Alumnitoiminta on muutakin lätkäjätkien jälleennäkemisen riemua

Lundell, Nieminen, Lehtinen, Pärssinen, Niittymäki, Kiprusoff, Lehkonen, Kakko, Rantanen, Koivu, Nurminen, Vahalahti, Eloranta, Kallio… kiekkoillan esiintyjälista oli loputon ja komea.

Kun edellä kerrottujen tuttujen nimien lisäksi mainitaan nimet Jortikka ja Suikkanen, on selvää, että Turkuhallin jäällä ja vaihtoaitiossa nähtiin melkoinen kattaus kotimaisia kiekkotähtiä. Hallin käytäviltä saattoi bongata lisää varttuneempaa koko kansan kiekkokonkaria. Tamminen, Ketola, Riihiranta…

Osa kyseisen tapahtuman jo uransa päättäneistä kiekkolegendoista on jatkanut lätkän parissa, kuka valmentajana, kuka johtotehtävissä. Moni pelaa yhä harrastusmielessä höntsälätkää kavereiden kanssa. Mukaan oli saatu myös sellaisia pelaajia, jotka eivät ole uransa päättymisen jälkeen laittaneet kertaakaan hokkareita jalkaansa. Eivätkä ole edes katsoneet ainuttakaan kiekko-ottelua.

Turkuhallin tapahtuma oli vuoden ”kuumin” kiekko-ottelu, sillä Alumni All Star -tapahtuma toi Turkuhalliin Suomen tunnetuimpia kiekkosankareita. Kyse oli kuitenkin hauskasta hyvätekeväisyystapahtumasta, jonka järjestivät Liiga Alumni yhdessä Alumnin tukisäätiön ja Turun Palloseuran kanssa. Ottelun tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen, lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen.

Vaikka hyväntuulisessa kiekkoillassa kaikilla oli hymy huulilla, kyse on todellisuudessa vakavammasta asiasta kuin pelkästään kavereiden jälleennäkemisen riemusta ja fanien mahdollisuudesta nähdä idoleitaan.

Alumnitoiminnassa on otettu mallia Pohjois-Amerikasta. Siellä toiminta on yleistä yliopisto- ja koulumaailmassa. Tarkoitus on kerätä varoja oppilaitoksille ja opiskelijoille. Myös urheilussa alumnitoiminnalla on pitkät perinteet Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi NHL-joukkueilla on omat alumninsa.

SM-Liiga Alumni ry. perustettiin vuonna 2007. Perustajina olivat tutut nimet: Juha Rantasila, Veli-Pekka Ketola, Juhani Tamminen, Heikki Riihiranta, Jyrki Lumme ja Kai Tervonen. Yhdistyksen ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin Matti Porvari. Nykyinen toiminnanjohtaja on turkulainen Kai Nurminen. Pääyhdistyksen lisäksi liigaseuroilla on omat paikallisalumniyhdistyksensä.

Alumnitoiminnassa ei ole kyse pelkästään hyväntekeväisyydestä. Yhdistyksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on auttaa pelaajien työllistymisessä urheilu-uran jälkeen. Kouluttautuminen voi tapahtua jo kiekkouran aikana. Jos ansioluettelossa on ainoastaan merkintä parikymmentä vuotta kestäneestä lätkäurasta, ei sillä ansiolla suuremmin pärjää kiekkouran jälkeen työelämässä.

Tiedetään, että kiekkoilija on sitä tyytyväisempi elämäänsä uran jälkeen, mitä paremmin on valmistautunut uran päättymiseen. Siihen vaikuttaa esimerkiksi jo ennen peliuran päättymistä hankittu korkeampi koulutustaso. Mitä korkeampi koulutus, sitä paremmat ovat työllistymismahdollisuudet.

Maailma on erilainen kuin vuosikymmeniä sitten. Pitkän kiekkouran lopettaminen on ollut monelle kova paikka. Uran jälkeisen tyhjiön täyttäminen on joillekin liian raskas täytettäväksi. Vaikka Alumni on auttamassa kiekkoilijan elämänhallinnassa, pitää apua hakevan pelaajan olla itse oma-aloitteinen. Pitää olla innokas tarttumaan auttavaan köyteen.

Tärkeä osa Alumni-toimintaa on vanhojen ystävyyssuhteiden vaaliminen. Se onnistuu pelaamalla ystävyysotteluita muiden Alumni-yhdistyksen kanssa. Turun Alumni All Star -tapahtuma oli neljäs kerta. Seuraavan kerran pelataan Kuopiossa.

Veli-Pekka Ketola on yksi alumnitoiminnan käynnistäjistä Suomessa.
SM-Liiga Alumni ry:n toiminnanjohtaja on Kai Nurminen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!