Daavid vastaan Goljat, kun TPS ja Pargas IF kohtaavat

Ottelu Piffeniä vastaan on kuin mikä tahansa Ykkösen sarjapeli.

Näin totesi TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson jo hyvissä ajoin ennen harvinaista paikallisottelua. Niin päävalmentajan pitääkin sanoa, vaikka sitä ei todellisuudessa usko kukaan.

Ei edes Johansson itse.

TPS:n ja Johanssonin kasvattajaseura Pargas IF:n välinen ottelu, vieläpä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, on sen verran poikkeuksellista, että sellainen osuu harvoin valmentajan kohdalle. Johansson oli itse pelaajana nostamassa Piffeniä toiseksi korkeimmalle sarjatasolle 1990-luvun alkuvuosina.

Eipä tilanne ole Piffenin valmentaja Stefan Strömborgille yhtään sen arkisempi. Paraislainen ”Stefu” ei ole TPS:n kasvatti, mutta on edustanut mustavalkoista turkulaisseuraa usean vuoden ajan.

Strömborg voitti Tepsissä Suomen mestaruuden B-junnuikäisenä. Joukkueessa pelasivat muun muassa Kim Suominen ja Marko Rajamäki. He nousivat TPS:n edustusjoukkueeseen, mutta Strömborg jäi ulkopuolelle. Vasta myöhemmin Piffenin kasvatti pääsi pelaamaan Veikkausliigaa sekä TPS:ssä että FC Interissä.

Strömborg on edustanut useita seuroja pelaajana, valmentajana ja myös fysioterapeuttina. TPS:ssä hän toimi edustusjoukkueen ”fyssarina” Miksu Paatelaisen, Martti Kuuselan ja Pasi Rautiaisen valmentamissa joukkueissa.

Myös maajoukkue on molemmille valmentajille, Johanssonille ja Strömborgille, tuttu ympäristö. ”Tintti” teki pitkän uran pelaajana ja myöhemmin hän oli maajoukkueen valmennustiimin mukana vuosina 2016-2017, kun hän toimi Markku Kanervan ja Hans Backen apuvalmentajana. Strömberg oli maajoukkueessa fysioterapeuttina konkari Ari Alosen apurina sekä toimi pitkään myös nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa.

Nyt pienen paikkakunnan valmentaja Strömborg kohtaa ison paikkakunnan ison seuran valmentaja Johanssonin. Tosiasia on se, että yksikään Paraisilla ei edes nähnyt unta vielä tovi sitten, että kalkkikaupungin ylpeys kohtaisi TPS:n samalla sarjatasolla. Nousu Ykköseenkin oli Paraisilla vielä pari vuotta sitten kaukainen tavoite.

– Onhan se tietynlainen unelma, joka nyt toteutuu. Jos ajattelen asiaa oman kasvattajaseurani kannalta, niin täällä Paraisilla siltojen takana se on meille unelmaottelu, totesi Strömberg haastattelussa jo vuosi sitten.

Lähtökohta kiinnostavaan paikallisotteluun on selvä. TPS on Goljat ja Ykkösen pienimmällä pelaajabudjetilla operoiva Pargas IF on Daavid. Vierasjoukkueen kokoonpanossa Kupittaan ”viheriöllä” vilisee pelaajia, jotka pari vuotta sitten pelasivat Kolmosta.

Punapaitoja edustavat pelaajat ymmärtävät, että he pelaavat pienellä paikkakunnalla omalle seuralle ja kannattajille. Pargas IF on Turun alueen ammattimaisin amatööriseura. Joukkueen pelaajat eivät osallistu yhteisiin aamuharjoituksiin, koska he ovat päivisin töissä tai istuvat koulunpenkillä.

TPS on aloittanut kauden hyvin, paremmin kuin vuosi sitten. Kolmesta ottelusta on tullut kaksi voittoa ja yksi tasapeli. Sarjanousija Piffenillä on ollut vaikeampaa. Kolmesta ottelusta on tullut vasta yksi piste.

Molemmat joukkueet tarvitsevat pisteitä, TPS taistellakseen noususta, Pargas IF pysyäkseen Ykkösessä. Samalla taistellaan paikallisherruudesta. TPS:n leirissä tiedostetaan, kuinka noloa olisi hävitä vielä vuosi sitten alasarjoissa pelanneelle ”pikkuveljelleen”. Vastaavasti Strömbergin suojattien voittoa muisteltaisiin siltojen takana vielä seuraavankin sukupolven aikana. ”Kupittaan ihme” olisi seurahistorian suurin uroteko.

Ykkösen paikallisottelu Kupittaan jalkapallostadionilla pelataan maanantaina 9.5. kello 18.30.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!