Amatöörijalkapalloilija Matias Lahden pitkä tuomio kuulostaa kohtuuttomalta – kaikki urheilulajit ovat nyt kiellettyjä

Matias Lahti ehti pelata Veikkausliigassa ja Ykkösessä, kunnes pitkä pelikielto astui voimaan.

Tyly numerosarja 10.2.1.2. koitui turkulaisen amatöörijalkapalloilija Matias Lahden kohtaloksi. Numerot viittaavat antidopingsäännöstön siihen kohtaan, minkä perusteella 23-vuotialle Lahdelle tuomittiin peräti neljän vuoden toimintakielto.

Pitkä vuosia kestävä pelikielto tuli kansainvälisten pykälien mukaan, mutta eri asia on, onko sanktio kohtuullinen. Tai Lahden kohdalla edes lähelläkään kohtuullista. Hän ei voi muutamaan vuoteen harrastaa jalkapalloa edes kaveriporukassa pelaamalla alasarjojen otteluita.

Eikä kyse ole vain jalkapallon harrastamisesta. Kielto koskee kaikkia lajeja, missä on kyse kilpailutoiminnasta. Lahti ei voi siis pelata esimerkiksi kaveriporukassa lätkää tai salibandyäkään edes alimmalla mahdollisella sarjatasolla.

Kerrataan lyhyesti, mitä oikeasti tapahtui.

Lahti käytti lääkärin määräämää lääkettä, jonka käyttöön vaaditaan tai siis olisi vaadittu SUEK:lta erivapaus. Lupaa ei kuitenkaan hakemuksesta huolimatta koskaan tullut. Lahti teki virheen ottamalla lääkkeen heti käyttöönsä. Hän ehti syödä lääkettä kolmen viikon ajan.

Lahden joukkue, Ykkösessä pelannut Pargas IF, vieraili Kotkassa KTP:tä vastaan viime vuoden kesäkuun alussa. Ottelun jälkeen Lahti antoi näytteen, mistä selvisi myöhemmin löytyneen kiellettyä ainetta. Näytteessä oli WADA:n listan kiellettyä hormonia, mikä oli peräisin Lahden käyttämästä lääkkeestä.

Lahti teki kirjallisen selvityksen tapahtuneesta ja sai vielä pelata normaalisti, koska häntä ei asetettu kilpailukieltoon. Elokuussa tuli kuitenkin lopullinen päätös. Virhe oli jo tapahtunut eikä pitkää pelikieltoa estänyt mikään. Ei auttanut, vaikka SUEK itsekin myönsi, ettei Lahti käyttänyt kiellettyä ainetta hyötyäkseen urheilijana.

”Valitettava tapaus kaiken kaikkiaan. Mutta säännöt ovat ne, mitkä ovat. Päätöksessä ei varmaankaan toteudu kohtuullisuus, mutta kyllä se on tehty juuri niin kuin säännöt sanovat”, totesi urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lahden kokema kova kohtelu herätti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Esimerkkeinä nostettiin muun muassa jalkapallon ammattilainen Roman Eremenko, joka sai puolta lyhyemmän tuomion kärähdettyään kokaiinista. Jalkapallomiljonääri Samir Nasri sai UEFA:lta kuuden kuukauden pelikiellon suonensisäisestä nesteytyksestä.

Suomalainen nuori opiskelija, jalkapalloa harrastusmielessä pelaava Lahti, sai peräti neljä vuotta pelikieltoa.

Matias Lahti on edesmenneen kymmenottelija Johannes Lahden poika, joten urheilijan geenit ovat tulleet kahdesti Suomea olympialaisissakin edustaneen isän perintönä.

– Matias on 100 prosenttinen urheilija. Se näkyy tietysti jo geeneissä, mutta myös siinä, miten hän suhtautuu urheiluun. Kaikki tekeminen on fokusoitu, myös kentän ulkopuolella. Matias tekee kaiken viimeisen päälle. Hänen tulevaisuuttaan on kuitenkin vielä vaikea arvioida. Missä vaiheessa tulee valmennukselle rohkeutta antaa peliaikaa pelaajalla, joka ei ole ollut teinitähti?

Näin totesi aikoinaan FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki Matiaksen noustessa nuorukaisena sinimustien harjoitusrinkiin. Lahti pelasi FC Interissä yhteensä kuusi Veikkausliigaottelua ennen siirtymistään Tammisaareen (EIF) ja sieltä Paraisille (Pargas IF).

– Itselläni on aina ollut ensisijainen ajatus se, että jalkapallo on vain harrastus, jos ei pääse ammattilaiseksi ulkomaille. Pelaamalla Suomessa ei saa rahaa säästöön. Koulutus täytyy ehdottomasti suorittaa pelaamisen rinnalla. Opiskelu kauppakorkeakoulussa on tavoitteeni.  Opiskelupaikka määrittelee, missä pelaan jalkapalloa.

