestaruus. Mutta ei sekään ole TPS:n vika, että naisten F-liigajoukkue pystyy tällä hetkellä houkuttelemaan useita maajoukkuetason pelaajia Turkuun. Periaate, jos et joudu maksamaan kaudesta, on naisten palloilulajeissa merkittävä kilpailutekijä.

Jokaisen lajin tulee toki tavoitella jatkuvaa kasvua, vaikka se olisi mahdotontakin. Voihan olla, että naisten F-liiga on kuin onkin muutaman vuoden kuluttua Suomen seuratuin naisten palloilusarja. Tai sitten se on roller derby, onhan sekin ”räjähdyksenomaisessa” kasvussa Suomessa.

Naisten pesäpallon ykkösasema Suomen suosituimpana palloilulajina on uhattuna – mikäli on uskomista salibandyn brändityöryhmän visioihin.

ETUSIVU