Arajuuresta on tullut isäntämies Huuhkajien puolustukseen

Monta kertaa, vastaa hymyssä suin Huuhkajien luottopuolustaja Paulus Arajuuri, kun häneltä kysytään, kuinka monta kertaa olet saanut vastata tähän samaan kysymykseen?

Monet ovat nimittäin udelleet, onko hän sukua Aila Alajuurelle. Kyllä on. Paulus on Ailan lapsenlapsi. Ja nuoremmille kerrottakoon, että Aila-mummi on tunnettu Suomen Kansallisteatterin entinen näyttelijä ja elokuvatähti.

Takamatkalta maajoukkueeseen noussut Arajuuri on hauska haastateltava. Veijarimaisella partasuulla on hymy herkässä ja sana hallussa. Kun Paulus astuu koppiin, hyväntuulisuus tarttuu kaikkiin.

Sen sijaan kentällä on toisenlainen soturi Arajuuri. Kun Sami Hyypiä lopetti maajoukkueuransa, on Suomen takalinjoille kaivattu uutta johtajaa. Lähes pari metrisestä Arajuuresta on tullut puolustuksen isäntämies, joka luonteensa ja ominaisuuksiensa puolesta sopii myös kipparintehtäviin.

Yhdessä Joona Toivion kanssa parivaljakko on vakiinnuttanut paikkansa maajoukkueen toppareina. Työnjako on selvä. Pidempi Arajuuri hoitaa suuremman osan pääpalloista, kun taas Toivio keskittyy enemmän pelin avaamiseen. Yli kolmekymppiset puolustajat ovat muutenkin pitkäaikaisia kavereita. He tutustuivat toisiinsa jo Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Hyvä osoitus Arajuuren nykyroolista maajoukkueessa kertoo tilanne, joka nähtiin Kreikka-ottelussa. Vastustaja pääsi vastahyökkäykseen. Kiperässä tilanteessa Arajuuri pysäytti hyökkäyksen onnistuneella liukutaklauksella. Sen jälkeen nähtiin riemukas spontaaninen tuuletus. Tosin kaveri kertoi ottelun jälkeen hieman häpeävänsä tekoaan, olihan peli vielä kesken.

Harva on ehkä kuullut seurasta Pornaisten Halkian Alku. Se oli vuosien ajan Arajuuren junioriseura. Seuraavat seurat olivat Nummelan Palloseura ja FC Jokerit. Arajuuri ei ollut mikään junnutähti. Edustukset Suomen nuorisomaajoukkueissa vanhimpia ikäluokkia lukuun ottamatta ovat jääneet väliin. Arajuuri saattoi suurissa unelmissaan korkeintaan haaveilla pelaamisesta Veikkausliigassa.

Ensimmäiset aikuisten pelinsä Arajuuri pelasi Erkka V. Lehtolan valmentamassa FC Espoossa, tosin hän oli silloin vasta 16-vuotias. Ura jatkui liigajoukkue FC Hongassa, mutta ilman suurempaa menestystä. Niinpä edessä oli paluu takaisin FC Espooseen.

Arajuuri siirtyi seuraavaksi HJK:n organisaatioon pelaten reservijoukkue Klubi 04:ssä. Pauluksen kehitys on tullut aina hieman muita ikätovereitaan jäljessä, mutta seuraava siirto Ahvenamaalle oli onnistunut. Arajuuri löi itsensä läpi IFK Mariehamnissa.

Ura jatkui länsinaapurissa Ruotsin puolella Kalmar FF:ssä ja sen jälkeen Puolan suurseura Lech Poznan hankki Arajuuren riveihinsä. Suomalaisvahvistus juhli Puolan mestaruutta keväällä 2015. Samana vuonna Arajuuri vakiinnutti myös paikkansa Huuhkajien avauskokoonpanossa.

Tanskalaisseura Bröndby FF on ollut monen suomalaisen jalkapalloilijan ponnahduslauta isompiin ympyröihin. Lukas Hradecky siirtyi Saksan Bundesliigaan ja Teemu Pukki, Arajuuren Röndbyn aikainen pelikaveri, Englannin huippusarjoihin. Arajuuri siirtyi Kyprokselle. Uusi seura on Pafos FC.

Joidenkin mielestä siirto Välimeren saarelle on Arajuuren uralla askel taaksepäin. Kyproksen liiga ei ehkä vedä vertoja Tanskan pääsarjalle. Arajuuren omasta mielestään siirto on askel eteenpäin. Pafos haluaa rakentaa joukkuettaan suurella panostuksella. Tavoitteena on päästä Euroopan kentille nopeasti ja siinä projektissa Arajuurella lienee suurempi rooli kuin Tanskassa. Ja eiköhän se korvaus pelaamisestakin ole tällä kertaa suurempi kuin, mitä juutit maksoivat.

Arajuuri ja Joona Toivio (4) muodostavat nykyisin tärkeän parivaljakon Suomen puolustuksessa.
Arajuuri tunnetaan hauskana hassuttelijana. Hänellä ja armeijakaveri Timo Furuholmilla on lämmin suhde.
Lähes kaksi metriä pituutta on komea näky kentällä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!