Arttu Salosen rooli Paavo Nurmen kisojen tähtien etsijänä kuulostaa hurjan vaativalta

Paavo Nurmi Games järjesti tilaisuuden, missä kisojen urheilijavalinnoista vastaava Arttu Salonen haastatteli Turkuun tulleita tähtiä.

Turkulaiselle suurjuoksijalle omistettu yleisurheilutapahtuma Paavo Nurmen kisat sai alkunsa jo vuonna 1957 Nurmen täyttäessä 60 vuotta. Siitä lähtien on ylläpidetty perinnettä lähes tauotta. Nimi on vain vaihtunut kansainvälisemmäksi, Paavo Nurmi Games.

Kyseessä on Suomen merkittävin vuosittainen yleisurheilutapahtuma, joka kuuluu Kansainvälisen yleisurheiluliiton toiseksi ylimmälle kisaportaalle eli World challenge -sarjaan. Himottu tulevaisuudentavoite on Timanttiliiga.

PNG on tapahtuma, joka vaatii toteutuakseen satojen vapaaehtoisten panoksen, mutta myös piinkovia alan ammattilaisia. Kokenut Jari Salonen on toiminut jo useamman vuoden ajan PN Turku Oy:n toimitusjohtajana.

Kisojen urheilijavalinnasta vastaa hänen poikansa, Arttu Salonen. Tämä ruutu ei olekaan ihan pieni, sillä se vaatii melkoista urheilun asiantuntemusta ja laajaa verkostoitumista. Maailmantähtien etsijän, Arttu Salosen, työn arvostus mitataan muun muassa pääsylipputuloina, mutta se on vain osa lopputuloksesta.

Paavo Nurmi Games on tapahtuma, johon saapuu paikan päälle yli 10 000 yleisurheilufania. Kisat myös televisioidaan useaan maahan. Yleisömäärä ja tunnelma eivät kuitenkaan vaikuta kisarankingissa, vaan tärkeimmät ovat kisojen urheilulliset tulokset ja taso. Tämä määritellään jo ennakkoon urheilijoiden rankingsijoitusten pohjalta. Siksi Artun taustalla tehty työ on poikkeuksellisen vaativa.

Kuulostaa jopa niin vaativalta, että ulkopuoliselle tehtävä tuntuu hermoja raastavalta. Etenkin, kun kisajärjestelyissä on paljon yksityiskohtia, joihin Salonenkaan ei itse pysty vaikuttamaan. Illan tähtiurheilija voi loukkaantua juuri ennen Turkuun tuloa tai kisailtana stadionilla on kylmää ja sataa kaatamalla.

Kun työnkuvasi kuulostaa hurjalta, niin eikö päätäsi huimaa ja saatko nukuttua lainkaan ennen varsinaista tapahtumaa?

– Univelka ennen kisoja on aina kova. Viimeiset viikot ovat unettomia jo pelkästään sen takia, kun iso osa työstäni on kommunikointia urheilijoiden ja managereiden kanssa. Kun kisa on kansainvälinen, siirrytään aina aikavyöhykkeeltä toiselle. Työpäiväni käsittää aamusta iltaan kaikilla aikavyöhykkeellä.

– Osa tätä työtä on eri kisojen seuraamista. Esimerkiksi olin seuraamassa Rooman EM-kisoja. Oli jännittävää tarkkailla juuri niitä lajeja ja urheilijoita, jotka ovat mukana Turun kisoissakin. Pitää kuitenkin hyväksyä, että on paljon asioita, mihin ei voi itse vaikuttaa.

Joskus kuulee puhuttavan tarkanmarkan Salosista eli kisojen järjestelyissä on oltava taloudellisesti koko ajan tarkkana.

Onko isokin riski, että PNG kaatuu joskus siihen, kun budjetti pettää?

– Jari toimitusjohtajana tietäisi paremmin, mutta onhan tämä urheilijabudjetteineen tarkkaa peliä. Riskien pitää olla harkittuja.

Onko maailman huipulla urheilijoita, joilla on jo valmiiksi hintalappu?

– Niitä urheilijoita ei ole paljoa, mutta kirkkaimmilla tähdillä on hinta, mistä ei lähdetä neuvottelemaan. Jos haluaa tietyn urheilijan mukaan kisaan, pitää raha löytyä. Kun vuosien varrella Paavo Nurmen kisojen arvostus on kasvanut, se on myös lisännyt urheilijoiden kiinnostusta kisoja kohtaan.

Vaikka rahalla on iso merkitys huippu-urheilijan houkuttelemisessa Turun kisoihin, onko muita tekijöitä, jotka herättävät urheilijan kiinnostuksen?

– Paikallinen asiantunteva yleisö. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka seuraavat tiivisti yleisurheilua. Toinen on se, kun urheilijoiden varsinaisen kisatapahtumien ulkopuolinen palvelu toimii. Majoitus pitää olla kunnossa ja kuljetukset pelata. On tärkeää, että urheilijoilla on koko tapahtumasta hyvä fiilis.

Paavo Nurmi stadionilla seiväshyppypaikka on pääkatsomon edessä. Hyppääjät ovat kovasti tykänneet järjestelyistä.

Onko mahdollista, että ruotsalainen megatähti Armand Duplantis hyppäisi joskus seivästä Paavo Nurmen kisoissa?

– On se mahdollista, mutta se on myös valintakysymys, eli mihin halutaan panostaa. Kannattaako satsata liikaa yhteen urheilijaan. Kotiyleisön kannalta olisi tärkeää nähdä myös kotimaisia huippuja.

Poika Arttu ja isä Jari Salonen.
Lamont Marcell Jacobs, 100 metrin olympiavoittaja.
Neeraj Chopra, keihään olympiavoittaja.
Nina Kennedy, seiväshypyn maailmanmestari.
Camryn Rogers, kiekonheiton maailmanmestari.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!