Äänekkäimpien kriitikoiden mielestä EHT-turnaus on täysin turha – moni on eri mieltä ja ihan syystäkin

Kansainvälinen jääkiekko on rikki – väsynyt EHT-sirkus on tullut tiensä päähän.

Näin toteaa kirjoituksessaan iltapäivälehden kiekkotoimittaja, joka seuraa lajia ammatikseen aitiopaikalta vuorokaudet ympäri. Maailman parhaiden pelaajien saamisen vaikeus kaukaloon maajoukkuepaita päällä turhauttaa lätkästä kirjoittavaa kiekkotoimittajaa.

Kokonaisuutena tapahtumasta jäi väljähtänyt maku. Osasyynä voi olla poikkeuksellinen pelipaikkakunta, Turku, jatkaa kyseinen kiekkotoimittaja.

Moni muukin lätkäfanaatikko on varmasti samaa mieltä. Merkityksettömiä pelejä. Höntsäkiekkoa. Ketä kiinnostaa…

Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Se tuli selväksi, kun sain lähietäisyydeltä kerrankin seurata jääkiekon EHT-turnausta (Euro Hockey Tour). Kerrankin siksi, kun tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti Turussa.

Tiivistettynä.

EHT-turnaus oli tämän vuoden eräs parhaimmista Turussa järjestetyistä urheilutapahtumista. Turkuhallin lehteritkin täyttyivät kiitettävästi.

Äänekkäimpien kriitikoiden milloin mistäkin parjaama EHT-turnaus on muutakin kuin se, mitä kiekkoanalyytikot haluavat nähdä. Ensinnäkin ajankohta on mitä mainioin. Alkutalven harmaina päivinä ja pimeinä iltoina muu tasokas tarjonta on vähäistä. Vuoden ankeimpana aikana EHT-turnaus on ennen kaikkea kiehtova karnevaalitapahtuma koko perheelle. Turkuhalliin rakennettiin muutaman päivän ajaksi jääkiekon elämysmaailma.

Jääkiekkoliitolle hatunnosto siitä, miten se huomioi erityisesti lapset ja lapsiperheet. Muidenkin lajiliittojen kannattaa ottaa lätkästä mallia. Oikeitten Leijonien pelatessa kaukalossa, katsomossa on satoja pikkuleijonia kannustamassa.

On helppo kuvitella, miten isänpäivän iloksi koko perhe on valmistautunut illan kiekkomatsiin. Kasvoihin, isä ja äiti mukaan lukien, maalataan sinivalkoinen ”sotamaalaus” ja puetaan kaikille omat Leijonapaidat ylle. Samalla askarrellaan omia kannustusplakaatteja.

Jospa vielä illan kruununa saisin suosikkipelaajan nimikirjoituksen tai edes läpyn kiekkokaukalon sankarilta. Maila olisi tietysti se lätkästä innostuneen lapsen suurin unelma.

Avauskiekon isänpäivän klassikossa Leijonat-Tre Kronor kävi pudottamassa päivänsankari, ”kiekkohullu” isä pienen poikansa kanssa. Molemmat muistavat tapahtuman koko ikänsä. Kotimaiset kiekkotähdet tuodaan lähelle faneja ja pidetään uudelle, tulevalle yleisölle, kynnys matalalla.

Tämä kaikki on juuri sitä, miten luodaan urheilukulttuuria sukupolvelta toiselle.

Eräs Ruotsi-ottelun kohokohta oli, kun pelikatkolla illan juontaja julisti tanssikilpailun alkaneeksi. Ämyristä lähti musiikki soimaan samalla, kun sadat lapset nousivat oitis penkeiltään riehakkaasti tanssimaan. Täysin estotta. Sitä lasten riemua ei häirinnyt lainkaan se, että itse kaukalossa ei tällä kertaa luistellutkaan kiekkofriikkien kaipaamat maailman tähdet.

Se on selvää, että marraskuun kiekkoturnauksessa pelaavista pelureista vain ani harva on mukana kevään MM-kiekkojoukkueessa. Tuleva joukkue muodostuu niistä NHL-tähdistä, joita jokakeväinen turnaus saattaa juuri silloin kiinnostaa sekä maajoukkueen kokeneista vakiokasvoista. Mutta yksittäiselle pelaajalle, jolla ei ole mahdollisuutta yltää kisajoukkueeseen, on ainutlaatuinen elämys hypätä kaukaloon, edes kerran elämässä, Leijonalogolla varustettu pelipaita päällä.

Kysykää vaikka, mitä mieltä Leijonapaidasta ovat TPS:n Mikael Pyyhtiä tai JYP:n Jerry Turkulainen. Tai ei tarvitse edes kysyä, sillä näkihän sen jo nuorukaisten naamasta, miltä tuntui päästä osaksi Leijonayhteisöä. Vaikka toistaiseksi vain muutaman päivän ajaksi.

Nämä kyseiset pelaajapolun alussa olevat kaverit ymmärtävät, miten kyse on myös harvinaisesta näytönpaikasta. Hyvät otteet turnauksessa auttavat pelaajaa ottamaan askelia eteenpäin urallaan.

EHT-turnaus on tarkoitettu kaikille, isoille massoille. Tapahtuma on taloudellisesti tärkeä Suomen Jääkiekkoliitolle ja tapahtumaan palkatuille lukuisille työntekijöille. Tuloja kertyy muun muassa televisioinnista, lipunmyynnistä sekä fanituotteiden oheismyynnistä – sponsorituloista puhumattakaan. Näillä tuloilla pystytään kehittämään suomalaista kiekkoilua. Eli kaikki hyötyvät.

Harvinaisen maajoukkuetapahtuman jälkeen onkin hyvä taas siirtyä sujuvasti kotimaisen SM-liigan tarjontaan. Tosin Mikkelin Jukureiden saapuminen Turkuun ei ehkä synnytä samanlaista tunnelmaa, minkä Leijonat synnytti ”turhaksi” parjatussa EHT-tapahtumassa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!