Näin Matias itse totesi kesällä 2020.

Nyt on kevät 2023. Istumme kahdestaan lounaalla tutuissa Kupittaan maisemissa. Käydään läpi, mitä on tapahtunut nuorehkon miehen elämässä viime kesän ikävien sattumusten jälkeen ja millaiset ovat Lahden tulevaisuuden suunnitelmat.

Kuvaile kuinka paljon saamasi pitkä pelikielto yhä painaa mieltäsi?

–  Kyllä se painaa, kun olen tottunut ihan pienestä pitäen liikkumaan ja pelaamaan jalkapalloa. Olin kuitenkin jo peliurallani siinä vaiheessa, että en enää haaveillut ammattilaisurasta. Opiskelin ja kävin töissäkin pelaamisen ohessa. Jalkapallo oli lähinnä intohimoinen harrastus. Haluaisin kuitenkin yhä pelata kavereiden kanssa, mutta en pääse mukaan edes alasarjoihin.

Miten olet päässyt arjessa eteenpäin?

– Ymmärrän, että murehtiminen ja rypeminen ei auta, vaan elämä jatkuu. Olen onnellisessa asemassa, kun ympärilläni on muutamia hyviä kavereita ja tyttöystäväkin. Olen voinut avoimesti keskustella tilanteestani.

Päätöstä, neljän vuoden kilpailukieltoa amatööriurheilijalle, lajin harrastajalle, pidetään kohtuuttomana. Se ei paljoa lohduta, vai kuinka?

– On vaikea ymmärtää, miten täysin amatöörinä sain täyden vankeusrangaistuksen ja monet ammatikseen urheilevat ovat saaneet lyhyemmän tuomion. Itse pelasin jalkapalloa rakkaudesta lajiin ja nyt en voi harrastaa kilpailumielessä mitään muutakaan lajia. En edes kuviokelluntaa. Tätä on vaikea ymmärtää, mutta minkäs teet, kun säännöt ovat sääntöjä.

Kun liikunta on geeneissäsi, niin miten urheileminen on jatkunut?

– Lenkillä ja kuntosalilla olen käynyt säännöllisesti. Olen pyrkinyt rakentamaan uutta normaalia arkeani.

Toimintakieltosi päättyy 6. marraskuuta 2026. Kuulostaako kaukaiselta ja aiotko jatkaa pelaamista neljän vuoden jälkeen?

– Se kuulostaa todella kaukaiselta. Tosin olen silloin vasta 27-vuotias. Kaipaan pukukoppielämää ja pelifiilistä. Veikkaan nyt, että pelaan toimintakiellon jälkeenkin vielä jotain sarjaa harrastemielessä.

Miten arki sujuu ilman jalkapalloa?

– Opiskelen Turun kauppakorkeakoulussa ja olen opiskelujeni ohella säännöllisesti myös mukana työelämässä.

Matiaksen isä Johannes Lahti ei ollut ainoastaan piinkova huippu-urheilija, vaan muun muassa myös taitava valokuvaaja.

– Isäni oli syvällinen ja taiteellinen ihminen. Hän pääsi luontovalokuvaaja Hannu Hautalan oppiin. Kuten urheilussa, myös valokuvauksessa isäni halusi olla paras. Johannes teki yhteensä kymmenen loppuunmyytyä valokuvakirjaa.

Haastattelun lopuksi poika Matias esittelee ylpeänä yhtä isänsä ideoimaa teosta.

– Isälläni oli menehtyessään kuusi vuotta sitten eräs kirja työn alla. Se jäi kesken, mutta päätin tehdä sen isäni muistoksi loppuun. Kirjassa on useiden tuttujen suomalaisurheilijoiden ja urheiluvaikuttajien kirjoittamia filosofisia ajatuksia sekä isäni ottamia valokuvia. Ideana oli tehdä kirja siitä, mitä mielenkiintoisia ajatuksia suomalaiset pohtivat saunanlauteilla. Nimestään huolimatta kirja ei ole pelkästään uskonnollinen, vaan pikemminkin filosofinen. Sopii kaikille. Toteutin kirjan omalla kustannuksellani ja kiinnostuneet voivat hankkia isäni teosta ottamalla minuun yhteyttä.

Matiaksen isä kymmenottelija Johannes Lahti oli taitava valokuvaaja. Eräs teos jäi häneltä kesken ennen menehtymistään. Poika Matias päätti saattaa isänsä teoksen valmiiksi. Kirjassa ”ääneen” pääsevät monet tutut nimet Juha Miedosta Sakari Oravaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!