Brinkhallin ranta on uimarannoista rauhallisin

Brinkhallin kartano on hyvä maamerkki. Bussipysäkki on juuri sopivasti uimapaikan kohdalla. Kakskerran saaressa Kakskerranjärven rannassa sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämä syrjäinen Brinkhallin uimapaikka.

Vain pieni tienviitta opastaa tieltä (Brinkhallintie 387) uimapaikalle. Omalla autollakin pääsee perille asti, tosin parkkipaikkoja on niukalti. Se tuskin haittaa, sillä Brinkhallin uimaranta on Turun virallisista uimarannoista rauhallisin. Saarelaisille paikka on tuttu, mutta harva kaupunkilainen on vieraillut täällä.

Matala hiekkapohjainen uimaranta sijaitsee suojaisessa poukamassa kallioiden kupeessa. Makeavetisen järven vesi lämpiää keväällä nopeammin kuin merivesi. Veden laatukin on parantunut, kun ravinnekuormaa on saatu vähennettyä. Näkösyvyys on lisääntynyt.

– Kakskerranjärven vesi tulee seitsemästä lähteestä. Vesi on yllättävän kirkasta. Näkösyvyys on 2-3 metriä. Järvi on myös poikkeuksellisen syvä, syvin kohta on 15 metriä. Vähitellen asumisesta ja maataloudesta tulleet ravinteet heikensivät vedenlaatua. Nyt tehotoimenpiteet ovat parantaneet olosuhteita. Järveä tekohapetetaan ja vastaavasti hapetonta vettä johdetaan pois. Tehokalastuksella on saatu poistettua roskakalaa, kertoo kotiseutuneuvos Markku Monnonen, joka on asunut jo vuosikymmeniä kotisaarellaan Kakskerrassa.

Kesäreissuun voi yhdistää tutustumisretken Brinkhallin kartanomiljööseen. Uimarantakin on ollut alun perin kartanon mailla.

– Nykyinen uimapaikka on ajan saatossa syntynyt. Kartanon työntekijät ottivat ensimmäisinä rannan käyttöönsä. Muistan, miten Mannerheimin Lastensuojeluliitto piti täällä 1950- ja 1960 -luvuilla useina kesinä uimakoulua. Ranta oli pitkään vain tiedossa oleva uimapaikka. Turun kaupunki kustannuksien pelossa ei ollut aluksi kiinnostunut uimapaikan ylläpidosta.

Nyt Brinkhallin ranta on yksi kaupungin yhdeksästä ylläpitämistä virallisista uimapaikoista. Rantahiekka on tuotu muualta. Vedenlaatua tarkkaillaan, mutta luonnonrannalla ei ole juurikaan palveluita. Kaupunki tuo tänne kesän ajaksi bajamajan vessakäyntiä varten. Rannalla on myös iso betonirengas, jonka suojassa voi grillata.

Brinkhallin kartano tuli monelle tutuksi Yleisradion tuottamasta Hovimäki-sarjasta ja Käsky elokuvan kuvauspaikkana. Kartano elää nyt uutta aikaa, sillä historiallisen tilan nykyinen omistaja Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö on kunnostanut puitteita ja järjestää täällä opastuksia sekä erilaisia tapahtumia.

Kahvila Pehtoorinsiipi, alun perin Brinkhallin pehtoorin eli tilanhoitajan asunto ja konttori, on avoinna kesäisin. Kahvilan aukioloajat ja kartano-opastusten aikataulut löytyvät osoitteesta www.brinkhall.fi

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!