Aleksi Havia – höntsäsarjoista Divarin kuukauden pelaajaksi

Divarin kuukauden pelaaja. Se on meriitti, josta voi olla jopa hieman ylpeä. FBC Turkua jo vuosia edustanut Aleksi Havia, viime kauden pisterohmu, palkittiin divarivalmentajien äänestyksellä peräti kahdesti kuukauden pelaajaksi.

Se on hyvä saavutus kaverilta, jonka tavoitteellinen salibandyharrastus alkoi myöhemmin kuin monella muulla. Se on myös todiste siitä, miten monipuolinen urheilutausta ja lapsena alkaneet liikuntaharrastukset kantavat myöhemminkin pitkälle. Aina ei tarvitse erikoistua kovin aikaisin.

Pelikaverien nimet Matej Hradecký ja Riku Sjönroos kertovat paljon Havian päälajista ennen salibandyä. Jalkapallo oli Havian ykköslaji aina B-juniori-ikään asti. Turun Palloseurassa futista treenattiin vakavissaan. Hradecký ja Sjönroos etenivät Veikkausliigaan asti, mutta Havia päätti vaihtaa lajia – osin pahan loukkaantumisen johdosta. Se esti pitkään jalkapallon pelaamisen. Ruskolainen urheilullinen kaveri ilmestyi FBC Turun B-junioreiden salibandyharjoituksiin.

Havia kuuluu siihen sinikeltaisten pelaajien joukkoon, jotka ovat lähtöisin Turun ulkopuolelta, Ruskolta. Havia, kuten muidenkin ruskolaisten nassikoiden kohdalla, vanhempien kyytipalvelu on ollut tärkeä osa palloiluharrastusten toteutumisessa. Eipä ihme, että Aleksin vanhemmat ovat yhä tuttu näky katsomossa.

– Jalkapallon pelaamisen aloitin Ruskon Pallossa, mutta 12-vuotiaana siirryin Tepsiin. Vanhemmat hoitivat kimppakyydeillä kuljetukset Turkuun. Siinä ohessa pelailin tovin salibandyä höntsämielessä. Sähly kuitenkin jäi siinä vaiheessa kokonaan, kun pelasin TPS:ssä jalkapalloa.

Ennen tuloa FBC:n harjoituksiin Havia pelaili kaveriporukassa hallisarjaa.

– Pelasin sitä sarjaa mopoikäisenä vuoden verran. Hallisarjajoukkueessa oli muutama sellainen kaveri, joka pelasi jo FBC Turussa. Siirryin heidän mukana seuratoimintaan. Tuomisen Sami on toinen, joka yhä pelaa siitä ryhmästä. Ylsimme B-SM-sarjaan. Silloin huomasin, että pärjään salibandyssäkin.

Havia nousi sen jälkeen edustukseen, kun joukkue nousi Divariin. Joukkueen pudottua takaisin Kakkoseen, Havia lähti suorittamaan varusmiespalvelusta ja siirtyi samalla TPS:n A-junioreihin. Kausi naapuriseurassa Jukka Ruotsalaisen valmmennuksessa ei kuitenkaan mennyt halutulla tavalla.

– Armeija oli varmasti osasyy, miksi kausi lähti huonosti liikkeelle. Peliaikaa ei tullut riittävästi.

Kesken kauden ennen siirtoajan umpeutumista Havia palasi tuttuun seuraan ja tuttujen kavereiden luo. FBC Turku sai mieluisan paluumuuttajan.

Tätä haastattelua tehtäessä kausi on edennyt jo pidemmälle. Henkilökohtaisia pisteitä ei ole Havialle toistaiseksi tullut viime kauden tapaan. Joukkue on ennakko-odotuksiin nähden lievästi alisuorittanut.

– On vaan hyvä, että pisteet jakautuvat tasaisemmin kuin viime kaudella. Selkeää syytä en löydä, miksi joukkueen pelit ovat tällä kaudella ailahdelleet. Palaset eivät ole ehkä vielä loksahtaneet täysin kohdilleen. Joukkueena kilpailullisesti olemme kuitenkin menneet taas eteenpäin.

Siviilissä Havia on monen urheilusta kiinnostuneen nuoren miehen unelmapaikassa: myyjänä urheilukaupassa. Havian voi tavata Länsikeskuksen Budget Sportissa. Kaupallisen koulutuksen suorittanut Aleksi on viihtynyt urheilukaupassa jo useamman vuoden ajan.

– Olin Budget Sportissa jo kouluaikana työharjoittelussa. Nyt on menossa jo neljäs vuosi vakituisena. Vastuutakin olen saanut lisää kokemuksen myötä. Kesko isona organisaationa mahdollistaa eteenpäin menemisen. Tarjolla voisi olla esimerkiksi esimieskoulutusta.

Havia tuntee hyvin urheiluvälineet, onhan uraa takana Budget Sportissa jo useampi vuosi.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!