Valtolan nousukiito jatkuu Kouvolassa

”Kalle! Tänne näin! Nyt! Heti! Liigajoukkue KooKoon pääkäskijä Tuomas Tuokkola komentaa topakasti viime vuoden Mestiksen pisterohmua, nykyistä KooKoon alakerran luutijaa Kalle Valtolaa. Pelaajahaastattelu keskeytyy toviksi Valtolan poistuessa pukukopin puolelle.

Vieraspeli Turun Palloseuraa vastaan on juuri päättynyt. Valmentaja haluaa antaa pikapalautteen joukkueelleen. Median eteen ehtii myöhemminkin.

Valtolan ikäluokasta moni on jo lopettanut, muutamasta on tullut liigapelaaja, Mikko Rantasesta jopa NHL-tähti. Kallen ura on edennyt rauhallisempaan tahtiin, mutta suunta on ollut koko ajan ylöspäin. Kalle ei edes olettanut nousevansa Liigaan nopeasti ja kovin nuorena. Kiekkouran ohella Valtola on panostanut myös opiskeluun. Hän tietää, että kiekkouran jälkeen ammattikorkeakoulun tradenomin tutkinnosta on hyötyä.

Valtola teki muhkeita pistemääriä C- ja B -nuorten SM-sarjoissa. A-juniori-ikäisenä Kalle haki peliaikaa Raumalta. Samalla tuli suoritettua armeijakin. Seuraavaksi Tuto tarjosi nuorelle miehelle oivan kehityspaikan Miika Elomon valmennettavana. Mestis on luonteva välivaihe kohti ammattilaisuutta. Tuton organisaatiota pidetäänkin Mestiksen tasokkaimpana kasvattajana.

Kun pelaaja valitaan Mestiksen parhaaksi puolustajaksi ja tekee kaikkien aikojen puolustajien piste-ennätyksen, on selvää, että ura jatkuu korkeammalla sarjatasolla. Jo ensimmäinen Mestis-kausi meni Valtolalta hyvin. Kaudella 2016-2017 syntyi runkosarjassa 21 tehopistettä. Viime kaudella pistemäärä yli kaksinkertaistui. Turun jälkeen Valtolan uusi pelipaikka ainakin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi on Kymenlaaksossa Kouvolassa.

– Tavoitteenani oli päästä pelaamaan Liigaa. Agenttini avulla kävimme läpi, mitkä seurat ovat kiinnostuneita. KooKoo on seura, johon mielelläni menin. Täällä on mahdollisuus päästä pelaamaan. Minun pelityylini, rohkea pelaaminen, vaatii sitä, että saan paljon peliaikaa, kertoo Valtola.

Sopeutumista uuteen joukkueeseen on avittanut kopissa kuuluva Turun murre. Miro Keskitalo siirtyi Kouvolaan jo aikaisemmin. Valtolan kanssa siirtyi myös toinen turkulainen puolustaja TPS:n Martin Berger.

– Bergerin kanssa olenkin jo pelannut aikaisemmin. Helpotti siirtymistä, kun seurassa oli jo tuttuja turkulaisia pelaajia.

Ennen tätä kautta Valtolalla ei ollut kokemusta liigapeleistä. Siirto ylimmälle sarjatasolle toteutti yhden unelman, keskittymisen vain pelaamiseen. Tosin liigapelaajankin elämään kuuluu yhä opiskelu.

– Elän aika lailla liigapelaajan arkea, mutta verkkokurssien avulla hoidan yhä koulutehtäviä. Opiskeluni on nyt siinä vaiheessa, että oli mahdollista lähteä pois Turusta. Tämän jälkeen lopullinen valmistuminen on enää itsestäni kiinni.

Hyppi Mestiksestä Liigaan on iso. Päivä päivältä Valtola on päässyt paremmin mukaan liigatason rytmiin. Metsis-aikana opiskelun takia aamuharjoitukset jäivät usein väliin.

– Liigassa toiminta on tietysti ammattimaisempaa. Vauhdissa ei kuitenkaan ole suurta eroa, mutta Mestiksessä tehdään enemmän virheitä kuin Liigassa. Peli on tarkempaa. Joukkueemme on hyvä, potentiaalinen ryhmä koossa ja meillä on mukavaa porukkaa. Olen kovasti tykännyt. Kun asun nyt yksin, niin tässä samalla oppii itsenäistymään.

ETUSIVU